Lovasmajális 2012. - Megkezdődött a forgatag


2012-05-12 16:56:01  | cikk: mo  | 


Lovasmajális 2012. - Megkezdődött a forgatag főképe
Csikósok, alföldi és bakonyi betyárok, népies fogatok, lovas nemzetőrök bevonulásával kezdődött a Lovasmajális ünnepélyes nyitóceremóniája ma délután. Az élőképben a korabeli betyárvilág elevenedett meg, az autentikus látványért több hagyományőrző csoport – a Pápai Lovas Club, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz, a Hagyományok Hegye Egyesület és a Pápai Huszáregyesület – tagjai feleltek. A nyitóceremóniára fogaton érkezett a két főszervező város polgármestere és alpolgármestere dr. Áldozó Tamás és Simon Róbert Balázs.

A nyitóünnepségen Győr alpolgármestere azt hangsúlyozta, a két város – Pápa és Győr – kiváló kapcsolatot ápol. Hozzátette: ezt az együttműködést továbbra is igyekeznek fenntartani. Simon Róbert Balázs bemutatta a város nagy múltú intézményének, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumnak nemzetőr díszszakaszát, amely intézmény talán az egyetlen az országban, ahol lovas katonai hagyományőrző kiképzést is kapnak a lovas diákok. A győri nemzetőrök számos produkcióban és műsorszámban közreműködnek és emelik az attrakciók színvonalát.
Áldozó Tamás reagálva a győri alpolgármester köszöntő szavaira elmondta, a két várost nemcsak munkahelyek, utak és vasútvonalak kötik össze, hanem hagyományok és hagyományőrzők is. A polgármester kiemelte, Pápa büszke lovasaira és hagyományőrzőire, hiszen színvonalas munkájuk eredményeképpen a magyar hagyományőrzés élcsapatainak sorában találhatjuk őket. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, jó látni azt, hogy a sportolók, a hagyományőrzők és bárki, akinek a lovakhoz köze van, megmutatja magát egy rendezvényen, s teszi ezt nem először.
- Úgy gondoltuk, ha ilyen nagy az összefogás egy cél érdekében, abból már az önkormányzat támogatása sem maradhat ki. Meggyőződésünk, hogy minden forint, amit erre a rendezvényre költöttünk, az a lehető legjobb helyre került – tette hozzá a polgármester, majd megnyitotta a Lovasmajális 2012. évi programját.

A nyitóünnepség után megindult a forgatag: a lovasok készültek a stafétaugratásra, a csikósok, betyárok vagy lovaikat ápolták, vagy éppen ejtőztek egyet kalapjuk alá bújva a szalmabála tövében, a gyerek íjjal lőhettek, ismerkedhettek a háziállatokkal, kézműveskedhettek vagy lovagolhattak. A sportpálya melletti sátrakban igazi betyáros malacsült pörzsölődött a tűzön, mellette pedig az Arrabona Nyugdíjas Egyesület rétesnyújtó csapata készítette a finomabbnál finomabb „nagymama-réteseket”, úgy ahogy azt kell, két asztalon nyújtva, a legkülönfélébb ízekben. Kovácsné Bognár Ilona vezetésével a győri asszonyok már Guinness-kísérletet is tettek: március 31-én a győri ETO Parkban 100 méter hosszú rétest nyújtottak. A hosszú rétessel a Septemberfest Gasztronómiai Fesztivál örökös tagjai lettek. Eddigi leghosszabb rétesük 82,5 méteres volt, ezen 12 ember dolgozott – tudtuk meg a nyugdíjas egyesület vezetőjétől.

Természetesen a „színpadon”, azaz a sportpályán sem állt meg az élet. A díjugrató pálya átépítésének szünetében látványos produkciók szórakoztatták a lóbarátokat. Így léptek színre a Győr mellett működő Tóth Tanya Lovasclub tagjai is, akik nóniusz és fríz lovakkal idézték fel az alföldi csikósok világát. A pusztaötös bravúrja nem a sebességben rejlik, a sava-borsát a ló szeretete adja. A lovat érteni és érezni kell, meg kell érteni a lelkivilágát, a pusztaötös lovainak szóra kell cselekedniük – foglalta össze produkciójuk kulisszatitkait Tóth László, a klub vezetője.

A Lovasmajális még folytatódik: a kétnapos program alaptörténetét adó bakonyi betyárjelenet 18 órakor kezdődik, majd látványos magasugratás és éjszakai lovas-show várja az érdeklődőket.

Képek:


Címkék: lovasmajális
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!