Külső és belső szakmunkák a kastélyban


2013-08-26 19:39:16  | cikk: mo  | 


Külső és belső szakmunkák a kastélyban főképe
Az Esterházy-kastély szinte minden négyzetméterén dolgoznak a szakemberek. A kiállítói tereket leszámítva nincs is olyan terület az épületben, ahol ne végeznének valamilyen szakipari munkát. A belső udvarban a lábazat és az alapfalak szigetelési munkái zajlanak. A födém szigetelésének előkészületei már korábban megkezdődtek, lassan elindul a pincefödém szigetelése is – adott tájékoztatást Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.
Az épületben több szakma mesterei dolgoznak párhuzamosan. A farestaurátorok megkezdték a nyílászárók tisztítását, javítását. A restaurálandó ajtólapokat elszállították, hiszen a műhelyben sokkal precízebb munkát végezhetnek – fejtette ki az ügyvezető.
Különleges és nagyon pontos munkavégzést igényel a nagynyomású vízköddel oltó rendszer kiépítése, melyet a napokban kezdtek meg a szakemberek. A rendszer lényege, hogy tűz esetén nagy nyomással vízködöt permetez az épület egészében, s így oltja a tüzet. A saválló acélvezeték-hálózat kiépítése rendkívül pontos és precíz munkát igényel – hangsúlyozta Németh Tamás, majd hozzáfűzte, mindeközben zajlanak a belső épületgépészeti munkák, valamint a vakolatjavítások.
A szakember elmondta azt is, időnként még ma is szembesülnek olyan helyzetekkel, amelyekre korábban nem számíthattak. Ilyen volt például a nyugati toronyban feltárt födém, melyet a gombák és bogarak kártékony tevékenysége miatt meg kell erősíteni. A statikai tervek elkészültek, hamarosan itt is megkezdődik a munka – fogalmazott az ügyvezető.
Az épület külsején is dolgoznak a szakemberek. A nyugati szárny homlokzatán jelenleg a bádogos munkákat végzik, elhelyezik a párkányokat fedő bádoglemezeket, majd hamarosan megindul az épület homlokzatának festése. Németh Tamás megjegyezte, ha mindezzel megvannak, elbontják az állványzatot, így néhány héten belül megmutatkozik a kastély külső festése.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!