Demonstráltak a gazdák – követelik a pénzüket


2013-09-02 23:15:43  | cikk: HuHa  | 


Demonstráltak a gazdák – követelik a pénzüket főképe
Körülbelül ötven élőállat beszállító gyűlt össze délelőtt a Pápai Hús 1913 Kft. székhelye előtt és tucatnyi traktort vonultattak fel – így demonstráltak tartozásuk kiegyenlítéséért a gazdák. Szűcs Kelemen, a Kisalföldi Sertésértékesítő Szövetkezet igazgatóságának tagja a rendezvény elején hangsúlyozta, azért jöttek el, hogy jogos jussukat követeljék, de arra kérte a megjelenteket, hogy a tiltakozásnak a határozottság és a higgadtság szabjon keretet.
- Negyvenhárom nagyon dühös embert képviselek, olyanokat, akik ötvenkét millió forinttal hitelezik a pápai húsgyárat. Tudjuk, hogy igazunk van, hogy megalázó és méltatlan helyzetbe kényszerítettek bennünket, ezért jogos a düh, jogos az indulat és jogos a harag. De azt is tudjuk, hogy a düh és a harag rossz tanácsadó. Nem az a célunk hogy felfordulást okozzunk, nem az a célunk, hogy félelmet keltsünk a pápaiakban. Egyetlen célunk van, hogy kellő nyomatékot adjunk jogos követelésünknek és e segélykérő kiáltásunk messzire elhangozzon és értő fülekre találjon – fogalmazott. Hozzátette, szeretik ezt a várost, szeretik lakóit és senkinek nem okoznak kárt a demonstrációval.
-Szeretnénk újra szeretni ezt a gyárat. Szeretnénk, hogy talpra álljon és egy új, sikeres száz esztendő vegye kezdetét, mindenki számára. Most nagyon haragszunk, de érte haragszunk, nem ellene – hangsúlyozta. A demonstráció szónoka Csepregi Kálmán, a beszállítók képviseletében lépett az összegyűltek elé. A Lajoskomáromban és környékén élők termelői csoportjának vezetője arról beszélt, semmiféle kapcsolatban nem álltak a régi cégvezetéssel és az új vezetést hibáztatja azért, hogy demonstrációra kényszerültek a gazdák. Úgy fogalmazott, sok kistermelő - akiket a minisztériumi bejelentés szerint kifizetnek – megerősítette abban, hogy együtt kezdték el harcukat a beszállítók jogos követeléseiért és együtt is fejezik be.
-Minket nem érdekel, hogy a régi és az új vezetés marcangolja egymást, a lényeg, minket fizessen ki száz százalékban, kamatostul – mondta és az elmúlt hónapok eseményeit idézte, majd feltette a kérdést, nem tudta az új cégvezetés, hogy nincs pénz és nem tudják a gazdákat kifizetni?
-Azt mondták nekem, Pápa városának olyan politikusai vannak, mindegyik oldalról, miért nem szólunk nekik, hogy állítsák meg ezt az ámokfutást? Nem tudom, miniszterelnök úr tudja-e, mi történik Pápán? Én ezt tíz perc alatt meg tudnám beszélni a miniszterelnök úrral – közölte Csepregi Kálmán és kijelentette, ha a gazdákat kifizetik kamatostól, hajlandóak ellátni a társaságot sertéssel. Elmondása szerint hét napon belül nyilatkozatot várnak arról, hogy a pénzüket kifizetik és azzal folytatta, Budapestre is hajlandók elmenni, akár a Parlamenthez, akár a minisztériumhoz, de onnan már dolgavégezetlenül nem jönnek haza.
A demonstrálók nevében Lengyel Lajos petíciót adott át a cég vezetésének, melyet Uzsoky András ügyvezető vett át. Az 5. pontos kérvényben többek között követelik, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. dolgozza át a csődegyezségben szereplő hitelezési tartozás kiegyenlítését, és a hitelezők követelése száz százalékban kerüljön kifizetésre 2013. szeptember 30-ig. Ennek biztosítékául a többségi tulajdonos pápai önkormányzat vállaljon száz százalékos készfizető kezességet. Uzsoky András a sajtónak úgy nyilatkozott, a cég lehetőségeihez képest mindent megtesz, ugyanakkor emlékeztetett, a csődeljárás nagyon szigorú jogi folyamat és a Pápai Hús 1913 Kft. stratégiailag kiemelt cég. A jelenleg zajló folyamatokban az első hatvan napos időintervallum szeptember 9-én jár le, a beszállítókkal 5-én és 6-án fognak tárgyalni.
-Alapelvünk az, aki nekünk disznót szállított és azt tisztességgel átadta, azt tisztességgel ki kellene fizetni, de a jogi környezetet nem lehet nem figyelembe venni, a csődeljárásra vonatkozó határidőket, folyamatokat be kell tartani. Tisztességgel és hitelesen szeretném ezt az ügyet kezelni – közölte. Arra a kérdésre, hogy a társaság most kifizeti-e a beszállítókat, az ügyvezető elmondta, jelenleg gyakorlatilag készpénzre vásárolnak, az előző hetekhez képest emelték a vágásszámot, elnyertek egy tendert egy multi cégnél és folyamatosan termel a cég. 
Bár a gazdák tiltakozása végig békésen zajlott, a demonstráció végén az erőfitogtatás nem maradt el. Egy beszállító kaszával, kapával, villával tartott „bemutatót” és arról beszélt, hogy a kasza többfunkciós mezőgazdasági eszköz, lehet használni lucernára, fűre, de lehet vele fejeket is levenni, a kapával vissza tudja húzni azt, aki „meg akar lépni”, a villát pedig utána tudja dobni annak, aki eltávolodik.
-Nem tiltott szerszámok ezek amivel Pestre megyünk, odavisszük őket és lehet, hogy kellőképpen használjuk is őket majd – mondta.
Egy békésebb hangulatú nyárádi termelő arról beszélt, huszonkét éve tart disznókat, tizenöt évig, 2006-ig csak a Pápai Húsnak szállított. Akkor négy millió forintja maradt benn a cégben. Mostani követelésük tizenhárom millió forint volt, ebből neki és a feleségének még bruttó hét és fél millió forinttal tartozik a cég. A férfinak részben kifizette a szállításokat a társaság, felesége márciusi és áprilisi beszállításait azonban egyáltalán nem rendezte a társaság. A beszállító, aki növénytermesztéssel is foglalkozik befizette az ÁFÁ-t, feleségének azonban – aki csak a sertéstenyésztésből él - fizetéskönnyítést kellett kérnie, aminek ügyintézése most van folyamatban.
Egy másik termelő is megégette már magát, 2006-ban ötszázezer forinttal maradt adósa a húsgyár, most pedig négy millióját várja. Mint mondta, egy olyan kisgazdálkodónak mint ő, ez nagyon sok pénz. Hozzátette, próbálták máshol értékesíteni állataikat, de ott is heteket vártak körömrágva, míg megérkezett az azonnali fizetés ígéretével átvett disznók ára. Ő egyébként jelenleg is szállít be sertést a Pápai Hús 1913 Kft-nek, ezek ellenértékét határidőre megkapja a társaságtól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!