Csapaterő gyakorlat Pápán


2011-09-07 15:27:34  | cikk: HuHa  | 


Csapaterő gyakorlat Pápán  főképe
A rendőrség - szolgálati feladatainak ellátása során - egyre gyakrabban találkozik olyan eseménnyel, amelynek a kezelése a rendelkezésre álló erők, eszközök hatékony összevonását, együtt tartását és kötelékbe szervezését teszi szükségessé – mondta el a keddi, Pápán tartott rendőrségi gyakorlat kapcsán a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője. Ilyen események közé tartoznak egyes sportrendezvények is, s mivel a megyében Pápán van első osztályú labdarúgócsapat, a két napos továbbképzés gyakorlati részét a Perutz Stadionban tartották.
-Ezen a gyakorlaton az ideiglenes csapaterőbe szervezett állományunk és Készenléti Rendőrség csapatszolgálati állománya vesz részt, ők hivatottak ugyanis a tömegrendezvények kezelésére. Az ő felkészítésük és gyakorlataik éves tematika szerint zajlanak, most épp kétnapos felkészítés keretében. Az állomány tegnap Csopakon az alapvető taktikai eljárásokat sajátította el, ma pedig itt Pápán gyakorlatozunk. A képzés során a nagyobb rendőri erő együtt mozgását, mozgatását, parancsnoki feladatok végrehajtását gyakorolják a kollégák – mondta el érdeklődésünkre Borbély Zoltán alezredes.
Veszprém megyére és Pápa városára nem jellemzők a rendbontások –annak ellenére sem, hogy több kiemelt kockázatú labdarúgó mérkőzésnek ad otthont a város évente -, ám a váratlan helyzetekre is fel kell készülnie a rendőröknek, éppen ezért választották a pápai stadiont a gyakorlat helyszínéül. A gyakorlaton kétszáz rendőr vett részt, a csapatszolgálati századok előbb önállóan, majd pedig együttesen gyakorolták a létesítmény kiürítési, kísérési és kiemelési feladatokat.
-Ennek az állománynak az a feladata, hogy az esetlegesen erőszakos magatartást tanúsító tömeget végigkísérje a városon, a tömegközlekedési eszközökre felszállítsa és az elhaladásukat biztosítsa. Ezzel megóvják a környezetet a vandál cselekményektől a rendezvény helyszínén pedig, ha rendbontásra kerül sor, akkor a rendbontó személyeket kiemelik –magyarázta el az alezredes.
A csapaterőbe szervezett állomány mindig utasításra hajtja végre szolgálati feladatát, a parancsnok pedig a jogszabályban meghatározott módon adja ki a feladatokat és minden rendőri mozzanatot dokumentálnak. Az állomány éles helyzetben testvédő páncélzattal, tömegoszlatáshoz használatos pajzsokkal, oszlató bottal és fejvédő sisakkal van felszerelve, így a gyakorlatot is ebben felszerelésben hajtották végre a rendőrök. Borbély Zoltán kiemelte, a megfelelő felszerelés mellett nagyon fontos, hogy a kollégák az előírásoknak megfelelően tudják ellátni feladatukat, érvényt tudjanak szerezni a taktikai eljárások során kiadott parancsnak és ezek a gyakorlatok éppen ezt a célt szolgálják.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!