Felszentelték az új tornatermet a katolikus iskolában


2013-09-01 09:00:41  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Felszentelték az új tornatermet a katolikus iskolában főképe
1891-ben kezdődött a katolikus gyermekek tanítása a pápai katolikus iskolában. Az államosításkor, 1948-ban ez a folyamat megszakadt. A rendszerváltáskor azonban lehetővé vált, hogy újrainduljon a keresztény szellemű oktató-nevelő munka a régi iskolaépületben. Az 1992-ben alapított iskola Szent István diakónus nevét vette fel, akit Jézusról tett tanúságtételéért halára ítéltek és a kor szokásai szerint a városon kívül megköveztek. Az intézménybe jelenleg több mint 350 diák jár.
A pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola új tornatermét, melyet a Fő téri intézményhez építettek hozzá, a sportudvar helyére Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel péntek délután, az ünnepi tanévnyitót követően.
- A Szent István Római Katolikus Általános Iskola Fő téri épületrésze tavaly új aulával bővült. Régi vágyunk volt még, hogy egy nagyobb és tágasabb tornateremben mozoghassanak a tanulóik. Ez az álom valóra is vált, hiszen az intézmény egy körülbelül 300 négyzetméteres tornateremmel és az azt kiszolgáló helyiségekkel bővült, a tetőn pedig kialakítottuk az udvart. A régi tornaterem az alagsorban volt, kicsi belmagassággal. A munkálatok tavaly nyáron kezdődtek, s a 2013/2014-es tanévben már a tanulók itt tornázhatnak legnagyobb örömünkre. A nagy volumenű beruházás közel 170 millió forintba került, amelyet a fenntartó Veszprémi Érsekség finanszírozott – mondta Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató, majd háláját és köszönetét fejezte ki a beruházásért.
- Nagy öröm számukra is, hogy az iskola egy tágas tornateremmel bővülhetett, ami manapság elengedhetetlen a testnevelés órákhoz. Kívánom, hogy egy olyan iskola legyen ez, ami a teljes emberrel foglalkozik, vagyis teljes értékű embereket neveljen, akiknél fontos a test nevelése a lélek ápolása mellett. Fontosnak tartjuk a testet, hiszen hittel valljuk, hogy Jézus valóságos emberi testben járt közöttünk, és hogy a halálunk után, az ítélet napjára feltámadunk – hangsúlyozta az érsek, dr. Márfi Gyula, aki hozzáfűzte, neki nagyon tetszik az új létesítmény.
Az ünnepi tanévnyitó végén dr. Márfi Gyula megáldotta az új épületrészt, majd Erdős Georgina és Erdős Kristóf néptánc bemutatóját láthatták a megjelentek, Balló Katalin szavalt, az iskola lány kézilabda csapata pedig gimnasztikai bemutatót tartott.
Az átadón Szabó Sándor testnevelő tanár is köszönetét fejezte ki az új tornateremért.
Az ünnepélyen részt vett dr. Mail József apát-plébános, Salgó Ferenc kanonok plébános, Aradi László plébános, valamint Rabi István, a projekt létesítményfelelőse és Osztrovszky Péter, a Szanyépszer Kft. ügyvezetője.
Az iskola tanulói hétfőtől, azaz szeptember 2-ától vehetik birtokba az új épületrészt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!