A hét hat napján látogatható a Zsinagóga


2012-07-18 17:12:15  | cikk: mo  | 


A hét hat napján látogatható a Zsinagóga főképe
A Pápáról és környékéről 1944-ben elhurcolt zsidó származású magyaroknak emléket állító nívós kiállítás októberig látogatható Pápán. A vasárnap, ünnepélyes keretek között nyílt tárlat lehetőséget ad a látogatónak arra, hogy megismerje a város egykor virágzó közösségének mindennapjait, azokat a kiváló hazafiakat, akik ügyvédként, orvosként, tanárként, kereskedőként, iparosként segítették gazdaggá tenni Pápát. Családok hétköznapjai elevenednek meg a Zsinagógában kiállított fotókon, Nyugat-Magyarország egyik legnépesebb zsidó közösségének tagjai, a város sokáig megbecsült polgárai láthatók az archív felvételeken. A közel 500 fotográfia közt van családi portré és társasági esemény, szabadtéri és műtermi felvétel, és vannak munkaszolgálatos fotók is. A képeket kísérő dokumentumok közt eddig elrejtett visszaemlékezések, családi történetek, anyakönyvi okiratok, koncentrációs táborból elbocsátó igazolványok, munkaszolgálatból származó, deportálóvonatból kidobott levelezőlapok láthatók.
A kiállított fotókból és dokumentumokból a város történetének különleges apró részletei bontakoznak ki, s emellett a tárlat szeretné felhívni figyelmet a pápai Zsinagóga gyönyörű, felújításra váró épületére is.

A szervezők szándéka szerint (Pápa Város Önkormányzata, Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, Pápai Zsidók Társasága (PÁZSIT) a nem mindennapi kiállítás a hét hat napján egyénileg és csoportosan is látogatható. A belépés ingyenes. A szervezők egyetlen kérése, hogy a Zsinagógába a férfiak kizárólag fejfedőben léphetnek be.
A pápai Zsinagóga keddtől egészen vasárnapig, 9-17 óráig látogatható.  
Bővebb információ kérhető Politzer Sándornál, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnökénél. Tel.:(30)286-9615

Képek:

nincsenek képek


Címkék: zsinagóga
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!