Míves üvegtárgyak, cseréppipa, kályhacsempe


2020-03-07 18:32:43  | cikk: ha  | 


Míves üvegtárgyak, cseréppipa, kályhacsempe főképe

Február 24. és március 5. között régészcsapat dolgozott a Fő tér 16., 17., 18. és 19. és a Korvin utca 2. számú házak udvarán. Próbafeltárást végeztek, ez a tervezett parkolólétesítmény építéséhez szükséges tervezési folyamat egyik eleme. Azt kellett kideríteniük a szakembereknek, hogy régészetileg mennyire érintett a terület, befolyásolná-e a kivitelezést az, amit a föld mélye rejt. Nyolc szelvényt nyitottak, az egyik kutatási árokból már az első nap előkerült néhány Árpád-kori lelet, ám az eltelt két hét során talált tárgyak, töredékek többsége a 18. századból való. A próbaásatást Mordovin Maxim régész, az ELTE docense vezette, ő már dolgozott Pápán a Fő téri ásatások idején.

Az egykor gondosan megmunkált üvegtárgy még töredékes formában is szép

- Régészeti szempontból nincs akadálya, hogy folytatódjon a beruházás tervezése, hisz nem találtunk megtartandó épített maradványokat - mondta Mordovin Maxim. Középkori és kora újkori épített falak, falmaradványok nem kerültek elő, amit találtak a szakemberek, azok a 18-19. századból valók. Szerencsére Pápán már a 17. század vége óta írtak évszámokat a téglákba, így ez is segítette a kormeghatározást.

Az egyik kutatási árokban körbetapasztott fahordó maradványaira bukkantak

Mordovin Maxim a próbaásatás kezdetekor elmondta, hogy gazdag leletanyagra számít és nem is kellett csalatkoznia. - Hihetetlenül gazdag és színvonalas az anyag, amire bukkantunk, főként 18. századi darabok ezek. Találtunk egy kutat, melyben nagyon szép barokk kályhacsempék voltak, de kerültek elő bronzpénzek is. A Korvin utca 2. szám alatt vermekre bukkantunk a szelvényben, itt gyönyörűen kidolgozott korsók, poharak töredékeit rejtette a föld. Ezek nagyon jó minőségű üvegből készültek, mert nem korrodálódtak, nem homályosodtak el, pedig használták is őket és párszáz évet a föld alatt töltöttek - mondta a vezető régész, majd hozzátette: - Az is elképzelhető, hogy velencei üvegtárgyak voltak, s ez is mutatja, hogy a 18. században Pápa lakóinak volt miből gazdálkodniuk, tehetősek voltak az itt élők. Találtunk még cseréppipákat, helyit és selmecbányait is, és természetesen textilplombákat. Kevesebbet, mint a Fő téren, de van közte hamisított angol plomba és trieszti vámplomba, de az igazi kuriózum a kóser plomba - emelte ki Mordovin Maxim.

A leletek már dobozokban és zacskókban pihennek, a Gróf Esterházy Múzeumba kerülnek, itt gondoskodnak majd a tisztításukról és a restaurálásukról

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!