Megszületett a támogató kormánydöntés: 1,9 milliárd a Várkastélyra! (frissítve!)


2010-04-01 14:44:47  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Megszületett a támogató kormánydöntés: 1,9 milliárd a Várkastélyra! (frissítve!) főképe
Pápa város önkormányzata az Eszterházy-kastély felújítására a Közép-Dunántúli Operatív Programon belül kiemelt projektként 1,9 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült-jelentette be ma délután 14 órakor az Eszterházy Kastély és Tájmúzeum egykori Nádor termében Pál Béla a Közép Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

- Veszprém megyeiként és veszprémiként is nagyon büszke vagyok arra, hogy a megye egy olyan jeles épülete újulhat fel Európai Uniós forrásból, amelyre már mindannyian nagyon régóta vártunk. Amely majd emeli Veszprém megye egyik legjelentősebb városának, Pápának a turisztika vonzerejét, és amely egy olyan együttműködésnek az eredményeképpen jött létre, amelynek részese dr. Kovács Zoltán Pápa város polgármestere és Gőgös Zoltán államtitkár a kormány szintjén és ez ma különösen nagy érték - mondta Pál Béla.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselőjelölt köszöntőjében elmondta, nagyon fontosnak tartotta, hogy a projekttel kapcsolatos döntés még időben megszülessen, majd ismertette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tegnap elkészült Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek című pályázat támogató rangsorát. A térségből 7 település: Magyargencs, Mihályháza, Nyárád, Nagytevel, Ugod, Nemesgörzsöny és Vaszar pályázott és mind a hét pozitív elbírálásban részesült, körülbelül 300 millió forint körüli összeget nyertek el.

Dr. Kovács Zoltán beszédében megköszönte az együttműködést és a képviselőtestület munkáját, amely nélkül nem sikerült volna a pályázatot elnyernie a városnak:

- Minden remény meg van arra, hogy a jövőben ezzel a projekttel a megyében zászlóvivők legyünk. Készült jó néhány esztendővel ezelőtt Pápa város lakói között egy közvélemény kutatás, ahol első helyen a Várkastély felújítása szerepelt, utána következett a Fő tér, majd a Sportcsarnok megépítése, bár a sorrend most fordított - mondta a polgármester, majd ismertette a projekt részleteit. A többi kastélyfejlesztési kiemelt projekttel ellentétben Pápa város önrész biztosításával járul hozzá a megvalósításhoz. A Norvég EGT támogatással kiegészített 232 millió forintból megvalósul a kiemelt múzeumi terek felújítása: a Nádor terem, a Vörös szalon, az Ősök csarnoka, a Nagy ebédlő és az egykori grófi könyvtár. A beruházás teljes költsége: 1.894 milliárd forint ebből saját forrás: 289,6 millió forint, igényelt támogatás: 1,6 milliárd forint. A felújításban érintett területek: a pincerész 1454 m2 alapterülettel, az épület 3.365 m2 és a belső udvar 1800 m2 alapterülettel. Pápa évente legalább 85000 fős látogatottsági szintet szeretne elérni a felújított kastély programjaival.

- Városunk a régió egyik kiemelt turisztikai célpontjává válhat, a Várkertfürdővel, a Kékfestő Múzeummal és rendezvényeivel együtt közel 300000 fő éves látogatóra számíthat. A felújított kastélyban a főúri hétköznapok bemutatása mellett három állandó kiállítás nyílna: az Eszterházy Károly és kora - barokk egyháztörténeti tárlat, az A. Tóth Sándor Galéria, a Nemcsics Antal Galéria (Nemcsics Antal nemzetközileg elismert színdinamikus). Emellett az Europa Nostra-díjas kastélykápolna szakrális funkcióinak visszaállítása lenne a cél. Regionálisan és országosan is egyedülálló attrakciók várják majd az ideérkező turistákat: interaktív plazmafalak, 3D-s mozi és vetítőterem, ahol a látogatók sétálhatnak a 19. századi Pápán, megnézhetik milyen volt az élet a kastélyba. Ugyancsak egyedi programelemnek ígérkezik a gyermekek számára tervezett látogatótér, ahol a LEGO-val karöltve játszóház, a LEGO Castle sorozat összeállított készletei, valamint a pápai kastély LEGO elemekből elkészíthető változata lesz elérhető, továbbá múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt a legkisebb látogatók. Kiegészítő elemként exkluzív rendezvény és esküvőhelyszínné, egyedi konferencia és koncert helyszínné válna a felújított kastély. A tervek között szerepel az egykori vadaspark visszaállítása is. 1 év áll rendelkezésére a városnak, hogy elkészítse a kivitelezési dokumentumokat - mondta a polgármester.
A sajtótájékoztatón Kaló Judit építésztervező részletesen ismertette a felújítás kiállított terveit, majd Nagy-L. István, a Gróf Eszterházy Kastély és Tájmúzeum igazgatója körbevezette a megjelenteket a kastélyban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!