Szökőkút, ciszterna és több Árpád-kori építmény


2010-11-23 18:07:41  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Szökőkút, ciszterna és több Árpád-kori építmény főképe
Előző írásunkban a november elsejéig felbontott szelvények feltárásáról és az abban talált leletekről tudósítottunk. November 20-án, múlt hét szombaton befejeződtek a próbafeltárások a Fő téren, ez alkalomból az ásatásvezető régészt, Szvath Mártont kérdeztük a fejleményekről.
Közel ezer négyzetméteren folytattak feltárásokat a nyolc hét alatt a régészek. A Fő teret átszelő út túlsó oldalán is nyitottak fel szelvényeket, ahol többnyire barokk kori épületek alapjait és maradványaikat találták meg. A tér délnyugati sarkában, a húsbolt előtt egy ciszternát tártak fel, amely a jelenlegi feltételezések szerint újkori építmény az 1800-as évekből. A szigetelt falú esővízgyűjtőt egészen későn, valamikor a huszadik század elején szüntették meg és falaztak át a város akkori építői. A régészeti szempontból fontos leletekre a templom előtti téren bukkantak.
- Viszonylag nagy mélységbe sikerült leásnunk és megtaláltuk a város Árpád-kori rétegeit. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a 11. századtól dokumentálható a település. Több Árpád-kori épületet, kemencéket, árkokat, gödröket, kemencepadokat találtunk, valamint egy olyan épületet is sikerült kibontatunk, amelyben egy építési áldozatot találtunk. Ez azért fontos, mert a térnek ezen a részén, a település korai, Árpád-kori történetére vonatkozóan régészeti ásatások még nem voltak. A templom nyugati oldalán is ilyen kori építményeket találtunk. Ez a rekonstrukció szempontjából fontos információ, egy megelőző feltárás keretében fel kell tárnunk a leendő közművek nyomvonalát, mivel az Árpád-kori település a tér nyugati oldalán végig jelentkezik. Egy kutatóárkot húztunk be a város kérésére az egykori buszmegálló helyén, a főútba a templom körítő falának irányát kutatva és a 19. században még meglévő szökőkút alapozási köveit találtuk meg - összegezte az eredményeket a régész.
A munkálatokat tavasszal folytatják, a feltárt leletek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum raktárába kerülnek, ahol tisztításon, restauráláson, majd leltározáson esnek át.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!