Az oktatás a jövő záloga – Első alkalommal tartottak tankerületi tanévnyitót


2013-08-30 22:21:11  | cikk: pt  | fotó: pt, Babos Petra  | 


Az oktatás a jövő záloga – Első alkalommal tartottak tankerületi tanévnyitót főképe
A jövő Magyarországának gazdasági, politikai és szellemi vezetői lehetnek majd a mai tanulók. Szilárd erkölcsre, munkára és tudásra nevelésük az oktatás feladata lesz – többek között így fogalmazott dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, országgyűlési képviselő a Tarczy Lajos Általános Iskola udvarán tartott járási tanévnyitó ünnepségen ma délután.
A pápai tankerületben szeptembertől közel 4700 diák kezdi meg az új tanév tanulmányait csaknem 500 pedagógus, 41 nevelési és oktatási munkát segítő, valamint 78 technikai dolgozó irányítása, felügyelete mellett.
A hagyományokhoz híven a járási tanévnyitó is a Himnusz dallamaival vette kezdetét, majd a Tarczy iskola első osztályos diákjainak ünnepélyes bevonulása után Egyházi Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének igazgatója megnyitotta a 2013/2014-es tanévet. – Bizonyára az lenne a jó hír, ha azzal kezdeném, hogy a 2013/2014-es tanév most már könnyebb lesz, mint a tavalyi volt, de továbbra is a változások korát éljük a köznevelésben. Még át kell élnünk néhány változást, amely a jövő nemzedékét szolgálja – fogalmazott tanévnyitó beszédében Egyházi Andrea, majd kiemelt néhányat a szakmai változások közül. Ezek közé tartozik egyebek mellett az új Nemzeti alaptanterv, az új tantárgyak és a pedagógus életpálya modell bevezetése, a mindennapos testnevelés kiterjesztése, valamint a pedagógusképzés megújítása.
Csernyeczky Laura 6.A osztályos tanuló szavalata után dr. Kovács Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, aki egyúttal emlékeztetett: januártól önkormányzati fenntartásból állami és egyben szakmai fenntartásba kerültek az iskolák. Az állami fenntartásba kerüléssel egy időben létrejöttek a tankerületek, így első alkalommal lehetett tankerületi tanévnyitót tartani. – Nagy változások tanéve az idei. De önmagában a változásoktól nem szabad félni. Az iskola természetének eleve része az élet ismerete, az alkalmazkodás, sőt, az előremenetel. Szükség van a változásokra, arra, hogy olyan országban élhessünk, amely kiemelten figyel az oktatásra, és azt a jövő zálogát jelentő stratégiai szektornak tekinti. Szeptembertől a köznevelés számos új eleme lép életbe, ezáltal olyan rendszer jön létre, amely méltányos, valódi esélyeket, magasabb színvonalú nevelést-oktatást kínál minden gyermek, tanuló számára – közölte a kormánymegbízott, majd kitért a pedagógusok béremelésére is, amit nagy eredmények nevezett.
– Október elsejétől a pedagógusok 30-80 ezer forinttal magasabb bért vihetnek haza. Ennek fedezetét pedig nem hitelből biztosítja a kormány, a béremelés alapját a magyar gazdaság, a magyar emberek teremtették meg – jelentette ki az országgyűlési képviselő. Hozzáfűzte, az iskolai tankönyvellátás idén bevezetett megreformálásának egyik legfontosabb célja, hogy néhány éven belül minden általános iskolai diák ingyenesen jusson hozzá a tankönyvekhez. Mint mondta, ez a következő években felmenő rendszerben valósul majd meg. Ebben a tanévben pedig országosan már több mint 600 ezer diáknak – az első évfolyamosoknak és a rászorulóknak – jár az ingyen tankönyv.
Dr. Kovács Zoltán beszédében megemlítette még az új tankönyvterjesztési gyakorlat, illetve az új Nemzeti alaptanterv előnyeit is. Végezetül rámutatott, a nyár folyamán a tankerület valamennyi intézményében történtek felújítások, az informatikai rendszerek karbantartása is befejeződött, így minden iskola felkészült a 2013/2014-es tanév fogadására.
Az ünnepség folytatásában Petrákovics Ábel 3.A, továbbá Balázs Fanni 1.E, Benke Laura 1.A és Holb Zalán 1.C osztályos diákok verssel köszöntötték az új tanévet, ezt követően pedig Venczel Csaba, a járási tanévnyitónak otthont adó Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója szólt a jelenlévőkhöz. Az iskolaigazgató megnyugtatta diákjait, nem kell megijedniük attól, hogy kötelező lesz 16 óráig részt venni az iskolai foglalkozásokon. – A jogalkotók ezzel nem büntetni kívántak titeket, hanem garantálták, hogy mindegyikőtök hasznosan töltse el a délutánját. A délután folyamán továbbra sem lesznek tanórák, nem lesz osztályozás, viszont megválaszthatjátok, hogy milyen szakköre, sportkörre, diákklubba szeretnétek járni, kértek-e napközit, tanulószobát – jegyezte meg Venczel Csaba.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének első tanévnyitója a Szózat eléneklésével zárult.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!