„Leszerelt” a Magyar Honvédség afgán kóbor kutyája


2013-08-30 17:10:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


„Leszerelt” a Magyar Honvédség afgán kóbor kutyája főképe
Új gazdára talált Mónika, az Afganisztánban magyar járőrök mellé szegődött kóbor kutya. A kalandos sorsú ordasszürke eb – a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium közbenjárásával – az afgán misszió befejezése után hazajöhetett a katonákkal Magyarországra, ma délelőtt pedig hivatalosan is átadták örökbefogadójának az MH Pápa Bázisrepülőtéren.
Az eseményen Virágos-Kis Sándor százados, dr. Bíró Zoltán, a Magyar Honvédség főállatorvosa, Vecsei Zsolt törzsőrmester, valamint Magony József őrvezető, az afgán kóbor kutya új gazdija ismertette Mónika nem mindennapi történetét. Elhangzott, a pusztai pásztorkutyák tulajdonságaival rendelkező jószág 2010-ben kölyökként csatlakozott Afganisztánban egy magyar katonákból álló járőralakulathoz, és a leghatározottabb utasítás ellenére sem tágított a fegyveresek mellől. A katonák ezért magukkal vitték a táborukba, ahol három évig „szolgált” házőrzőként: éjszaka ébren figyelt, mindenkit megugatott, akit nem ismert. A magyar egyenruhához szokott, csakis a magyar szóra hallgat, és a közösen eltöltött évek alatt olyannyira a katonák szívéhez nőtt, hogy elhatározták, hazahozzák magukkal.
Mónika 2013 júniusában egy C17-es szállító-repülőgéppel érkezett Pápára, ahol azonnal orvosi ellátásra szorult, ugyanis nagyon megviselte a klíma- és a helyváltozás. A pápai reptér kutyás katonáinak köszönhetően fokozatosan visszanyerte erejét és életkedvét. Magyarországra érkezve természetesen elvégezték rajta a kötelező orvosi vizsgálatokat, két hónapig megfigyelés alatt tartották, aminek lejárta után kijelenthető, a németjuhászokhoz hasonló felépítésű kutya teljesen egészséges.
Az afgán ebet sokan szívesen örökbe fogadták volna, végül a jelentkezők közül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó katonára, Magony Józsefre esett a választás. A Rákóczifalván élő őrvezető egyébként csaknem 12 éve foglalkozik kutyatenyésztéssel, nála Mónika egy hasonló kutyákból álló falkához csatlakozhat, ahol garantáltan jó helye lesz. Magony József elmondása alapján Mónika 4-5 év körüli, nyugodt, stabil idegrendszerű, emellett figyelmes és éber kutya. Most ugyan még kicsit alultáplált, de hamar formába lehet majd hozni – ezt pedig már csak az afganisztáni „szolgálatáért” is teljes mértékben kiérdemelte.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!