Már hét szelvényben folyik az értékmentő munka a Fő téren


2010-11-02 19:21:40  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Már hét szelvényben folyik az értékmentő munka a Fő téren főképe
Október elseje óta gőzerővel zajlik a Fő tér régészeti feltárása, már 7 szelvényben folyik a munka a tér különböző pontjain. Erre azért van szükség, mivel a projekt sikeres megvalósításának törvény által előírt kötelezettsége a régészeti feltárás, amennyiben ismert lelőhelyről van szó. Városunk főtere pedig már régóta ismert lelőhely a régészeti szakemberek számára - nemcsak a Várkastély és a Plébániatemplom mellett található emlékei miatt -, hiszen a tér már az Árpád-kor óta lakott volt-erre is találtak bizonyítékokat a régészek.
A rehabilitációt követően a műjégpálya kialakításához szintsüllyesztésre van szükség, mely azokat a régészeti rétegeket - ahol jelenleg dolgoznak - elpusztítaná, ezért elengedhetetlen a megelőző tájékozódás, amennyiben pedig a projekt megvalósul, egy teljes feltárás, amikor ezeket a régészeti rétegeket részletesen kibontják, hiszen most még csak szondáznak a régészek.
- Jelenleg a Fő tér rehabilitációját megelőző próbafeltárást végzik a szakemberek, több szelvényben szondázzuk a Fő teret, mivel azt próbáljuk kideríteni, hogy mennyire érintett a Fő tér régészeti szempontból: milyen korszakokat foglal magába, milyen mélységű, milyen kultúr-rétegeket, objektumokat tartalmaz az a régészti lelőhely, ami a Fő téren van. Itt egy gótikus templom alaprajza kezd előttünk feltárulni, továbbá az ehhez tartozó középkori város belvárosának épületei helyezkednek el még a Fő tér alatt. Ezeknek elhelyezkedését, mélységét, milyenségét, kiterjedését állapítja meg a próbafeltárás. Írott források szűkös számban állnak rendelkezésünkre, néhány feldolgozott levéltári oklevelet kivéve, de azokkal kapcsolatban is sok kérdés merül fel - tájékoztatta portálunkat Szvath Márton ásatásvezető.
Eddig megtalálták a már korábban is ismert középkori templom néhány falát, a déli mellékhajójának falát és a szentély falszakaszát az ahhoz kapcsolódó támpillérekkel. Meglepetésként érte a régészeket, hogy az ásatások során megtalálták a templom körül elhelyezkedő egykori temető körítőfalát, magyarul a kerítésfalát, melyet több szelvényben is sikerült megfogniuk; ez korábban nem volt ismert adat a régészeti feltárásokból.
A napokban a középkori templom melletti temető területén, a felső rétegekben dolgoznak a szakemberek: gyermek és felnőtt sírok, temetkezési emléktárgyak, elsősorban csontok, ruházati kiegészítők, gombok és ékszerek kerültek elő. A Nagytemplommal szembeni oldalon különböző építmények, téglafalazatokat találtak, amelyeknek kora még tisztázásra vár, vannak újkori objektumok is, pinceboltozatok, amelyek bejáratát még nem tárták fel, mivel nem zárták ki azok középkori előzményeit sem. Az utolsó két szelvényben Árpád-kori településhez köthető építményekre bukkantak a régészek.
- Nagyon hosszú, több száz éven keresztül tartó, folyamatos funkcióváltásokkal tarkított élete van a térnek, melynek nyomai itt vannak a földben, mi ezeket vizsgáljuk. Nagyon gazdag lelőhely, hiszen az Árpád-kori települések nyomaitól kezdődően az újkorig, a 18-19. századig találtunk már itt emlékeket- összegzi a munkálatokat a régész.
Jelenleg dokumentálási fázishoz érkezett a feltárási folyamat. A többrétegű dokumentáció során mindent lefotóznak, lerajzolnak, valamint geodéziai felméréssel és szöveges elemzéssel dokumentálnak. A kibontott temetőben talált maradványokat letisztítják, restaurálják, majd a múzeumi raktárban helyezik el azokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!