Az a baj.... - beszóltak a papoknak


2019-03-24 20:19:03  | cikk: ha  | 


Az a baj.... - beszóltak a papoknak főképe
Szólj be a papnak! rendezvény első pápai alkalma 2018 júniusában volt. A résztvevők annyira lelkesek voltak, hogy kérték a szervezőket, legyen ennek folytatása. Így aztán immár harmadik ilyen rendezvényre invitálták a Pannonia Reformata Múzeum fogadóterébe. Ezúttal Boncz Zoltán baptista lelkész, Farkas Gergely református lelkész, Szabó Ferenc, evangélikus tábori lelkész és Szijártó László római katolikus pap várta a kérdéseket. A moderátor ezúttal is Böröczky Attila volt.

Ezek a rendezvények rendszerint nagyon vidám és őszinte találkozók. Ez ezúttal is így volt, annak ellenére, hogy a cím mást sugallt: Az a baj... A panaszkodás nálunk már sajnos népbetegség, s gyakran itt ki is merül a problémákkal való kapcsolatunk. Siránkozunk egy sort, kicsit megkönnyebbülünk, megyünk tovább, de az okot nem szüntetjük meg, a helyzeten nem változtatunk. Vajon van-e kiút mindebből? Miért nem cselekszünk, ha baj van? Illetve mi a baj velünk? Többek közt ezek a kérdések kerültek elő az est során.


A beszélgetés elején a moderátor megkérdezte a lelkészek véleményét arról, hogy valóban panaszkodósak vagyunk-e. Boncz Zoltán elmondta, hogy történelmünk viszontagásgai arra tanítottak minket, hogy nem tudunk változtatni a helyzetünkön. Ő azt szeretné, ha a reménytelenség helyett a megoldást keresnénk és cselekednénk. Szabó Ferenc ezt annyival egészítette ki, hogy ha már nem tudunk változtatni, akkor legalább lássuk a nehéz helyzetben is a pozitívumokat. Szijártó Lászlót a manapság egyre inkább elharapódzó rágalmazás zavarja, ami felerősíti az ellentéteket, ő ettől óvná az embereket, Farkas Gergely szerint pedig a panasz gyorsan jön a szánkra, hisz a rosszat könnyebb észrevenni, de az nem mindegy, mi miatt panaszkodunk, hisz a siránkozás leépíti az emberi kapcsolatokat, de egy élettörés, egzisztenciális válság esetén jó, ha kibeszéljük magunkból a problémát és esetleg segítséget kérünk.


Szó esett például arról, hogy vajon van-e gond a fiatalokkal. A válaszadók szerint semmi gond nincs velük, hisz a generációs ellentétek évezredesek, a Bibliában is olvasható jónéhány ilyen történet. A fiatalok mindig mást és máshogy akarnak, de ez így természetes. Volt kérdés az öngyilkosságra vonatkozóan is, a lelkészek egyetértettek abban, hogy nincs jogunk ítélkezni, hisz nem tudhatjuk például, hogy mik voltak az utolsó gondolatai annak, aki ezt az utat választotta. Az egyházról is szó esett, hogy vajon azzal mi a baj, de a kérdésfelvetésnek az lett aztán a konklúziója, hogy az egyházat védeni és támogatni kell, s a híveknek nem sopánkodniuk kell, hanem templomba járni, közösségben létezni.

Fontos kérdés volt a beszélgetés végén, hogy a lelkész milyen gyakorlati tanácsot tud adni ahhoz, hogy kevesebbet panaszkodjunk. Fontos gondolatok hangzotak el, például hogy minden este gondoljuk végig, hogy melyik volt a nap legjobb pillanata, a humor és a barátok is elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott élethez és lényeges, hogy hálát adjunk mindazért, amink van.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!