Szigorúbb szabályok – szeptember elsején életbe lépett az új Sporttörvény


2011-09-07 15:29:21  | cikk: HuHa  | 


Szigorúbb szabályok – szeptember elsején életbe lépett az új Sporttörvény főképe
Az életbe lépett új törvény a 2004. évi I. törvényt módosította, kifejezetten a sport huliganizmus visszaszorítására – tájékoztatta hírportálunkat Varga Balázs, a határrendészeti és közrendvédelmi osztály vezetője kedden délelőtt. A századossal a Perutz Stadionnál beszélgettünk, ahol éppen csapaterő gyakorlatot hajtott végre két napos továbbképzés keretében a megyei csapaterő század és a Készenléti Rendőrség.
-A törvény szabályozza a szervezők, rendezők, a rendőrség és a szurkolók jogait is. A szurkolók jogairól szóló rész új elemként jelenik meg a törvényben, eszerint a szurkolót akkor lehet beengedni a sportlétesítménybe, ha a szurkoló vállalja, hogy a rendező felszólítására igazolja magát, illetve, ha tudomásul veszi, hogy a rendezvény idején róla kép és hangelvétel készülhet. A rendőrség feladatait tekintve, a törvény arról rendelkezik, hogy a rendőrség határozza meg, a fokozott és kiemelt kockázatú mérkőzések esetén a rendezői létszámot valamint azt, hogy a szurkolók megfigyelése céljából hová és hány kamerát kell felszerelnie a szervezőnek – sorolta a törvény új elemeit Varga Balázs.
A képfelvételeket a szervezőnek a rendőrség által meghatározott ideig – maximum a rendezvény befejezését követő 72 órától számított harminc napig – meg kell őriznie. Ha viszont a rendőrség szabálysértés vagy bűncselekmény miatti büntetőeljárás lefolytatása érdekében nem határozza meg a képfelvételek tárolását, akkor a szervezőnek a képfelvételeket 72 órán belül meg kell semmisítenie.
-A törvény előírja azt is, hogy a rendezőknek kötelessége a sportlétesítménybe be nem vihető tárgyakról átvételi elismervényt adni a szurkolóknak, ezeket a tárgyakat megőrizni és a rendezvény befejezését követően 2 órán belül a szurkolónak visszaadni. Ha ez nem történik meg, akkor a felelős őrzés szabályai kell eljárnia a rendezőnek. A nem megfelelő magatartást tanúsító szurkolókat a rendezők felszólíthatják, hogy igazolják magukat, ha pedig ennek a felszólításnak a szurkolók nem tesznek eleget, a rendezők a rendőrséghez fordulhatnak és a rendőrök kiérkezéséig a rendbontó szurkolót - maximum három órán át – visszatarthatják – ismertette a százados. Amennyiben a szurkolóknak a rendezőkkel szemben panasza van, azt a szervezők felé jelenthetik, akinek kötelessége ezt a panaszt azonnal kivizsgálni.A Sporttörvény rendelkezik arról is, hogy a fokozott és kiemelt kockázatú mérkőzések biztosítását a rendőrség hajtja végre, a fokozott kockázatúakat szerződés alapján, a kiemelt kockázatú mérkőzéseket pedig közfeladatként biztosítja a rendvédelmi szerv.  
A Pápai Rendőrkapitányság szezononként három kiemelt mérkőzéssel számol, nem azért mert Pápán rendbontások történtek, hanem az országosan is nagy szurkolótáborral rendelkező csapatok kaptak kiemelt fokozatú minősítést. Ezek pedig az Újpest, a Ferencváros és a szombathelyi Haladás. Városunkban egyébként stadionon belül az elmúlt években nem volt rendbontás, ez részben köszönhető a fokozott rendőri jelenlétnek is – mondta el Varga Balázs. A rendőr százados arról is szólt, hogy változott a Büntető Törvénykönyv is, melyben új szakaszként jelent meg a rendbontás. Ez arról szól, hogy aki nyilvános rendezvényen a szervező vagy a rendező rend fenntartására irányuló jogszerű intézkedésének ellenáll, az vétséget követ el. Ez pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Aki pedig a nézőktől elzárt területre jogosulatlanul belép, ott tartózkodik, vagy oda bármit bedob, az szintén ezt a bűncselekményt követi el.
-A szabálysértési törvény értelmében változott a rendzavarás tényállása is. E szerint, aki nem tesz eleget a rendőrség –a rendezvényen résztvevő biztonsága érdekében tett –felszólításának, különösen a rendezvény helyszínének elhagyására való felszólításnak, az ötvenezer forintig terjedő bírsággal büntethető – mondta az osztályvezető. Mindehhez az is hozzá tartozik, hogy a szabálysértési hatóság illetve a bíróság a sportrendezvényről és a sportlétesítményből kitilthatja azt a szurkolót, aki a mérkőzésre való utazáskor, ott tartózkodáskor illetve távozáskor rendbontást követ el. Varga Balázs százados a törvények módosításai kapcsán úgy fogalmazott, ha a pápai szurkolók a tőlük eddig megszokott fegyelmezett, de jó hangulatú szurkolással vesznek részt a mérkőzéseken, akkor sem Pápán sem másutt nem lehet problémájuk.

Képek:

nincsenek képek

Kapcsolódó cikk(ek):
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!