A Fidesz cáfolta a Baloldali Együttműködés gazdaságfejlődésre vonatkozó kijelentéseit


2014-09-24 18:12:04  | cikk: mo  | 


A Fidesz cáfolta a Baloldali Együttműködés gazdaságfejlődésre vonatkozó kijelentéseit  főképe
A Baloldali Együttműködés polgármesterjelöltjének tegnapi sajtótájékoztatójára reagált ma délután a Fidesz. Unger Tamás szerint ellentmond a valóságnak Grőber Attila azon állítása, mely szerint „ha az iparűzési adó tekintetében a 2010-es és a 2013-as lezárt évet figyelembe vesszük, a négy év során az iparűzési adó mértéke nem nőtt összesen 5 százalékot, a növekedés 4,6 százalék”. A Fidesz helyi alelnöke kiemelte, nem igaz az az állítás sem, hogy a gazdasági növekedés nem sokkal több, mint évi 1 százalék. A politikus Pápa Város Önkormányzatának költségvetési rendeletében foglalt grafikonokat hívta segítségül. Hozzátette, ezen grafikonok felhasználása mellett készült el Pápa Város Gazdaságfejlesztési Stratégiája is.
A grafikonok azt mutatják, hogy a 2010-es évtől miként alakultak a város iparűzési adóbevételei (IPA).
- Látszik, hogy 2010-ben a gazdasági világválság hatása a befizetésekben csapódik le, 5 százalékos visszaesés mutatkozik. 2011-től folyamatosan emelkedik a bevétel, ebből akár átlagot vonva, 10 százalék körüli fejlődés mutatkozik. Amennyiben a 2011-es évet viszonyítom a 2013-as lezárt évhez, akkor az látszik, 19,8 százalékkal, majdnem 20 százalékkal nőtt a város iparűzési adóbevétele. S ha ezeket a számokat évekre visszaosztom, körülbelül 6-7 százalékos átlagot adnak ki – tájékoztatott a Fidesz helyi alelnöke.

Unger Tamás szólt arról is, az iparűzési adóalap képzéséhez a vállalkozások többféle kedvezményt vehetnek igénybe, csökkenti az adóalapot az alvállalkozói teljesítési díj, az eladott áru beszerzési értéke, a közvetített szolgáltatások értéke, anyagköltség, munkahelyteremtés/továbbfoglalkoztatás költségei. Ebből következik, a gazdasági növekedés az IPA-növekedésnél nagyobb mértékű – tette hozzá a politikus.
- Kérdés az, hogy milyen számokkal dolgozott Grőber Attila? Hogyan jutott ezekre a téves eredményekre? A gazdaságfejlesztési stratégia tárgyalása során miért nem vetette fel, vitatta meg az állítólagos problémát? A pénzügyi bizottság elnökeként miért nem tűzte napirendre az állítólagos problémát? Kérdés az is, hogy egy ekkora tévedés szándékos vagy véletlen félreértés? Ha szándékos, akkor ezt úgy értékelhetjük, mint a választópolgárok negatív irányú befolyásolását. Ha véletlen, vagy hozzá nem értésből származik, akkor felmerül a kétség kérdése, alkalmas-e a polgármesterjelölt a pénzügyi bizottság elnöki posztjára, és egyáltalán arra, hogy gazdasági témákkal foglalkozzon? - tette fel kérdéseit a politikus, majd hozzátette, számítanak Grőber Attila válaszára.

Unger Tamás beszélt a mikrovállalkozások adómentességének megszüntetéséről is. A 2,5 millió forintos összeghatár eltörlése az esélyegyenlőség megteremtésére irányult – fejtette ki a párt helyi alelnöke.
A 2,5 millió forintos nettó árbevétel egy évre lebontva, havi nettó 208 ezer forintos árbevételt jelent, mely után havonta 4500 forint, évente tehát 50 ezer forintnyi IPA-t kell fizetni. A Baloldali Együttműködés polgármesterjelöltjének javaslata szerint az összeghatárt 1,5 millió forintban kellene megállapítani, ami nettó 125 ezer forint havi árbevételt feltételez, emellett éves szinten 30 ezer forintnyi IPA lenne fizetendő. Az adómentesség eltörlésénél minket az esélyegyenlőség vezérelt. A kevéssel az összeghatár fölött teljesítő vállalkozásoknak már fizetni kellett. Az IPA kis mértéke nem indokolta, hogy a 2,5 millió forint árbevétel alatti vállalkozásokat ilyen szintű előnyhöz juttassuk az e fölött teljesítőkkel szemben. Szempont volt az, hogy a versenyhelyzetet ne befolyásoljuk negatívan. Kelljen minden vállalkozásnak IPA-t fizetni, nagyobb részben az esélyegyenlőség miatt, kisebb részben pedig amiatt, hogy ezzel ezek a vállalkozások is járuljanak hozzá a gazdaság működéséhez – fogalmazott a párt helyi alelnöke, majd kérdésként vetette fel: miután a képviselő-testület tagjai, köztük Grőber Attila is, a gazdaságfejlesztési stratégiát egyhangúlag elfogadta, most vajon miért fogalmaz meg a benne foglaltakhoz képest más javaslatot?

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!