Folytatódik a vita: Unger Tamás visszautasítja, hogy pontatlanul használnák a számokat


2014-09-26 18:05:49  | cikk: mo  | 


Folytatódik a vita: Unger Tamás visszautasítja, hogy pontatlanul használnák a számokat főképe
„Visszautasítom, hogy pontatlanul használnánk a számokat. És amit a gazdaságfejlesztési stratégiában leírtunk, azt tudjuk vállalni” - jelentette ki Unger Tamás reagálva a Baloldali Együttműködés tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A Fidesz helyi alelnöke elmondta, véleménye szerint ez a vita nem is a gazdasági növekedésről szól, hanem a gazdaságfejlesztési stratégia értelmezéséről. Unger Tamás megjegyezte, a dokumentum véleményezésére több lehetősége is volt a képviselőknek, módosító javaslat azonban nem érkezett. A testület két alkalommal, első és második olvasatban tárgyalta a stratégiát, majd a képviselők egyhangú igen szavazatai mellett a testület elfogadta a dokumentumot.
- Amennyiben a stratégiával kapcsolatban felmerül bármilyen értelmezési probléma, vagy értelmezési eltérés, a következő önkormányzat tűzze napirendre annak újratárgyalását – fogalmazott a politikus.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Baloldali Együttműködés polgármesterjelöltjével folytatott vita a 2013. évi befolyt IPA mértékét illetően alakult ki.
- A polgármesterjelölt által bemutatott szám nem tartalmazza a Pápai Hús 1913 Kft. által befizetett 2013-as IPA mértékét. A Pápai Hús ebben az időszakban köztudottan csődvédelem alatt állt. Az a bizonyos IPA-összeg a csődvédelem során rendelkezésére állt a városnak, erről az összegről tudomása volt. Ezt határozat formájában az önkormányzat meg is erősítette, 2013 december 23-án. „Pápa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az előterjesztésben megfogalmazott indokokra tekintettel a Pápai Hús 1913 Kft.”cs.a” csődegyezsége létrejöttét követően az Önkormányzatot, mint hitelezőt megillető teljes összeget, mint saját bevételt az adótartozás kielégítésére fordítja – így szól a határozat”. A csődegyezség során a város kasszájába befolyt adó az elmaradt IPA és az építési adó kiegyenlítésére szolgált. A csődegyezség során – amely idén júliusban zárult le – a Pápai Hús a 2013-as adókintlévőségét kiegyenlítette. Magyarul ez az adókintlévőség a 2013. évi IPA-bevételeket növelte. Ebből adódik, hogy ezt az összeget hozzá kell adni a 2013-as IPA mértékéhez. És miután a gazdasági stratégia összeállításakor ismert volt, hogy a több, mint 150 millió forint be fog folyni az önkormányzathoz, ezért az így kapott adatokat tartalmazza a dokumentum – foglalta össze a politikus, majd hozzátette, a stratégiában a reálgazdasági adatok miatt tüntették fel a megnövelt összeget, hiszen enélkül meglehetősen torz képet mutatna a 2010 és 2013 közötti gazdasági helyzet. Ha a 2013-as adóbevételek nem tartalmazták volna a Pápai Hús által befizetett összeget, az olyan képet mutatott volna, mintha a húsüzemet egy évre kivették volna a helyi gazdaságból, nem számolva az ott előállított termékekkel, jövedelmekkel.

A két politikus abban egyetért, hogy az iparűzési adó növekedéséből csupán következtetni lehet a gazdasági növekedésre. Ennek ellenére, ez az egyetlen adat áll az önkormányzat rendelkezésére, amely bizonyos szempontból megmutatja, hogy hogyan fejlődik a gazdaság.
- A vállalkozások által befizetett IPA növekedése a gazdasági növekedés alsó határát jelzi. A 2010 és 2013 közötti IPA növekedése évi 6-7 százalék, de ez nem egyenlő a gazdasági növekedéssel. Viszont egy 6-7 százalékos mértékű IPA növekedés hozzávetőlegesen 10 százalék körüli gazdasági növekedést feltételezhet. A gazdasági stratégiában ezért szerepel 10-11 százalékos gazdasági növekedés – fogalmazott Unger Tamás.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!