Ismét dr. Vörös Ibolya a kórház főigazgatója


2012-01-26 19:00:53  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Ismét dr. Vörös Ibolya a kórház főigazgatója főképe
Rögtön zárt üléssel kezdett ma reggel Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete, amely 13 megjelent képviselővel határozatképes volt. A testület a Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Csomagoló Kft. és a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. vagyoni ügyéről tárgyalt zárt ajtók mögött.

Ezt követően az ülés nyilvánosan folytatódott. Az első napirendi pont alatt a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő intézményvezetői állására érkezett pályázatok elbírálásáról döntöttek a képviselők. A meghirdetett vezetői tisztségre egy pályázat érkezett, dr. Vörös Ibolya eddigi igazgató személyében. A pályázót több mint egy órán át kérdezték a képviselők. Péntek Árpád fideszes képviselő arra volt kíváncsi, hogy az országos szinten jellemző orvosi és szakápolói hiány városunkra is jellemző-e, vannak-e olyan területek, ahol orvos vagy ápolóhiánnyal kell szembenézni, ha igen, akkor milyen megoldási javaslatot tud tenni erre a pályázó, az önkormányzat pedig hogyan tud a hiány megszüntetésében segíteni. Bocskay László szintén fideszes képviselő a kórház körül kialakult pletykák után érdeklődött, mint hogy a szülészet, nőgyógyászati osztály valamint a gyermekosztály bezárásra kerül-e és itt helyben a jövőben tényleg megszűnik-e ez az ellátás. Erőss Bulcsú jobbikos képviselő elmondta, bár a pályázatban az áll, hogy az emberek elégedettek a kórház ellátásaival, tapasztalatai szerint ez nem így van és inkább csökkenő bizalom mutatkozik a kórházi ellátás minőségi színvonala miatt. A jobbikos képviselő arra volt még kíváncsi, mit jelent dr. Vörös Ibolya számára az a megfogalmazás, hogy az urológiai ellátás nehézkes a kórház életében. Erőss Bulcsú a járóbeteg szakrendelési ellátásban kialakult hosszú várakozási idő valamint a neurológiai osztály után és a bőrgyógyászati osztályon hiányzó gyógyászati segédeszköz után is érdeklődött.
Dr. Vörös Ibolya elmondta, orvos-és ápolóhiány a pápai kórházban is van, de egyelőre az nem okoz lényeges hiányt és problémát a betegellátásban. A szülészet, nőgyógyászat valamint a gyermekosztály esetében tavaly novemberben kezdődtek tárgyalások a GYEMSZI-vel, információi szerint az ellátás továbbra is működni fog két illetve három évig. Betegelégedettség tekintetében a pályázó elmondta, minden intézmény szembesül azzal a ténnyel, hogy nem tud mindenkinek megfelelni. A nehézkes urológiai ellátás alatt pályázatában azt értette, hogy két kolléga látja el mind a szakellátást és az osztályos feladatokat is. A hosszú várakozási idő dr. Vörös Ibolya szerint nemcsak azzal magyarázható, hogy két szakorvos látja el a feladatokat, hiszen a háziorvosi igényeknek is eleget kell tennie a kórháznak.
Nem ért véget a kérdések sora. Grőber Attila mszp-s képviselő elsőként az iránt érdeklődött, a kórházban működnek-e magánrendelések, ha igen, milyen áron, majd arra volt kíváncsi: van-e arra kialakult tendencia, hogy a magánrendelésekről az orvosok az alapellátásba irányítják a betegeket olyan szolgáltatások közpénzen történő igénybevételére, mint például a vérvétel. Grőber képviselő ehhez kapcsolódóan azt kérdezte, azok az „óraadó” orvosok, akik más városból jönnek Pápára rendelni, többe kerülnek-e a városnak, mintha közalkalmazottként alkalmaznánk őket? A harmadik kérdése pedig az volt, hogy a külföldi orvosok, azaz nem magyar állampolgárságú dolgozók, a média híresztelései alapján több fizetést kapnak, mint magyar társaik, igaz-e ez illetve Pápán van-e erre példa? Venczel Csaba képviselő a mozgásrehabilitációs osztály tapasztalatairól érdeklődött a pályázónál, majd Szirbek Rita mszp-s képviselő a Semmelweis Tervnek történő megfelelésről és az egynapos sebészetre való áttérésről, valamint az érsebészet jelenlétéről kérdezte a pályázót.
Dr. Vörös Ibolya összegezte, nincs, és nem is tud róla, hogy a kórházban működne-e magánrendelés, a magánrendelésből államiba történő betegátutalást pedig véleménye szerint nem lehet kiküszöbölni, nem lehet követni a rendszert, mivel nincs külön vezetve, hogy honnan érkezik a beteg beutalása.
Grőber Attila kihangsúlyozta, őt felháborítja, hogy közpénzen a magánpraxizáló orvos alapellátási szolgáltatást vesz igénybe, s közben azért esetekben komoly összeget vesz fel. Vörös Ibolya erre úgy reagált, nincs erre törvényi szabályozás, és nem más az egész, mint játék a betűkkel. Visszatérve a kérdésekre elmondta, a külső feladatellátó orvosokra szinte kizárólag a hiányszakmák területén van szükség, mint az intenzív ellátás, sürgősségi betegellátás, radiológia, s ezek ára bizony magasabb, mint a közalkalmazotti bérek, de ez nem pápai jellegzetesség. Dr. Vörös Ibolya kiemelte, tudomásul kell venni, hogy az ellátó rendszer minél alacsonyabb szintjén áll az ember, annál többet kell fizetnie egy ilyen szakorvosnak. A továbbiakban elmondta, a pápai kórházban nem dolgozik nem magyar állampolgárságú orvos, majd Venczel Csaba képviselő kérdésére válaszolva részletesen kifejtette a mozgásrehabilitációs osztály pozitív tapasztalatait. Szirbek Ritának azt válaszolta, az egynapos sebészet nem más, mint megfelelés a kor elvárásainak, s az nem leépítés, hiszen a kórház feladata az is, hogy eleget tegyen az újonnan kialakítandó rendszernek és a Semmelweis Tervnek. Az érsebészet pedig hiánypótló szolgáltatás a megyében, így a jövőre nézve is hiánytalan lesz a betegek ellátása a kórházban, csak máshogy fogják nevezni az ellátásokat.
A képviselők 11 igen és Erőss Bulcsú nem szavazata mellett elfogadták dr. Vörös Ibolya pályázatát, aki újabb öt évig vezetheti a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelőt.

A továbbiakban a képviselők az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás díjával kapcsolatos, valamint a települési hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló rendelet-tervezetet egyhangúan elfogadták. A módosításokra törvényi változás miatt volt szükség. Negyedik napirendi pontban a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök elleni védőoltás támogatásáról döntöttek a képviselők. A szavazatok alapján a 2012. évre is biztosít az önkormányzat költségvetési forrást a védőoltások támogatására. Ezt követően a 15. sorszámú sürgősségi indítvány megtárgyalásával folytatódott az ülés. Az Agropordukt Zrt. 2012. január 24-én benyújtott levelében jelezte, hogy támogatási kérelmet kíván benyújtani az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ”Mezőgazdasági utak fejlesztése” című pályázatra. A képviselők ellenszavazat nélkül elfogadták a kérelmet. Az ülés a vegyes ügyek megtárgyalásával zárult, amelyben a lejárt határidejű határozatok elfogadása mellett a képviselők döntöttek többek között a 2012. évi munkatervről, a jegyző 2011.évi teljesítményértékeléséről, a nemzetiségi önkormányzatok működéséről is.


Képek:


Címkék: testületi ülés
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!