Milliárdos fejlesztés a Várkertfürdőben


2009-08-03 16:10:33  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Milliárdos fejlesztés a Várkertfürdőben főképe
Rekkenő hőségben, ám rendhagyó helyszínen, a pápai Várkertfürdőben az óriáscsúszdák előtt tartottak  hétfőn délelőtt 11 órakor sajtótájékoztatót, melyen A pápai egészség-és fürdőturizmus továbbfejlesztése című projekt keretében megvalósuló beruházásokról esett szó.
A KDOP Régió arculatát meghatározni képes turisztikai vonzerők támogatása pályázaton 419 millió Ft-ot nyert a város önkormányzata közreműködésével a pápaiak és a környékbeliek kedvelt fürdője.
A sajtótájékoztatón Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke beszédében kiemelte, hogy Pápa városa és térsége, valamint az egész régió számára kiemelten fontos Várkertfürdő ezúttal nemcsak a gyógyászati részleg fejlesztésére kapott vissza nem térítendő támogatást, hanem egyéb beruházásokra is.

 
Pál Béla, a KDRFÜ elnöke a rendhagyó helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. A háttérben Kovács Antal, a Várkertfürdő vezetője, továbbá dr. Kovács Zoltán és Gőgös Zoltán országgyűlési képviselők

Dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere, országgyűlési képviselő - miután gratulált a héten 6. születésnapját ünneplő intézménynek -, részletezte, hogy mire fordítják az elnyert összeget. A kültéri medence komplexum bővül új gyermekmedencével és egy magas ugrótornyokkal ellátott érkező medencével, valamint egy több mint 1000 m²-es új gyógyászati központ is épül. Az egymilliárdos beruházás 40 százalékát biztosítja a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program. A tervek szerint a jövő nyár végén vagy kora ősszel már elkészülhetnek az új létesítmények.
Kovács Antal, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. elnök-vezérigazgatója örömmel üdvözölte az új beruházások támogatását segítő sikeres pályázatot és ígéretet tett arra, hogy jó szervezéssel, minőségi munkával a lehető leghamarabb megvalósítják a tervek kivitelezését.
Döbrönte Gábor tervező, aki az első és a második ütemterv alkotója is, hangsúlyozta, hogy különös büszkeséggel tölti el az, hogy pápaiként tervezhette és tervezheti a termálfürdőt.

Képek:

Harminchét éve, 1962. május 23-án a Külső-Várkertben sikeres próbafúrás eredményeként 813 méter mélyről 32,5 °C hőmérsékletű víz tört fel percenként 2000 liter hozammal. Hét évvel később, 1969-ben a próbafúrás helyén kutat alakítottak ki, amely percenként 3400 liter, 42 C° hőmérsékletű vízhozammal rendelkezett. Ez a kút látta el aztán ezt követően meleg vízzel az 1932-ben épített strandot, majd az 1981-ben átadott városi uszodát is. A termálvíz hasznosítására a Széchenyi Terv termálfürdők fejlesztésére kiírt pályázata teremtett reális lehetőséget. A sikeres pályázatot követően megalakult a Pápai Termálvízhasznosító Részvénytársaság, melynek 824 millió forint névértékű részvényeiből 814 millió az önkormányzaté, míg 10 millió forint névértékű részvényen három kisebb (köztük a Pápai Vízmű Zrt.) részvényes osztozik. (A közelmúltban a Veszprém Megyei Közgyűlés határozatban fejezte ki szándékát a társasságban való tulajdonszerzésre.) A 2002 október 4-én megtartott alapkőletételt követően 2003 augusztus 8-án Gyurcsány Ferenc akkori sport- és ifjúsági miniszter avatta fel az uszodaépületet és a strandot, majd Orbán Viktor azév október 31-én a termálfürdőt. A Várkertfürdő 2003 november 1-től 11 medencével, 4 óriás- és 2 gyermekcsúszdával, aktív és passzív wellness szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A fürdő népszerűségét növeli, hogy a gyógymedencét tápláló kút vizét a Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium szakmai állásfoglalása alapján 2007. október 11-én pápai gyógyvíz elnevezéssel gyógyvízzé nyilvánították. A fürdő évente 290-330 ezer látogatót fogad, átadása óta az elmúlt 6 évben a Pápán regisztrált vendégéjszakák száma közel ötszörösére növekedett.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!