Systema szeminárium a Hét Csillag Egyesületnél


2013-08-29 10:57:12  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Systema szeminárium a Hét Csillag Egyesületnél főképe
A Systema még viszonylag új keletű irányzat és csak nemrég kezdett nemzetközi szinten is egyre ismertebbé válni. Folyamatos fejlődésének és hatékonyságának köszönhetően jelenleg az orosz speciális alakulatok (Különleges Rendeltetésű Erők) kiképzési módszereinek bázisa. A Systema egy teljes körű taktikai és közelharci rendszer. Fizikai és mentális felkészülést nyújt a vészhelyzetek kezelésére, valamint utat mutat arra, hogyan lehet egy ellenünk irányuló támadást elhárítani, túlélni. A stílus technikái a test anatómiájára fókuszálnak, de megtanítják a test nyomáspontjainak hatékony alkalmazását is. A pusztakezes és eszközzel (gyalogsági ásó, kés, bot, korbács, stb. ) történő védekezésre éppúgy felkészíti a gyakorlót, mint az álló- és földharcra. Rugalmasságának köszönhetően bármilyen más harcművészetbe jól beilleszthető, ezért életfontosságú többlettudás birtokába juttatja a gyakorlót. Városunkban közel két éve foglalkoznak ezzel az irányzattal, ennek újabb állomása egy szeminárium volt, melyet a szerbiai Systema meghatározó alakja, Miloš Malic tartott a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesületnél. Miloš évtizedek óta foglalkozik harcművészetekkel, ezen belül az orosz harci stílussal közel 12 éve. A Systema világszervezet alapítója és vezetője, Mikhail Ryabko és Vladimir Vasiliev is Systema Instruktor címet adományozott neki, Milos azóta is aktívan edz a világ vezető instruktoraival, rendszeresen szervez és ad elő szemináriumokon Európa szerte. A szakember nagyon elégedett volt a zárt edzésen résztvevőkkel, és mint elmondta, erősek a magyarok, régóta nagyon jó kapcsolatot ápol a pápai egyesülettel és hatékony munkát tudtak végezni, mivel a résztvevők komoly harcművészeti múlttal rendelkeznek.
- Körülbelül két éve kezdtünk el foglalkozni komolyabban a systema irányzattal, ezalatt az idő alatt sok új harcművészeti megközelítéssel találkoztunk - mondta Pintér Péter, az egyesület elnöke. Nagyon jó oktatónak tartom Milos Malic-ot, eddig már két szemináriumon is találkoztunk vele, nagyon közvetlen, bízom benne, hogy ennek az alkalomnak lesz folytatása. A hétvégén a pusztakezes küzdelem szerepelt a középpontban szó esett a helyes testtartásról, légzésről, a mozgásból történő ütésekről, rúgásokról. Az instruktor megmutatta a precíz kivitelezési technikákat, az ütések, rúgások erejének semlegesítését.
Az egyesület legközelebbi fontos eseménye október 5-6-án a Golden Tiger's kung fu iskola Chen tai chi szemináriuma lesz Pápán. Chen tai chi chuan stílusról azt kell tudni, hogy az összes tai chi stílus közül ez az eredeti, családi változat. Ez tartalmazza még az eredeti mozgásrendszereket: a selyem tekercselés technikáját, amely az ezekből kialakult egyéb stílusokban már nincs meg. Ezért ennek a tai chi stílusnak a gyakorlásánál a legteljesebbek a hatások. Egészségünk szempontjából is ez a leghatékonyabb. Jelenlegi nagymestere Chan Kwok Wah, aki a világ 10 leghíresebb mestere közé tartozik. A szeminárium oktatója Sifu Kovács László, magyarországi képviselője Chen Kwok Wah nagymesternek. Helyszín: Pápa, Várkert (rossz idő esetén Pápa, Jókai u. 34 szám alatti edzőterem). Bővebb információ a 06-70/2444-734-es telefonszámon Pintér Péternél kérhető.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!