Meg kell állítani a város eladósodottságát - Mesterházy Attila Grőber Attilával közösen tartott sajtótájékoztatót


2011-02-19 11:56:45  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Meg kell állítani a város eladósodottságát - Mesterházy Attila Grőber Attilával közösen tartott sajtótájékoztatót főképe
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke Grőber Attilával közösen tartott sajtótájékoztatót tegnap. A pártelnök szerint ma sok mindenki máshogy látja az ország helyzetét, mint tavaly ősszel és az eltelt nyolc év sem volt arra elég a Fidesznek, hogy erre a nyolc hónapra felkészüljön, hiszen az elmúlt időszak döntései csak arról adtak tanúbizonyságot, hogy a Fidesz hatalomátvételre készült, nem pedig kormányzásra.
Mesterházy Attila arról beszélt, mit hozott az elmúlt időszak Magyarország számára: igazságtalan adórendszert, amely a gazdagabbakat segíti, a kisebb keresetűeket pedig bünteti; hozott olyan válságadókat, melyek következtében az adók terhét a cégek a fogyasztókra, a magyar emberekre hárítják át. Emellett növekedett a benzinár, amely hetente újabb csúcsot döntött és ez meglátszott minden más termék és szolgáltatás árában. Tehát láthatóan az életkörülmények, az élet minősége Magyarországon nemhogy jobb, hanem rosszabb lett. Az oly sokszor emlegetett devizahitelesek problémáira adandó válasszal is adós a kormány.
- A Fidesz egy olyan társadalompolitikát kezdett el, képvisel, ami már nemcsak a baloldali emberek számára elfogadhatatlan, hanem általában a józan emberek számára is az. Ennek a társadalompolitikának a lényege, hogy csak a felső osztályokat, a társadalom kisebb részét támogatja azoknak a kárára, akik a másik kétharmadhoz tartoznak. Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt szószólója kíván lenni ennek a kétharmadnak, akiket a Fidesz semmilyen módon nem képvisel.
Mesterházy kitért a hétfői parlamenti vitájára is Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szerinte Orbán Viktor nagyon sajátságos választ adott a kormány társadalompolitikáját feszegető kérdésre: aki többet keres, magasabb a fizetése, az sikeresebb és az többet is dolgozik, mint aki kevesebbet keres.
- Erről, ha pár embert itt megkérdeznénk Pápán, akik három műszakban dolgoznak akár egy gyárban, akár a mezőgazdaságban, valószínűleg azt mondanák, hogy a csudát, nehogy már egy bankár többet dolgozzon, csak azért, mert neki magasabb a fizetése. Tehát mi ezt a társadalompolitikát elutasítjuk, ezért a szocialista frakció beterjesztett a Parlament elé egy adótörvény változtatást, amelyben visszaállítanánk a magasabb adókulcsot, meghagynánk a 16 százalékos adókulcsot, de életbe léptetnénk egy 32 százalékos kulcsot, hogy progresszív adózás legyen Magyarországon.
Mesterházy bírálta továbbá a kormány gazdaságpolitikáját, költségvetési politikáját. Szerinte a szocialista kormány konszolidáltan adta át a költségvetést a választásokat követően és az elmúlt időszak változtatásai járultak hozzá ahhoz, hogy nagyon komoly lyukak keletkeztek a költségvetésen, amit a válságadóval, a magánnyugdíj-pénztárak megtakarításainak elvételével, illetve a 250 milliárdos zárolással próbál a kormány betömködni. Mesterházy szerint további megszorításokra készülnek. Végül arról beszélt a pártelnök, hogy menyire nem ért egyet azzal a demokratikus felfogással, amit a Fidesz képvisel, hiszen az a jogállami normákat sérti és a jogbiztonság megkérdőjelezése zajlik jelenleg hazánkban.
- Az elmúlt nyolc hónapban számos olyan döntés született, amely a súlyok és ellensúlyok rendszerét lebontotta Magyarországon. Olyan emberek kerültek vezető beosztásba, akik hozzájuk hű pártkatonák voltak, úgy alakították a különböző független intézmények alapszabályait, jogkörét, ami szintén a kormányzati hatalom kiteljesedését segíti elő. A médiatörvény és az alkotmányozás folyamata azt tükrözi, hogy semmilyen párbeszédre nem törekednek senkivel sem Magyarországon. A Magyar Szocialista Párt azt mondja, az alkotmányozás folyamatát éppen ezért semmilyen módon nem fogjuk legitimálni, nem járulunk hozzá, hogy statisztikai adatként kerüljünk a Fidesz politikájába. A mostani alkotmány nem tükröz mást, mint Orbán Viktor politikai rendszerváltásának jogi keretét. Csakhogy egy alkotmánynak nemcsak egyfajta értékrendet, egy párt érdekeit kell képviselnie.
Zárásként egy tegnapi hírt hozott fel a politikus: a keleti partnerségi csúcstalálkozót elhalasztják és nem a magyar soros elnökség idejére szervezik, ahogy előzetesen tervben volt.  Mesterházy szerint ez lett volna a soros elnökség csúcsa, ám a lengyel soros elnökség idejére csúsztatják át a szervezők. Úgy véli, ez egy nagyon erős diplomáciai üzenet az Európai Uniótól és a világtól, hogy bizony nem Magyarországot részesítik előnyben Kelet-közép Európában, hanem Lengyelországot. Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy a külföld is aggodalommal tekint arra, ami hazánkban történt az elmúlt hónapokban.

Pápa nagyon sokat fejlődött ez elmúlt időszakban. De miközben sok minden fejlődött infrastrukturálisan, egy dolog nem, ez pedig a foglalkoztatás, a munkahelyek száma. Szükség van arra, hogy az ember dolgozni tudjon, éppen ezért szükség van arra, hogy minél több olyan beruházás érkezzen ide, ami a foglalkoztatás bővítését, a munkahelyteremtést segíti elő - véli a pártelnök. Mesterházy szerint mindenkit üdvözölni kell, aki ebbe az országba munkahelyeket akar hozni-utalt a multinacionális cégek elleni kampányra.
Grőber Attila hozzátette, új szövetséget kellene kötni nekünk, pápaiaknak és a pápai pártoknak is. A szövetségkötésnek pedig két pillérre kell épülnie: az egyik a munkahelyteremtés, melyhez egy gazdasági kabinetet kell létrehozni, amely felkutatja azokat a vállalkozókat, akik hajlandóak beruházni. A másik alapja pedig az, hogy meg kell állítani a város eladósodottságát. Jelenleg a városnak mintegy négy milliárd forint adóssága van, ez olyan terhet ró az emberekre a következő években, mely terhek meghaladják a költségvetés fő számából kiolvashatókat. Grőber szerint egy újabb hitelfelvétel nagyon kockázatos lenne, hiszen abból akár adósságspirál is kialakulhat.
 –Engem az MSZP jelölt polgármesternek, azonban a pápaiak polgármestere kívánok lenni. Ezért azt gondolom, hogy egy olyan szövetséget kell kötnünk, amiben mi demokraták, függetlenül attól, hogy liberális, szociális vagy konzervatív demokraták vagyunk-e, egy minimumot kell, hogy meghatározzunk Pápa következő húsz évének fejlődéséről. Ezek a következő napoknak és hónapoknak a feladatai. Most azonnal kell cselekednünk, alázattal, gyorsan és határozottan - mondta Grőber Attila.
 

Képek:

Kapcsolódó cikk(ek):
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!