Csak lassan tud épülni a gát – várják az önkéntes segítőket Nemesgörzsönynél


2013-04-06 22:39:39  | cikk: HuHa  | 


Csak lassan tud épülni a gát – várják az önkéntes segítőket Nemesgörzsönynél főképe
Még mindig zajlik az áradó Marcal megfogásáért folyó küzdelem Nemesgörzsönynél. Kora reggel óta újra folyamatosan építik a vizet elzáró gátat, a védekezésben egyenruhások és civilek százai vettek részt és jelenleg is sokan kinn vannak a katasztrófa helyszínén, hogy segítsenek. A közel ötszáz méter hosszú szakasz (ahol a víz átömlött, átömlik a magasparton) több mint felén már kész védmű, ám a munkával délutánra jutottak el a legmélyebb pontig, így most rendkívül lassan tud előre haladni a gát építése. A homokzsákok töltésébe nők és fiatalok is bekapcsolódtak, sőt többen a gátra is beálltak a csatárláncba, a zsákok továbbításába. A partra folyamatosan érkeznek a teherautók a homokszállítmányokkal, a zsákok mennyiségét már megszámolni sem lehet, a lapátolás folyamatosan zajlik, a gáton pedig kétszáz ember áll csatárláncban és adja kézről-kézre a megtöltött zsákokat. A sor végén tűzoltók és katasztrófavédelmisek állnak a pár fokos, méter mély vízben, verik le a karókat, rögzítik a deszkákat, amelyek közé aztán a betömködik a homokzsákokat, hogy elzárják a víz útját. A sor végéről időről időre kisorolnak az emberek egy rövid pihenőre, aztán visszaállnak a partnál és újra kézbe veszik  és adják tovább a homokzsákokat. A hídon forró tea, kávé és ízletes gulyás várja a pihenőre vonulókat. Olykor a térdig érő vízben végigvonulnak a mentőszolgálat emberei és a csatárláncban állóknak kínálják a frissítő, átmelegítő italokat. A védekezést irányítók gondoskodnak az étel-ital utánpótlásáról, biztosítják, hogy mindig legyen elegendő homok és zsák a parton, szervezik az újabb önkénteseket, egyenruhás szervezetek egységeit, akik friss erővel állhatnak be a gát építésébe. Amíg ember lesz, éjszaka is dolgoznak, a már meglévő gátszakasz hossza miatt azonban legalább kétszázan kellenek ahhoz, hogy folyamatosan tudják a vízben dolgozókhoz adogatni a zsákokat.  
A szakemberek szerint a Marcal vízszintje vélhetően kissé még mindig emelkedik ezen a részen, az azonban egészen biztos, hogy apadásról nem lehet beszélni. A Marcal áradását megfékező gát építése holnap is tart, a szervezetten kirendelt egyenruhás állomány mellett minden önkéntest is várnak Nemesgörzsönynél.

Képek:


Címkék: árvíz
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!