Egyre nagyobb a szükség a diétás étkeztetésre - bővítik az Óvodai Konyhát


2018-08-08 12:45:23  | cikk: HuHa  | 


Egyre nagyobb a szükség a diétás étkeztetésre - bővítik az Óvodai Konyhát főképe
Több mint két és félszeresére növelik a diétás konyha alapterületét a Fáy lakótelepen lévő Óvodai Konyhában, hiszen az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett azoknak a gyermekeknek, fiataloknak a száma, akik számára diétás étkeztetést kell biztosítani. A munkálatok javában folynak, hogy a nevelési év kezdetén már főzhessenek az új épületrészben.
21 négyzetméter alapterületű az új épületrész

A szakma részéről régen felmerült az igény arra, hogy a diétás konyha területét megnöveljék, hiszen egy év alatt megduplázódott a valamilyen ételallergiában szenvedő gyermekek száma a városban. Az Óvodai Konyha feladatköre ugyanis nemcsak az óvodás korú gyermekek diétás étkeztetésének biztosítását tartalmazza, hanem az általános iskolás és középiskolás diákokét is. Áldozó Tamás polgármester az építkezés előrehaladásának megtekintésén arról szólt, a problémát korábban pályázati pénzből szerették volna orvosolni, forráshiány miatt azonban nem sikerült külső forrást szerezni a beruházáshoz.
-Úgy ítéltük meg, hogy gyermekeink egészsége fontos annyira, hogy elsőbbséget élvezzen akár más beruházások kárára is ez a bővítés, így a képviselő-testület úgy döntött, a fejlesztés teljes egészének költségét fedezi - fogalmazott. Hozzátette, egyelőre tíz millió forintot biztosítottak a bővítés számára, ebből hat az épületrész megépítésére szolgál, négy pedig az eszközök és konyhai gépek, berendezések vásárlására, de már látszik, hogy szükség lesz további forrásra, hiszen praktikus lenne az ételkiszállítás, az autóra rakodás körülményeit optimálisabbá tenni egy közeli kapu nyitásával.
Fábián Annamária és Áldozó Tamás a beruházásról egyeztetett a helyszínen

Az új épületrészt a korábbi melléképület lebontásával keletkezett helyen, a meglévő diétás konyhához kapcsolódva építették fel, a meglévő konyhát és az új épületrészt egybenyitják. Az eddigi diétás konyha alapterülete nem éri el a tíz négyzetmétert, a bővítmény 21 négyzetméteres, ennek egy részén folyik majd az ételkészítés, egy külön helyiségben pedig a szállító edényeket tárolják.

Fábián Annamária, az Óvodai Konyha vezetője felidézte, 2011 óta biztosítják a diétás étkeztetést, a 2014-ben érvénybe lépett rendelet szerint teljesen külön helyiségben főzhetik csak a speciális ételeket. Erre a meglévő kicsi helyiséget alakították ki, de mivel egy év alatt hetvenről száznegyvenre növekedett a diétás étkeztetésre szorulók száma, a bővítés nagyon indokolt volt.
-Az új épületrészben is kialakítunk egy konyhát, mosogatóval, sütő-párolóval, tűzhellyel, főzőzsámollyal, olajsütővel, a tárolóhelyiségben pedig a gyermekek nevével, diétájával felcimkézett éthordókat tároljuk majd. A száznegyven fő ellátásához egy fővel bővíthettük a dolgozói létszámunkat, így a megnövekedett feladatot el tudjuk végezni.
Összenyitják a meglévő és az új helyiséget, így elegendő tér áll rendelkezésre a főzéshez

Az Óvodai Konyha egyébként a normál étkeztetésben ezerkétszáz főre főz, ők látják el a város óvodáit. Ezen túl biztosítják a száznegyven fő számára a diétás étkeztetést a város bölcsődéi, óvodái, iskolái számára.
-Harminchat féle diétához készítünk ételeket - jellemzően tejallergiára, gluténallergiára, diabeteszre, de sok különleges problémára, keresztallergiára is - így nagyon speciális összetevőkkel kell dolgoznunk. A konyhán két diétás szakács, egy szakács és egy konyhalány dolgozik. A diétás étrendet a főétlap alapján dolgozza át a dietetikus szakember a harminchat féle diétára.

A konyhabővítés munkálatai jól haladnak, az épület már áll, a nyílászárókat beépítették, jelenleg a gépészeti alapszereléseket és a villamossági rendszer kiépítését végzik, a folytatásban pedig a hidegburkolatok kialakítása és az épületkülső szigetelése történik meg. A munkálatok augusztus végére befejeződnek, így a tervek szerint szeptember elejétől már az új épületrészben is megkezdhetik az ételkészítést.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!