A Baloldali Együttműködés a helyi adók és a közszolgáltatások rendszeréről


2014-09-23 18:17:09  | cikk: mo  | 


A Baloldali Együttműködés a helyi adók és a közszolgáltatások rendszeréről  főképe
Grőber Attila és dr. Bányai Katalin, a Baloldali Együttműködés polgármester- és egyéni képviselőjelöltje a helyi adók és a közszolgáltatások rendszeréről, és ehhez kapcsolódóan javaslataikról szóltak mai sajtótájékoztatójukon. Grőber Attila a téma kifejtését megelőzően megjegyezte, hiányolja a önkormányzati választáson induló jelöltek következő öt évre szóló programjait. Mint mondta, valódi javaslatokkal, programokkal eddig nem találkozott. A polgármesterjelölt a város nemrég elfogadott gazdaságfejlesztési stratégiájában szereplő, a gazdaság fejlődésére vonatkozó megállapításokat bírálta. Grőber Attila elmondta, amennyiben az iparűzési adóbevételek alakulásából lehet következtetni a gazdaság helyzetére, úgy a növekedés nem éri el az évi 1 százalékot – jelentette ki a politikus.
- Ha az iparűzési adó tekintetében a 2010-es és a 2013-as lezárt évet figyelembe vesszük, a négy év során az iparűzési adó mértéke nem nőtt összesen 5 százalékot, a növekedés 4,6 százalék. Évekre visszaosztva a gazdasági növekedés nem sokkal több, mint 1 százalék évente, amely sokkal kevesebb annál, mint ami egyébként gazdaságélénkítést hoz – fejtette ki a polgármesterjelölt, majd szólt a mikrovállalkozások adómentességének megszüntetéséről.

Grőber Attila a helyi adók rendszerének megújításáról beszélt. Miután az elmúlt ciklusban csökkent a gépjárműadó és az SZJA helyben maradó része, ezért az önkormányzat a kieső bevételek pótlására újabb adókat vetett ki a lakosságra.
- Két ilyen adóteher volt, az egyik a mikrovállalkozások adómentességének megszüntetése, a másik a köznyelvben csak garázsadóként említett adónem. Ez utóbbi az elmúlt évben csaknem 4400 családot érintett. Véleményem szerint a garázsadó igazságtalan, mert a központi költségvetés elvonásai miatt a pápaiakra súlyos terheket hárít, de azért is mert, az önkormányzati rendelet majdnem a maximumot szabja ki négyzetméterenként. És igazságtalan azért is, mert az adó 4400 családot ért utol, ellenben a szakemberek biztosra mondják, hogy ennél több garázsként használt ingatlan van Pápán – magyarázta a jelölt, majd kijelentette, vissza kell állítani a mikrovállalkozások adómentességét, azonban a korábbival ellentétben 1,5 millió forintos összeghatárig, és el kell törölni a garázsadót.

A polgármesterjelölt a közszolgáltatások tekintetében elmondta, a pápai Közszolg Kft. munkájával elégedett, azonban a szemétszállítás rendszerét át kell gondolni. Grőber Attila szerint a szemétszállítás díját a termelt szemét mennyiségéhez kell igazítani, zöld hulladékgyűjtő telepeket kell kialakítani, és növelni kell a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számát, ehhez kapcsolódóan lehetőséget kell biztosítani a lakosság számára arra, hogy otthon, külön gyűjthesse a műanyaghulladékot, melyet a közszolgáltató a rendszeres hulladékszállítás napjától eltérő időpontban szállít el.

Dr. Bányai Katalin javasolta az autóbusz-közlekedés átszervezését. Meggyőződése szerint átgondoltabb útvonal-hálózatra van szükség és össze kellene hangolni a helyi és helyközi autóbuszok, valamint a vonatok menetrendjét. A képviselőjelölt felvetette egy kisgyermekes autóbuszbérlet bevezetését is.
A politikus szólt a közintézmények akadálymentesítéséről és javaslatot tett egy ötéves cselekvési terv kidolgozására az utak, járdák és vízelvezető árkok állapotának javítására.
A közbiztonság tekintetében bővíteni kell a köztéri kamerarendszert és szorgalmazni kell további körzeti megbízotti irodák létesítését más lakótelepeken is – hangzott el a sajtótájékoztatón. Bányai Katalin megjegyezte azt is, ún. Ültess fát és virágot! elnevezésű programmal növelni kell a pápai zöldterületeket, hogy a város nagyobb eséllyel indulhasson a virágos települések versenyében.
A képviselőjelölt javasolta a meglévő játszóterek bővítését, korszerűsítését, ezenkívül felhívta a figyelmet ifjúsági pontok létesítésére, melyek a fiatalok szabadidős tevékenységeinek bővítését, a szabadidő hasznos eltöltését hivatottak szolgálni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!