24 óra, 11 centi – parttalan küzdelem a Marcalon


2013-04-07 20:49:16  | cikk: HuHa  | 


24 óra, 11 centi – parttalan küzdelem a Marcalon főképe
 Egy vízügyi szakember elmondása szerint az elmúlt 24 órában még 11 centimétert emelkedett a Marcal vízszintje Nemesgörzsönynél. A délelőtti álláspont szerint még egy napig tart a minimális vízszintemelkedés és talán onnantól stagnálás várható, ám pontosat senki nem tud mondani.
A jászolgátat ma hajnali 2 óráig építették az egyenruhás szervezetek tagjai és az önkéntesek, reggel pedig folytatták a munkát. A gátépítésben katasztrófavédelmisek, tűzoltók, rendőrök, NAV-osok vesznek részt nagy létszámban, de ott vannak a polgárőrök, a mentőszolgálat emberei és más szervezetek tagjai, valamint több száz önkéntes Pápáról, a környékbeli és távolabbi falvakból. Vannak települések, ahonnan önkormányzati kisbusszal minden nap érkeznek önkéntesek. Civilek és egyenruhások hosszú órákon át állnak a gáton a hideg szélben, adják kézről-kézre a homokzsákokat, gumicsizmájukat olykor víz nyaldossa, mégis vidám hangok hallatszanak az épülő gát felől, és teszi a dolgát mindenki, rendületlenül. A híd mellett több tucatnyian lapátolják a homokot a zsákokba, a hídon pedig meleg teát és kávét kínálnak, szendvicset, gulyást osztanak az embereknek.
A jászolgát alapját jelentő karókat és deszkákat már tegnap végigrakták a magaspart meglévő részéig, és a legmélyebb szakaszon már túl vannak a tűzoltók, de még mindig méter mély, hideg vízben tömködik a homokzsákokat a víz útjának elzárására, és vélhetően holnap is tart még a folyó megfogására indított küzdelem. Ahogy nő a gát hossza, úgy emelkedik kissé a mederben megfogott víz szintje és ezzel együtt a megépítendő gát hossza is. A jászolgát eddig megépült szakaszát már három sor homokzsákkal meg kellett emelni a vízszint emelkedése miatt.
-Az éjszaka folyamán körülbelül kétszáz emberrel folyt a védekezés, ma pedig háromszázötven fő építi a gátat. Folyamatosan gondoskodunk a gátépítők ellátásáról, beállítottunk egy buszt melegedőnek, hogy legyen pihenő, melegedő helyük az embereknek és aztán friss erővel térhessenek vissza a munkába. A környékbeli települések lakói teát és kávét főznek, szendvicset és meleg ételt készítenek – mondta el Németh Tamás, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ma délelőtt. Eddig megközelítőleg húszezer homokzsákot használtak el a gát építéséhez és naponta tíz-tizenöt teherautó homokot szállítanak a helyszínre. A védekezést mindaddig folytatják, míg a víz útját el nem tudják zárni a part tetején és meg nem indul az apadás. Németh Tamás arról is tájékoztatott, a Marcaltőn veszélyeztetett házakat sikerült megvédeni a homokzsákolással, ott a vízszint stagnál, újabb veszélyhelyzet nem alakult ki, de állandó ügyelet van a folyó partján, arra az esetre, ha újabb beavatkozásra lenne szükség. A Marcaltő és Egyházaskesző közötti úton továbbra is magasan folyik át a víz, az útlezárás ott is érvényben van éppúgy, mint Egyházaskesző és Nemesgörzsöny között. Az útlezárás érvényben van még Békás és Kemeneshőgyész között is, de sem ott, sem Marcalgergelyinél – ahol szintén hatalmas az elöntés - nem veszélyeztet lakóházakat. A Rába ezen szakaszán pedig levonult az árhullám, így ott jelenleg nincs probléma.

Képek:


Címkék: árvíz
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!