Holnaptól újabb fákat vágnak ki a Jókai utcán


2018-02-26 21:53:17  | cikk: HuHa  | 


Holnaptól újabb fákat vágnak ki a Jókai utcán főképe
Odvas, csonkolt, aszimmetrikus, korona alapi odvasodás, golyvás, felnyomja a burkolatot - áll abban a szakmérnöki dokumentumban, mely alapján további 26 Jókai utcai fa kivágásáról kellett dönteni a szakembereknek.
A szakértői vélemény egyértelműen fogalmaz a fák állapotáról

Mint arról korábban hírt adtunk, a Jókai utcai útrekonstrukció keretében a kivitelező 20 fa kivágására kért és kapott engedélyt, a növények állapota miatt. Az akkori írásunkban bemutatott fotók is igazolták, a fáknak nemcsak a törzsük, de az ágaik és a gyökerük is pudvás, üreges volt már, eltávolításuk indokolt volt. A munkálatokat elvégezték, a meghagyott fák átvizsgálásakor azonban kiderült, a többi fa is beteg, menthetetlen.
A járdát is felnyomta a gyökérzet

-Ezeket a fákat szerettük volna megtartani, de olyan rossz állapotban vannak, hogy ezeket is ki kell vágni. A kivágott fák pótlása szerepel az útrekonstrukciós tervben a zöldfelületek megújításával együtt, így egységes arculatot alakíthatunk ki a felújítás során - mondta el Unger Tamás alpolgármester a helyszínen. Szavait Bakó István, a Városgondnokság igazgatója is megerősítette.
-A szakértői vélemény szerint a kivágandó fák az életképesség határán vannak, pudvásak, betegek, csonkoltak, kérgeik alatt rengeteg kártevő lakozik, és nagyon sok a száraz ág rajtuk.
A fasort szerette volna megtartani a városvezetés, de állapotuk nem engedi meg

Bakó István hangsúlyozta, ezek a fák balesetveszélyesek, az elszáradt ágak egy erősebb szélben házakra, járművekre, emberekre törhetnek. A pudvás, korhadt törzsek miatt néhány év múlva mindenképpen ki kellene vágni őket, de lényegesen egyszerűbb most az útfelújítás keretében eltávolítani őket, mint a már kész új környezetben végezni a kivágást, a tuskózást, a tuskók kifúrását, hiszen az az új burkolatok megsérülésével is járhat.
Nemcsak a fák törzse, az ágak és a gyökérzet is beteg

A 26 fa kivágása az egész utcát érinti: A Szalmavári dombtól a Csókai körforgalomig 14 fát távolítanak el, a Szalmavári domb és a Március 15. tér közötti szakaszon pedig 12 növényt vágnak ki. A munkálatokat a Városgondnokság végzi, a fakivágás kedden kezdődik.

Unger Tamás kiemelte, a fák pótlását a Jókai utcára vonatkozó szakági növény- és fatelepítési terv tartalmazza, ezeket a munkákat a projekt során el fogják végezni, a Szalmavári domb és a Március 15. tér közötti szakaszon pedig már ebben a szezonban új juharfákat ültet a Városgondnokság.
A következő napokban zajló fakivágás további forgalomkorlátozással jár, a balesetek elkerülése érdekében minden közlekedőtől fokozott óvatosságot kérnek a szakemberek.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!