Süle Zsolt a piaccal kapcsolatban interpellált – ülésezett a képviselő-testület


2015-04-29 22:32:28  | cikk: HuHa  | 


Süle Zsolt a piaccal kapcsolatban interpellált – ülésezett a képviselő-testület főképe
Szokatlan időpontban, ma délután ülést tartott a város képviselő-testülete. A városatyák a munkaértekezlet elején egyperces néma felállással tisztelegtek a tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Burcsi Elemér emléke előtt, majd zárt ülést tartottak, melyen megválasztották a Pápai Járásbírósági ülnököket, és a Várkertfürdőről tárgyaltak.

A vegyes ügyek között szerepelt Süle Zsolt jobbikos képviselő interpellációja a pápai piac bérbeadásával kapcsolatban. A képviselő szerint a város felső vezetése egy olyan, sok éve jól működő struktúrát rúgott fel, mellyel mindenki elégedett volt. A politikus nehezményezte, hogy mindenféle egyeztetés, konzultáció nélkül hozták meg a döntést és nem bocsátották vitára. Úgy fogalmazott, a helypénzek nagyarányú emelése miatt több negatív forgatókönyv veszélye is fennáll a piacon.
-Fennáll a veszélye, hogy csökken a kereskedők száma, csökken a kirakott portékák mennyisége a megemelkedett helyárak miatt. Így pedig a pápai vásárlók is rosszabb helyzetbe kerülnek, hiszen csökkenhet a kínálat és a minőség. Sőt akár áremelkedéssel is kénytelenek leszünk szembe nézni, hiszen a drasztikusan megemelt költségeiket csak így lesznek képesek kitermelni a kereskedők.
Süle Zsolt több kérdést is intézett a polgármesterhez, így például azt, hogy kikötöttek-e valamilyen plafont a helypénzek tekintetében, vagy akár az most már a csillagos égig is emelhető az új üzemeltető által? A képviselő arra is rákérdezett, a polgármester érdekelt-e abban, hogy a hagyományos piac megszűnjön Pápa szívében?

A városvezető válaszában kiemelte, a piac bérbeadása a – többek között Süle Zsolt támogató szavazatával elfogadott – vagyonrendeletben szabályozott eljárás alapján nyilvános ajánlattétel és nyilvános pályázati hirdetmény formájában történt. A rendelet megalkotása során képviselő nem jelezte, hogy a helyi szabályozás aggályos volna, nem kezdeményezte egyeztetetési mechanizmusok beépítését, vagyis abban a formában tartotta helyesnek, ahogy az előterjesztésben szerepelt, nyilvánvalóan ezért is támogatta az elfogadását.
-Ez az eljárás nem követeli meg, hogy a piaci kereskedőkkel egyeztessek. Nem kell megkérdeznem őket, hogy mennyit szeretnének a városnak fizetni. Megjegyzem, amennyiben én az önkormányzati vagyonnal, a vagyoni értékű jogainkkal a Jobbik által elvárt módon gazdálkodnék és a potenciális bérlőkkel egyezkednék egy nyilvános ajánlattételi eljárás helyett vagy alatt, akkor bűncselekményt követnék el. Erre még Süle Zsolt biztatására és a Jobbik elvárására sem vagyok hajlandó – hangsúlyozta. Hozzátette, a környező városok piacain a pápai bérleti díjak többszörösét fizetik, Ajkán négy-ötszörösét, Kapuváron és Veszprémben a dupláját. Szinte biztos, hogy azok a kereskedők, akik ezeken a piacokon árusítanak, nem térítik el áraikat az egyes településeken, tehát egy ruházati cikknek ugyanannyi az ára Ajkán, mint Pápán. Több, mint valószínű tehát, hogy az azonos árú termék után a pápai piacon extraprofit keletkezik-keletkezett, amiről, vagy aminek egy részéről a piaci árus lassan kénytelen lesz lemondani.
- Miért ezeket a vállalkozói érdekeket képviseli Süle Zsolt? Miért a vállalkozónak kell jól járnia, miért nem érvényesülhetnek az önkormányzat elvárásai Süle Zsolt szerint? Milyen érdekei vannak Süle Zsoltnak abban, hogy a vállalkozóknak a jövőben is extraprofitjuk legyen? – tett fel kérdéseket Áldozó Tamás is és hozzáfűzte - Az önkormányzati képviselőnek széles körű jogosítványai vannak az eljárás részleteinek megismerésére, az eljárás eredményeképp létrejött szerződés tartalmának áttanulmányozására. Amennyiben képviselő úr ezekkel a jogokkal él, az imént említett 10 kérdés nagyobbik részét vélhetően fel sem teszi, mert minimális erőfeszítéssel ismerné a rájuk adható válaszokat.

A polgármester számokkal is alátámasztotta szavait. Eszerint az üzemeltető tájékoztatta a Városházát az alkalmazni kívánt új helyhasználati díjakról. A stand helyhasználatért 250 Ft/fm helyett 300 Ft/fm összeget kell fizetni, a standon kívüli helyhasználat 1.100 Ft/fm helyett 800,- Ft/fm–re változott, az állandó helyhasználat díja az eddigi 1.100 Ft-ról keddenként 400 Ft,- Ft/fm-re, péntekenként pedig 600,- Ft/fm-re módosult.
-Az önkormányzat abban érdekelt, hogy a köz javát szolgáló jól működő piac legyen a város szívében; Süle Zsolttal ellentétben nem kívánjuk egyes kereskedők érdekeit képviselni a közzel szemben; más településekhez hasonlóan a piac hatékony üzemeltetését vállalkozói formában látjuk garantáltnak –emelte ki végül Áldozó Tamás. Az interpellációra adott választ Süle Zsolt nem fogadta el, a képviselők többsége azonban igen.

Az ülésen döntöttek egészségügyi alapellátással kapcsolatos kérdésekről, melyeket dr. Burcsi Elemér halála miatt sürgősségi indítványként vettek napirendre és tárgyaltak a víziközmű-szolgáltatás fejlesztési terveinek módosításáról is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!