Kész a konyha


2018-08-30 16:26:38  | cikk: HuHa  | 


Kész a konyha főképe
Elkészült az Óvodai Konyha bővítése, megérkeztek a szükséges berendezések, eszközök is, már csak a gépek bekötése van hátra, így hétfőtől a korábbinál több mint kétszer nagyobb hely áll rendelkezésére a diétás szakácsoknak, ahol az ételallergiás gyermekek számára főznek. A beruházás nemcsak az új épületrész kialakítását, de az annak megközelíthetőségét biztosító járda és rámpa megépítését, valamint a konyhai eszközök beszerzését is tartalmazta. A fejlesztés eredményét ma délelőtt tekintette meg Áldozó Tamás polgármester.
Fábián Annamária konyhavezető és Áldozó Tamás polgármester az új főzőtérben

A városvezető a sajtó érdeklődésére felidézte, az önkormányzat 10 millió forint saját forrást biztosított a fejlesztéshez, a projekt pénzügyi elszámolása még ezután következik. Mint mondta, az óvodai beruházások elvégzésére a nyári időszak a legalkalmasabb, hiszen ilyenkor kevesebb gyermekről kell gondoskodni, szeptember elejére viszont visszatérnek a gyermekek és ekkor már teljes kapacitással kell működni.
-Nagyon sok az olyan kisgyermek, akinek speciális étkezésre van szüksége, ez indokolta a bővítést, és öröm, hogy elkészült a konyha, hiszen így szeptember 3-tól az intézményeinkben biztosítani tudjuk számukra is a szükséges étrendet.
Az új épületrész kívülről

A fejlesztés keretében az alig 10 négyzetméteres meglévő konyhához egy 21 négyzetméteres épületrészt emeltek, melyet összenyitottak a meglévő konyharésszel, így lényegesen jobb körülmények között készíthetik az ételeket az allergiás gyermekek számára, akiknek száma megközelíti a 150-et a városban. Nemcsak a tágasabb hely kialakítása volt fontos, hanem az is, hogy a különböző diétáknak megfelelő ételek készítésénél külön edényeket, eszközöket tudjanak használni. Fábián Annamária, az Óvodai Konyha vezetője elégedetten nyilatkozott a fejlesztésről.
A berendezések mellett új edényeket is vásároltak

-Vásároltunk egy kéttálcás mosogatót, polcokat, szekrényeket és asztalokat, sütő-párolót, főzőzsámolyt, tűzhelyt és egy 2*10 literes olajsütőt. Ez utóbbi volt számunkra a legfontosabb, hiszen eddig ilyen eszközünk nem volt és serpenyőben sütöttük a sok húst a gyermekek számára. Az is megkönnyíti a munkánkat, hogy így már két sütő-párolónk van, és munka közben nem kell fertőtlenítenünk az eszközt, a gluténérzékenyek számára készítendő ételek miatt - magyarázta a konyhavezető, akitől azt is megtudtuk, a berendezéseket egy pápai gyártótól vásárolták. A sütő-pároló berendezést minden sütésre alkalmas étel készítéséhez tudják használni, ebben készülnek a kenyerek, péksütemények és kalácsok is, de kelesztésre is alkalmas a berendezés. A kéttálcás olajsütő egyik részében a gluténmentes, a másikban a többi diétás ételt sütik, a főzőzsámolyon a napi 90-100 liter leves rotyog majd, a hagyományos tűzhelyen pedig a kisebb mennyiségű étel készül.
-A konyha úgy működik, hogy van egy főétlap és a dietetikus ezt formálja át a 36 féle diétára. Általában mindenki ugyanazt az ételt kapja, az alkotóelemeket cseréljük az egyes diétáknak megfelelően.
A konyhavezető a jövő heti étlapot egyezteti a diétás szakácsokkal

A diétás konyhán egy fő létszámbővítéssel most három diétás szakács - Eisenbeck Bernadett, Molnárné Tüske Anita, Fűzfa-Somogyi Ildikó - és egy konyhalány - Borbélyné Kovács Edit - főz nap, mint nap a 140 gyermekre, köztük bölcsődésekre, óvodásokra, általános- és középiskolásokra, hiszen valamennyiüket ők látják el az intézményekben. A dolgozók 5.30-kor kezdenek, elsőként a legkisebbeknek a reggelit, tízórait és uzsonnát, az óvodásoknak a tízórait és uzsonnát készítik el, ezt 7-kor szállítják a bölcsődékbe, óvodákba, de már délelőtt 10 órára az ebédnek is készen kell lennie, hiszen indul a kiszállítás. Az Óvodai Konyha a bölcsődések számára napi 4 étkezést biztosít, 12 óvodának szállít tízórait, ebédet és uzsonnát, az iskolás korosztály számára pedig ebédet.
Sütő-pároló és kétmedencés olajsütő, nélkülözhetetlenek a főzésnél

Fábián Annamária szerint, az új konyha a korábbinál sokkal jobb munkakörülményeket biztosít a dolgozók számára, az új eszközök pedig gyorsabbá, hatékonyabbá teszik az ételkészítést a diétás konyhán.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!