Ismét beszóltak a papoknak


2018-11-11 21:18:32  | cikk: ha  | 


Ismét beszóltak a papoknak főképe

Bátran, provokatívan, de nem bántóan - ennyi volt mindössze Böröczky Attila moderátor kérése a "Szólj be a papnak" rendezvény résztvevőihez. Ez a program a júniusban debütált a Pannonia Reformata Múzeum udvarán és nagy siker volt. Az érdeklődők kérésére sorozattá alakul a kezdeményezés, a második alkalom ezúttal a kereszténység, politika és közélet kapcsolatának kérdéseire igyekezett rávilágítani. Sikerült, köszönhetően a hallgatóság kérdéseinek és az egyházi emberek gondolatébresztő válaszainak. Salgó Ferenc római katolikus pap, kanonok, a Szent Anna Plébánia plébánosa, Boncz Zoltán baptista lelkész, Szabó Ferenc evangélikus tábori lelkész és Szakács Gergely református lelkész voltak az est válaszadói, melynek ezúttal is a Pannonia Reformata adott otthont.

Vajon nem érzi-e magát lekötelezettnek az egyház vagy épp a lelkész, ha adományt, vagy épp állami támogatást kap a gyülekezet, a felekezet? Ez volt az első kérdés, amit a közönség soraiból kaptak a válaszadók. Salgó Ferenc ennek kapcsán elmondta, hogy a támogatásokat valamely feladat elvégzésére fordítják, így például amikor visszakapták az egyházi ingatlanokat, akkor azt közösségi célra fordították, iskolát és óvodát működtetnek. Tehát az adományt nem megtartják, hanem a várost, az országot gazdagítják. Szabó Ferenc ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy az egyház tulajdonképp segíti az államot a feladatok vállalásával, épp ezért nem tekinthető lekötelezettnek.

A Pannonia Reformata Múzeum fogadótere volt a helyszín

Ha az állami finanszírozást kap, akkor vajon cinkosságot vállal-e az egyház? Volt-e olyan eset, amikor a lelkészek kiálltak volna a véleményük mellett, de aztán inkább hallgattak? Ezek a felvetések az első kérdésből fakadtak. Szakács Gergely elmondta, hogy feladatuk az evangélium adta úton járni és cselekedni. Így például a hajléktalan-kérdés kapcsán ők nem sajtótájékoztatót tartottak, hanem gyűjtést szerveznek, személyes segítségnyújtással igykezenek támaszt adni. Persze fontos a vélemény, s annak felvállalása, de úgy, hogy azzal ne bántsanak meg senkit. Boncz Zoltán ehhez hozzátette, hogy szerinte nem az a dolguk, hogy egy aktuális helyzetben minél hangosabban kiabáljanak, hanem hogy azt tegyék, amire Krisztus elhívta őket, s akkor akár csendben is tehetik a dolgukat, célt érnek.

Milyen formában vállalhatnak politikai tisztséget egyházi emberek? Jó lenne-e, ha ismét az egykori (középkori) hatalommal bírna az egyház? S végül a zárókérdés: vajon a lelkészek befolyásolhatják-e a híveket a választások idején? Nem csupán a kérdések, de már a téma önmagában is tekinthető provokatívnak, azonban ezen az estén sikerült indulatok nélkül, bölcsességgel és humorral megközelíteni a politika és az egyház viszonyát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!