Gőgös Zoltán: Kár volt Budai Gyulának azért Pápára jönnie, hogy itt csináljon cirkuszt


2012-04-26 11:42:33  | cikk: Tóth Tamara  | 


Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Győrffy Balázs országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott tegnap este a Polgármesteri Hivatal Nagytermében az agrárium aktuális kérdéseiről. Budai Gyula a tájékoztatón erősen bírálta Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő parlamenti felszólalásait, aki szerinte „tájékozatlansággal és amnéziával emlékszik vissza a történtekre”. Az államtitkár emlékeztetett, Gőgös Zoltán 2009-ben egy már megnyert pályázatot vont vissza Újfehértó térségében. Mint mondta, akkor négy állattartó gazdálkodó család pályázatát vonta vissza, közel ezer hektárt érintve, mert nem a kormányhoz közeli agrárcég nyerte meg a földeket. Portálunk megkereste Gőgös Zoltánt, aki a következőket reagálta a tegnap elhangzottakra. - Megfogadtam már többször, hogy Budai Gyulával nem vitatkozom, mert én szakemberekkel szeretek vitatkozni, nem pedig volt ügyésszel, egy elszámoltatási biztosból lett agráriumi szakemberrel. Az, hogy ő mit mond, mi történt 2009-ben, ebben az ügyben teljesen irreleváns. Nem lehet olyan pályázatot csinálni, amely következtében egy már 40 éve működő állattartó telep tönkremenjen. Azért, mert én mindig ezt az egy ügyet hozom fel, nem azt jelenti, hogy a térségben csak ezzel az eggyel van probléma, csak ez a legkirívóbb. Említhetnék azt a vaszari baromfitermelőt, aki nem kapott egy deka földet sem, a bakonyi birkatartót, vagy a hízómarhatartókat is, attól hangos az egész ország, hogy nem azok kapták a földeket, akiknek tényleg kellett, hanem a barátok.
Gőgös Zoltán kihangsúlyozta: a probléma megoldása egyszerű lenne, az NFA tegye nyilvánossá a pályázatokat, és akkor kiderül, kinek van igaza. A politikus már megtette ez ügyben az első lépéseket, kikérte a papírokat az NFA-tól, jelenleg is a válaszukra vár. Mint mondta, állami vagyon hasznosítása folyik, az pedig közérdekű adat, amit előbb-utóbb nyilvánosságra kell hozni.
- Én láttam a pályázatokat, de titkosak, így beszélni nem lehet róluk. Annyit azért elmondok, az üzleti terveket nagyon lazán kezelték. Akinél azt akarták, hogy nyerjen, maximum pontszámot adtak, akinél pedig azt akarták, hogy ne nyerjen, annak meg csak az elérhető pontok felét.
A fent is említett Zirc környéki Nagyesztergáron gazdálkodó Flóra Nagyesztergár Kft-vel kapcsolatban elmondta, az állattartó gazdaság hiába pályázott, az eddig bérelt legelőjéből és abraktermő területéből egyetlen hektár bérleti joga sem lett az övé, így nem maradt legelő az állatainak. A negyven éve működő vállalkozás most vágóhídra viszi állatait.
- Kilenc pályázó esetében ugyanolyan üzleti terv került benyújtásra, egyre maximum pontot adtak, a többire pedig a felét. Ilyen nincs, szakmailag teljesen nonszensz - mondta Gőgös.
Budai Gyulára visszatérve úgy fogalmazott, azért kár volt Pápára eljönnie, hogy itt csináljon cirkuszt. Hozzátette, ezek után Budaival többet nem tárgyal, csak a miniszterrel hajlandó beszélni ez ügyben.
- Azon kívül, hogy rágalmaz, mondja a hülyeségeit is. Azt mondja, jelentsem föl, de minek jelentsem föl, a mentelmi joga mögé bújna. Azért nem jelentem föl, mert nem érnék el vele semmit. Rágalmazásért és becsületsértésért magánváddal nem érnék el semmit, csak időt húznék vele. Budai Gyula jelent föl mindig mindenkit, de nem megy semmire.
A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta, a kormányváltást megelőzően a szocialisták több tízezer hektár haszonbérleti pályázatot újítottak meg úgy, hogy a lejárat előtt öt, tíz vagy tizenöt évre meghosszabbították azokat. Gőgös Zoltán erre azt reagálta, teljesen logikus döntések voltak, ezzel semmi probléma nincs.
- Azért csináltuk ezt, hogy stabilizáljuk a bérleti viszonyokat azoknál a nagyobb cégeknél, amelyek több százmilliós beruházásához a bank csak akkor adott hitelt, ha stabilizáltuk a bérleti szerződést. Azok a cégek nagyon sok pénzt ruháztak be és nagyon sok embert foglalkoztattak, nem szerettük volna, ha emiatt tönkre mennek. Hozzáteszem, ez nem volt tipikus, országos szinten 15-20 ilyen esetről beszélhetünk, de most 60 ezer hektár földről van szó.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!