Már az első napon találtak leleteket - Megkezdődött a régészeti próbafeltárás


2020-02-24 14:13:35  | cikk: HuHa  | 


Már az első napon találtak leleteket - Megkezdődött a régészeti próbafeltárás főképe
Ma reggel megkezdődött a régészeti próbafeltárás a Fő tér nyugati térfala mögötti udvarokban. A munkálatok a tervezett parkolólétesítmény építésének tervezési folyamatához tartoznak és érintik a Korvin utca 2. számú épület udvarát, valamint a Fő tér 16., 17., 18. és 19. számú házak udvarát.
Dr. Nagy-L. Istvántól, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatójától megtudtuk, a tervezett parkoló engedélyes tervéhez szükségesek különböző kutatások, ezek egyike a régészeti kutatás, melyet egyébként minden esetben el kell végezni, ha régészetileg érintett területre tervez valaki beruházást.
-Mivel ezen a területen korábban nem volt olyan régészeti feltárás, mely konkrét adatokat adott volna arra vonatkozóan, hogy mit rejt a föld, ezért próbafeltárást tartunk. A cél, hogy a régészeti érintettséget megállapítsuk.
Ma reggel kezdődött meg a régészeti próbafeltárás

A szakemberek néhány kulcsfontosságú területet választottak ki a kutatáshoz, ezek befolyásolhatják a terveket. A próbafeltárás során nyolc különálló, különböző méretű szondában dolgoznak a régészek, ezek között lesz olyan, melynek területe néhány négyzetméter, de lesznek 20-30 négyzetméteres kutatási árkok is, mélységük pedig teljesen változó, hiszen az érintett területen igen nagy szintkülönbség van: a legmélyebb árok közel 4 méteres lesz.
-A terület régészeti érintettsége biztosan nagyon komoly - közölte előzetesen dr. Nagy-L. István - hiszen a házsor előtti részen kora Árpád-kori település nyomai vannak, és az már ismert, hogy a legrégebbi Pápa település valahol itt lehetett. Így valószínű, hogy annak a telepnek a nyugati irányú nyomait felfedezzük. Ezen túl lehetnek olyan épített örökségi elemek, amik a felszínen már nem láthatók, de a földben benne vannak, hiszen ez a telekosztat már a 16. században így nézett ki, akkor pedig jellemzően a telkek végén falat emeltek.
Dr. Nagy-L. István dr. Áldozó Tamás polgáremesternek mutatja a munkálatok helyszínét

A múzeumigazgató ma reggel a munkakezdéskor a helyszínen egyeztetett dr. Áldozó Tamás polgármesterrel, aki úgy fogalmazott, az, hogy ásatás zajlik, azt jelzi, hogy készülődik valami a belvárosban, a kutatás eredményéről pedig azt mondta, örülni fog, ha olyan információ kerül elő a város történetéről, amit eddig nem ismertek, ugyanakkor abban bízik, lehet olyan kompromisszumot kötni, ami szolgálja a tudományt, de nem gátja a város további fejlődésének.
Mint ismeretes, a Fő tér nyugati oldalán lévő épületek mögötti udvarok területén 140-150 gépjármű fogadására alkalmas parkolólétesítményt tervez a város.
-Tervezői költségbecslés szerint 1-1,5 milliárdos beruházást tervezünk ide, ennek előkészítése adott esetben több éves munka, hiszen a településszerkezeti tervtől kezdődően sok dokumentum módosítását teszi szükségessé - magyarázta, hozzátéve, már az is bonyolult feladat, hogy egy építési telket kialakítsanak itt a különböző ingatlanok területrészeinek összevonásával. Ezzel párhuzamosan folyik a tervezői munka - ennek része a mostani kutatás -, a cél, hogy az idén elkészüljön az építési engedélyezési tervdokumentáció.
Hangsúlyozta, egyelőre szó sincs arról, hogy az itt élőkre ez hatással lenne, a lakók nyugodtan élhetnek és használhatják úgy az ingatlan, ahogy eddig, hiszen most csak a tervezési munkát megalapozó régészeti információgyűjtés zajlik.
Mordovin Maxim az elsőként megtalált, Árpád-kori bográcsmaradványokat mutatja

A várhatóan két héten át tartó próbafeltárás során négy régész, több technikus és ásatási munkás dolgozik majd, akiket Mordovin Maxim régész, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem habilitált docense irányít. Az ismert szakember ma délelőtt érkezett meg városunkba, elsőként a Fő tér 17-18-as számú épületének közös udvarában kezdődött meg a szondák kijelölése és a gépi földmunka. Már az első félórában találtak régészeti szempontból értékelhető leletet - tudtuk meg a kutatásokat vezető régésztől. Mint mondta, Árpád-kori bográcsdarabokra bukkantak, de 18. századi maradványok is kerültek elő a földből. Ezen túl pedig az udvar közepén egy téglafal darabra is ráleltek, ez első ránézésre 18-19. századi lehet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!