Ez a lépés rendkívül kevés – Gőgös Zoltán a sertés-áfa csökkentésről


2013-11-13 12:16:21  | cikk: HuHa  | 


A sertés-áfa januárban bevezetendő áfacsökkentéséről tartott tegnap sajtótájékoztatót a Fidesz irodában dr. Kovács Zoltán és Győrffy Balázs. A témában megkerestük Gőgös Zoltán országgyűlési képviselőt, a mezőgazdasági bizottság MSZP-s alelnökét, hiszen a szocialisták már régebb óta sürgették az élelmiszerek áfájának csökkentését. A politikus válaszában arra figyelmeztetett: a félsertés nem sertéshús, ezért azok a híradások, amelyek a döntést úgy kommentálták, hogy januártól csökken a sertéshús áfája nem mondtak igazat. Gőgös Zoltán arról is szólt, ez a döntés árcsökkenést nem eredményez és költségvetési hatása nincs, hisz a termelési folyamat közbeni beavatkozás nem jár költségvetési bevétel kieséssel, a szereplők ezen a ponton eddig is vagy befizették, vagy visszaigényelték az ÁFÁ-t, ennek a szaldója 0. A lakosság egy esetben jutna olcsóbb húshoz, ha félsertést vásárolna, ami télen előfordul, de nem tömeges. A politikus szerint a miniszterelnök is elismerte, hogy ez a munkahelyvédelmet és nem a rezsicsökkentést szolgálja.
-Az MSZP két dolog miatt követeli immár 2 éve az ÁFA csökkentést az alapvető élelmiszereknél. Az egyik, hogy ezzel is folytatódjon a rezsicsökkentés, hisz a lakosság a jövedelméből 37%-ot költ élelmiszerre, ez a legnagyobb családi kiadás. A kereskedők ekkora csökkentést nem tudnak lenyúlni, hisz ha egy nagyobb lánc ezt érvényesíti, onnan a többi is kénytelen lesz. Azt a követelésünket Pápa környékén is több ezren támogatták aláírásukkal fogalmazott, hozzátéve - a feketegazdaság ellen is csak egy átfogóbb bátrabb csökkentés hozna érdemi hatást, ugyanis, ha egy szűk kört érint csak a változtatás, a bűnözők átmennek más élelmiszer területre.
Gőgös Zoltán úgy véli, ez a lépés a vágóhidaknak ad némi likviditási segítséget, de a sertéstartók rovására, amit neki a napokban már többen is jeleztek. Az a helyzet ugyanis, hogy minden vásárlásuk (tápok, szója gáz, villany, alkatrész vasanyag stb.) 27 % ÁFÁ-val növelten történik. Ezt vezetik össze a sertés értékesítéskor felszámított jelenleg 27, januártól 5% ÁFÁ-val. Ebből az következik, hogy 22%-os mínusz keletkezik a számlaforgalomban, amit csak hitellel tudnak fedezni. Ha ez a döntés hosszabb távon a sertésszám csökkenéséhez vezet, az drágítani fogja az árát, így az élelmiszereket is. A vágóhidak, így a húsgyár is kap némi segítséget, de csak akkor, ha nem félsertést értékesít, hanem feldolgozott húst. Az importot fékezheti, de csak akkor, ha van elég belföldi sertés.
-A sertéstartók érdekében én hétfőn adtam be módosító javaslatot, hogy gyakoribb (15 napos ÁFA visszaigénylést engedélyezzen a NAV, de annak ellenére, hogy ez az államnak pénzbe nem kerülne, nem támogatta a kormánytöbbség. Természetesen újra benyújtottam a sertés, baromfihús, a tej, néhány sajt, a kenyér, az Európában megtermelhető zöldség gyümölcs, a tojás, és az édesvízi halak árát csökkentő javaslatot, de nem jártam sikerrel.
Azt a sertés miniszteri biztos jelezte, hogy ők lobbiznak a kormánynál azért, hogy csökkenjen 4 takarmány, illetve alapanyag  áfája, hogy ezzel segítsék a sertéstartókat. Ezzel elismerte, hogy bajt csináltak – közölte a mezőgazdasági bizottság alelnöke.
Az MSZP-nek továbbra is az az álláspontja, hogy ez a lépés rendkívül kevés, és ragaszkodnak a lényegesen nagyobb körben végrehajtott csökkentéshez, még akkor is, ha ez 90 milliárd forint átmeneti hiányt okozna a költségvetésben.
 A Pápai Hús 1913 Kft. „cs.a.” helyzetére vonatkoztatva a sertés áfájának csökkentéséről Gőgös Zoltán azt mondta, a mostani döntés javít a húsgyár likviditási helyzetén, de csepp a tengerben, hisz a cég gondját egy jelentős átmeneti állami tőkeemelés oldaná meg. Ha összesen ennyit akar tenni a Miniszterelnök Úr a munkahelyek megvédéséért, az rendkívül kevés, és hatástalan lesz.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!