Jól érzem magam Magyarországon, avagy Megan Pápán szerzett tapasztalatai


2010-01-27 22:53:01  | cikk: Babos Petra  | 


A Tarczy Lajos Általános Iskola két tanítási nyelvű tagozatán tanító amerikai tanárnő, Megan Randlett mesélt Magyarországon szerezett tapasztalatairól, élményeiről.

Légy szíves mesélj először arról, honnan érkeztél?
- Másfél évvel ezelőtt érkeztem Pápára az Egyesült Államokból, New Hampshire-ből. A CETP nevű szervezet, amely amerikai tanárokat közvetít Magyarországra, ajánlotta a pápai iskolát.

Meddig marad Pápán?
- Sajnos júniusban megyek haza.

Mit tanít a Tarczy Lajos Általános Iskolában?
- Az első két évfolyamon angolt mint anyanyelvet tanítok az amerikai gyerekeknek. Tanítok még rajzot, de a napköziben is gyakran besegítek.

Mit tanított az USÁ-ban?
- Művészetet középiskolás diákoknak.

Lát esetleg valamilyen észrevehető különbséget a magyar és az amerikai oktatási rendszer között?
- Nem tudnám megmondani, hogy melyik tetszik jobban, mivel Amerikában idősebb korosztályt tanítottam. Azt viszont észrevettem, hogy nálunk több a projekt munka, míg itt a tárgyi tudásra koncentrálnak jobban. Nagyon szeretek tanítani - mondja mosolyogva.

Van olyan szokás, amit „hazavinne”?
- Névnapok - vágja rá egyértelműen.  Nálunk nincsenek névnapok és ez nagyon megtetszett. Hmm….- gondolkodik tovább… Majd azt feleli: - Jó ötletnek tartom még azt, hogy itt a tanárok az órát rövid ismétléssel kezdik, ami hasznos.

Egy hónapja ünnepeltük karácsonyt. Hogy telt távol a hazájától a szeretet ünnepe? Máshogy ünneplik itt a karácsonyt, mint az Egyesült Államokban? Merre szilveszterezett?
- Nálunk a december 24-e nem olyan fontos nap, mint itt. Mi 25-én ajándékozzuk meg egymást. A karácsonyfát már december 1-jén feldíszítjük és szaloncukrot nem teszünk a fára.  Szilveszterkor a barátaimmal voltunk, itt Pápán.

Hogy áll a magyarral? Jár valahova tanulni is?
- Tavaly volt az iskolában egy magyar mint idegen nyelvtanfolyam, oda jártam, de a barátaim és a gyerekek nagyon segítőkészek, tanítanak.

Mi volt a legkönnyebb és a legbonyolultabb szó, amit megtanult?
- A legkönnyebb talán az alapszavak voltak: nem, igen, köszönöm. Legnehezebbek pedig az olyan szavak, amelyekben a ty, gy, ny, ly szerepel, mint például Győr.

A gyerekekkel nehezen értették meg egymást?
- Nagyon rövid ideig volt csak nehéz, a gyerekek könnyebben, gyorsabban tanultak angolul, így hamar megértettük egymást.

Okoz nehézséget valahol megértetnie magát?
- A bankban és postán akad néha probléma, de olyankor mindig segít valaki. Megtanultam már néhány fontos kifejezést, vagy leírom, így egyszerűbben megértjük egymást.

Mi a véleménye Pápáról?
- Nagyon szeretek itt lakni, második otthonomnak tekintem. Mindenki kedves, megértő.
Vissza szeretnék még jönni a későbbiekben - zárta gondolatait a lektornő.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!