Megújul a városközpont: hamarosan megkezdődik a Várkastély rekonstrukciója


2010-09-23 22:13:18  | cikk: mo  | 


Megújul a városközpont: hamarosan megkezdődik a Várkastély rekonstrukciója főképe
Korabeli enteriőr bemutatására szolgáló termek, állandó képzőművészeti kiállítások, Közép-Kelet-Európában egyedülálló LEGO gyermekbirodalom, barokk bábszínház – töredéke azoknak a múzeumi illetve szórakoztató elemeknek, amelyek a Várkastély felújítási projektjében szerepelnek. A városvezetés és a projekt felelőse, Gajda Tibor ma este hozták nyilvánosságra a készülő terveket.

Dr. Kovács Zoltán bemutatta az utat, amely idáig vezetett. Elmondta, az állami tulajdonban lévő Várkastély múzeumi termeit 1996-ban zárták be. 1999-ben, az Orbán-kormány idején közel 300 milliós keretösszegből megkezdődött a födém helyreállítása, amely egyébként a legnagyobb problémát jelentette a kastély felújítása kapcsán. A város a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) vonatkozó pályázatán kiemelt kastélyprogram keretében nyújtott be pályázatot. Az 1,6 milliárdos európai uniós támogatás és több mint 200 millió forintos önkormányzati önrész biztosítása nyomán megújuló Várkastély olyan turisztikai látványosság lehet, amely nemcsak a környékből, hanem az ország bármely pontjáról idevonzza a látogatókat. Gajda Tibor projektfelelős kiemelte, Pápa – a jelenleg futó fejlesztések (Várkertfürdő, Fő tér rekonstrukció, Várkastély, szállodaépítés) tekintetében – az ország legjelentősebb turisztikai fejlődésén megy keresztül a következő 36 hónapban. Ettől természetesen azt is várják, hogy nemcsak a kastélyban, hanem a városban is növekedjen a látogatók száma. Gajda Tibor arról tájékoztatott, évente kb. 85 ezer látogatóra számítanak a megújult kastély tekintetében.  

Gajda Tibor beszámolt a konkrét tervekről is. Úgy fogalmazott, a műemléki kastélykörnyezetben kap helyet a korabeli, főúri enteriőr bemutatása színvonalas kiállítások formájában. E mellett állandó képzőművészeti kiállítások látogathatók Cziráky Lajos, A. Tóth Sándor és Nemcsics Antal műveiből. Kialakítanak egy időszaki kiállítóteret is, amely modern technikai háttere révén akár nemzetközi vándorkiállításoknak is otthont adhat.

A projektfelelős prezentációjából kiderült, nagy hangsúlyt fektettek a korabeli kastély, a régi Pápa vagy akár az Esterházy-családfa modern eszközökkel történő megjelenítésére. Ezeket Gajda Tibor már ún. soft attrakcióelemeknek nevezi, ha úgy tetszik, szórakoztató elemeknek. Mindebbe beleillik az a gondolat, miszerint a pápai Várkastély a családok kastélya is legyen. Számos olyan programelem állt össze, amelyek a gyerekek igényeit is kielégítik. Ilyen lesz a múzeumpedagógiai foglalkoztató, ahol játékos foglalkozások keretében például barokk ruhapróba várja a gyerekeket. Ehhez a programelemhez tartozik a Közép-Kelet Európában valóban egyedülálló LEGO birodalom is. Az attrakcióelem 3 helyiségben valósul meg, az elsőben kb. 6-7 nm-es területen megépítik a pápai kastély méretarányos mását a LEGO elemei segítségével, a másodikban látogatható a LEGO CASTLE sorozat valamennyi elemének állandó kiállítása, a harmadik teremben pedig LEGO játszóasztalokat helyeznek el az érdeklődők örömére. Ide tartozik továbbá a várhatóan a Pegazus Színház közreműködésével megvalósuló barokk bábszínház ötlete. Itt az attrakció nemcsak az élő előadás lenne, hanem egyfajta virtuális bábszínház is, ahol a gyermek kiválaszthatja a neki tetsző darabot.

Az országban sok szempontból egyedülálló Esterházy Kastély projektje kapcsán jelenleg a végleges dokumentáció elkészítése folyik. Ennek leadási határideje 2010. november 30-a. A projektért felelős szakember úgy fogalmazott, 2011. január 31-ig aláírhatják a támogatási szerződést, a kivitelezés kb. 18 hónapot vesz igénybe, így a megújult kastély átadására várhatóan 2012 szeptember – decemberében kerülhet sor.

A projektnyitó rendezvényen az érdeklődők hozzászólhattak vagy éppen kérdezhettek a tervekkel kapcsolatban. A lakosság részéről érkező kérdések tükrében szó esett az egykori Platán Szálló és a könyvtár sorsáról, de irányultak kérdések a munkahelyek létesítése és a tervezett belépőjegyárak felé is.
A fórumon elhangzott, a kastélyfelújítás 39 új munkahelyet teremt. A felnőtt belépőjegyek árát a tervek szerint 1500 forintban határozzák meg, de lesz 50 százalékos diák-és nyugdíjas jegy, igénybe lehet majd venni a pápai illetve kistérségi kedvezményt, lesz családi belépő és nem kell fizetni azoknak a látogatóknak, akik éppen születésnapjukat vagy névnapjukat ünneplik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!