Kifehéredik a sertéságazat - sajtótájékoztató a sertés áfájának csökkentéséről
2013-11-12 22:44:29 | cikk: HuHa | fotó: Babos Petra |
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárkamara elnöke tájékoztatta a helyi sajtó képviselőit ma délután a napokban bejelentett – az élősertésre és a hasított félsertésre vonatkozó – általános forgalmi adó csökkentésről. A politikusok a Fidesz irodában tartott tájékoztatón a kormánydöntés részleteit és annak várható hatásait ismertették. A kormány múlt héten jelentette be, hogy január elsejétől a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentik az élősertés és félsertés áfáját.
-Ez a csökkentés az agrárkamarának már régi vesszőparipája volt és azt gondolom, a térség szempontjából is nagy a jelentősége a sertéstartók vonatkozásában – mondta dr. Kovács Zoltán. A képviselő szerint az áfacsökkentés hatására kifehéredik a piac és azok számára, akik eddig nem az egyenes utat járták és versenyhátrányt okoztak a tisztességesen tevékenykedőknek, most már 5 százalékért nem lesz érdemes kockáztatniuk. Annak sem lesz értelme, hogy Szlovákia felől utaztassák – hol csak papíron, hol ténylegesen - a sertéseket. Dr. Kovács Zoltán rámutatott, az eddig csalással dolgozók komoly versenyhátrányt okoztak az olyan, törvényi előírások szerint működő gazdasági társaságoknak, mint a Pápai Hús 1913. Kft.
-Mindez hosszú távon az élelmiszerárak csökkentéséhez is hozzájárulhat, de a legfontosabb most a piac kifehérítése és a versenyhátrány megszűntetése – fogalmazott.
Valóban igaz, hogy a Nemzeti Agrárkamara a szakmai szervezetekkel és érdekképviseletekkel együtt régóta szorgalmazta az élelmiszeripari termékek áfájának érdemi csökkentését minél szélesebb körben és a kamara üdvözli a most meghozott döntést – mondta Győrffy Balázs, hozzátéve, abban bíznak, hogy ezt hasonló tartalmú döntések követik majd más ágazatokban is. Mint mondta, 30-50 százalék közé tették a szakértők a feketegazdaság arányát a sertéságazatban, ez pedig döbbenetes mérték.
-A becsületes és az adójogszabályokat betartó vállalkozások hihetetlen versenyhátrányban voltak, amit hatékonysággal sem lehetett ledolgozni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy gazdák sokasága került abba a helyzetbe, hogy bizonyos felvásárlók csak számla nélkül voltak hajlandók átvenni állataikat, belekényszerítve ezzel őket a feketegazdaságba.
A kamara elnöke hangsúlyozta, hisz abban, hogy bebizonyosodik, amire a Vidékfejlesztési Minisztérium számít, vagyis, hogy az áfacsökkentés nem lesz akkor érvágás a költségvetés számára - éppen a gazdaság kifehéredése miatt -, mint amit az egyszerű áfaszámítások mutatnak.
A politikusok emlékeztettek arra, 2002-ben, az első Orbán–kormány idején az alapvető élelmiszerek áfája 12 százalék volt. Ezt a következő nyolc év szocialista kormányai 14, 16 majd 25 százalékra emelték, a választások előtt 20 százalékra csökkentették, majd újra 25 százalékra emelték.
Az élősertés és hasított félsertés áfacsökkentésének várható hatásairól megkérdeztük Uzsoky Andrást, a Pápai Hús 1913 Kft. „cs.a” ügyvezetőjét. A cégvezető a kormány döntését pozitívan értékelte, bővebb tájékoztatást pedig a végrehajtási utasítás megjelenése utánra ígért.
A kormány döntésének véleményezésére kértük Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselőt is, aki a pápai húsgyárral kapcsolatban több korábbi nyilatkozatában sürgette az élelmiszerek áfájának csökkentését. A mezőgazdasági bizottság alelnöke elfoglaltságai miatt holnap ad választ kérdésünkre.
-Ez a csökkentés az agrárkamarának már régi vesszőparipája volt és azt gondolom, a térség szempontjából is nagy a jelentősége a sertéstartók vonatkozásában – mondta dr. Kovács Zoltán. A képviselő szerint az áfacsökkentés hatására kifehéredik a piac és azok számára, akik eddig nem az egyenes utat járták és versenyhátrányt okoztak a tisztességesen tevékenykedőknek, most már 5 százalékért nem lesz érdemes kockáztatniuk. Annak sem lesz értelme, hogy Szlovákia felől utaztassák – hol csak papíron, hol ténylegesen - a sertéseket. Dr. Kovács Zoltán rámutatott, az eddig csalással dolgozók komoly versenyhátrányt okoztak az olyan, törvényi előírások szerint működő gazdasági társaságoknak, mint a Pápai Hús 1913. Kft.
-Mindez hosszú távon az élelmiszerárak csökkentéséhez is hozzájárulhat, de a legfontosabb most a piac kifehérítése és a versenyhátrány megszűntetése – fogalmazott.
Valóban igaz, hogy a Nemzeti Agrárkamara a szakmai szervezetekkel és érdekképviseletekkel együtt régóta szorgalmazta az élelmiszeripari termékek áfájának érdemi csökkentését minél szélesebb körben és a kamara üdvözli a most meghozott döntést – mondta Győrffy Balázs, hozzátéve, abban bíznak, hogy ezt hasonló tartalmú döntések követik majd más ágazatokban is. Mint mondta, 30-50 százalék közé tették a szakértők a feketegazdaság arányát a sertéságazatban, ez pedig döbbenetes mérték.
-A becsületes és az adójogszabályokat betartó vállalkozások hihetetlen versenyhátrányban voltak, amit hatékonysággal sem lehetett ledolgozni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy gazdák sokasága került abba a helyzetbe, hogy bizonyos felvásárlók csak számla nélkül voltak hajlandók átvenni állataikat, belekényszerítve ezzel őket a feketegazdaságba.
A kamara elnöke hangsúlyozta, hisz abban, hogy bebizonyosodik, amire a Vidékfejlesztési Minisztérium számít, vagyis, hogy az áfacsökkentés nem lesz akkor érvágás a költségvetés számára - éppen a gazdaság kifehéredése miatt -, mint amit az egyszerű áfaszámítások mutatnak.
A politikusok emlékeztettek arra, 2002-ben, az első Orbán–kormány idején az alapvető élelmiszerek áfája 12 százalék volt. Ezt a következő nyolc év szocialista kormányai 14, 16 majd 25 százalékra emelték, a választások előtt 20 százalékra csökkentették, majd újra 25 százalékra emelték.
Az élősertés és hasított félsertés áfacsökkentésének várható hatásairól megkérdeztük Uzsoky Andrást, a Pápai Hús 1913 Kft. „cs.a” ügyvezetőjét. A cégvezető a kormány döntését pozitívan értékelte, bővebb tájékoztatást pedig a végrehajtási utasítás megjelenése utánra ígért.
A kormány döntésének véleményezésére kértük Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselőt is, aki a pápai húsgyárral kapcsolatban több korábbi nyilatkozatában sürgette az élelmiszerek áfájának csökkentését. A mezőgazdasági bizottság alelnöke elfoglaltságai miatt holnap ad választ kérdésünkre.
Képek:
Kapcsolódó cikk(ek):
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!
Megértésüket köszönjük!