Budai Gyula: Gőgös Zoltánnak semmilyen erkölcsi és morális alapja sincs


2012-04-25 21:16:47  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Budai Gyula: Gőgös Zoltánnak semmilyen erkölcsi és morális alapja sincs főképe
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztériumi parlamenti államtitkára és Győrffy Balázs országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott ma este a Polgármesteri Hivatal Nagytermében.
Győrffy Balázs tájékoztatott, 18 órától egy fórumot szerveztek ma a Pápán és környékén élő gazdáknak azzal a céllal, hogy a valóságalapot nélkülöző információk cáfolatát első kézből kaphassák meg. Külön kiemelte a Nemzeti Földalap Kezelő által megpályáztatott területek sorsát. A kormány 34 ezer hektár vonatkozásában bonyolított le földhaszonbérleti pályázatokat, és további 30 ezer hektárt a földalapkezelő megbízási szerződés alapján hasznosítanak majd a közeljövőben. Mint mondta, megyénkben is némi vihart kavart a pályázat Gőgös Zoltánnak köszönhetően.
- Gőgös Zoltán képviselő úr kezdeményezte, hogy a mezőgazdasági bizottság egyik albizottsága külön a Veszprém megyei területek sorsával is foglalkozzon, amit igazából nem értek, hisz kis és közepes gazdaságok jutottak területekhez, a kormány szándékainak megfelelően. Érdekes módon ez az érzékenység, ami most képviselő úrban felmerült, 2010 áprilisáig nem volt fellelhető. Ők még 2010 áprilisában is, akkor még a Nemzeti Vagyonkezelő segítségével, két nagy cégnek juttattak a Veszprém megyei területekből, ezzel szemben kihangsúlyoznám, hogy a mostani kormány az NFA-s pályázatokon kis és közepes gazdákat juttatott földterületekhez. Természetesen ezt a helyi gazdák tudják, de fontosnak éreztük azt, hogy kormányzati szinten is információkhoz juthassanak.
Az agrárium aktuális kérdéseiről Budai Gyula beszélt. Az államtitkár kihangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja a mai fórumot, amely során több kérdést is szeretne tisztázni a gazdák előtt.
- A Parlamentben hétfőről hétfőre a város egyik szocialista országgyűlési képviselője, Gőgös Zoltán ugyanazt a kérdést fogalmazza meg számomra illetve a kormány számára, konkrét Veszprém megyei eseteket felhozva. Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, mert az a Gőgös Zoltán, aki korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium jogelődjeként működő agrártárcánál volt államtitkár, nagyfokú, hogy úgy mondjam tájékozatlansággal és amnéziával emlékszik vissza a történtekre - fogalmazott Budai Gyula.
Az államtitkár emlékeztetett, Gőgös Zoltán 2009-ben egy már megnyert pályázatot vont vissza Újfehértó térségében. Mint mondta, akkor négy állattartó gazdálkodó család pályázatát vonta vissza, közel ezer hektárt érintve, mert nem a kormányhoz közeli agrárcég nyerte meg a földeket. Budai Gyula szerint - aki Újfehértón kapott egyéni képviselői mandátumot - ez az „újfehértói mutyi” annyira kiverte a biztosítékot a választóknál, hogy a szocialista ellenfele tízezerrel kevesebb mandátumot kapott, mint ő.
- Gőgös Zoltán mindig azt mondja, ha ezt elmondom, akkor föl fog jelenteni. Mondja már egy éve, még nem jelentett föl. Én biztatnám a sajtón keresztül, ha úgy érzi, hogy én olyat mondok, ami őt sérti, akkor ezt a följelentést tegye meg. Említhetném még Kerteskő, Bábolna és a szendrői földek eladását. Az a legszomorúbb, hogy az a Gőgös Zoltán szólal föl a Parlamentben minden hétfőn, akinek semmilyen erkölcsi és morális alapja nincs - mondta Budai Gyula.
Az államtitkár többek között arról is tájékoztatta a fórum résztvevői, hogy melyek a különbségek a mostani kormány és az előző kormány földhaszonbérleti pályázatai között. Kihangsúlyozta, még 2010-ben, a kormányváltást megelőzően is több tízezer hektár haszonbérleti pályázatot újítottak meg úgy, hogy a lejárat előtt öt, tíz vagy tizenöt évre meghosszabbították. Budai Gyula a fórumra elhozta az NFA által készített megyei pályázatokról szóló statisztikát is, továbbá kitért a Flóra Nagyesztergár Kft.-vel kapcsolatos, Gőgös Zoltán által felvetett polémiára és a megyéhez kapcsolódó, általa már korábban feltárt visszaélésekre, valamint a szocialisták által kiemelten kedvelt veszprémi vadászterületekre is. Mint mondta, a kormány komolyan veszi az agrárium kérdéseit és határozottan fel kíván lépni, hogy 2014. május elsejéig, mire lejár a moratórium az EU-val szemben, megtalálja azokat az eszközöket, lehetőségeket, amelyekkel a magyar termőföldet meg tudja védeni.
Budai Gyula egy bejelentést is tett a mai sajtótájékoztatón. A mai kormányülésen a kormány tárgyalásra méltónak találta az új Büntető Törvénykönyvet, amely - mint mondta - egy nagyon lényeges törvényi tényállással egészült ki a zsebszerződések vonatkozásában. Kihangsúlyozta, 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a zsebszerződés minden szereplőjét, az eladót, a vevőt, a szerződést készítő ügyvédet és az ellenjegyző közjegyzőt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!