Figyeljünk környezetünkre! Itt a pollenszezon


2013-08-23 18:23:44  | cikk: mo  | 


Figyeljünk környezetünkre! Itt a pollenszezon  főképe
Aki pollenallergiában szenved, bizonyára nem újdonság számára, hogy augusztus hónapban javában dúl a pollenszezon, s ilyenkor sokféle tünettel kell megbirkózniuk e népbetegségben szenvedőknek. A fák, füvek, gyomok virágporai a nyálkahártyára (szem, felső- és alsó légutak) kerülve allergiás folyamatokat indítanak be a szervezetben. A szakemberek szerint azok a növények jelentenek igazi veszélyt, melyeket a szél poroz be, így a virágzásuk során nagy tömegben juttatják pollenjeiket a levegőbe. A meleg, száraz, szeles idő különösen kedvez a virágpor terjedésének, mert a széllel több száz kilométerre is eljuthatnak a pollenek.

A gyom, dudva, vagy gaz olyan növények gyűjtőneve, amelyek jelenléte megmunkált környezetben, termőföldön, konyhakertben, virágoskertben, pázsiton nem kívánatos, eltávolításuk fontos feladat. Könnyű pollenjeik meghatározott időnként ezrével tódulnak a levegőbe, allergizáló hatásuk pedig igencsak erős. A gyomok és a gyomok között kiemelt helyen szereplő parlagfű irtását törvény írja elő.

A parlagfű elleni védekezés szempontjából nagyon fontos, hogy a virágzás, pollenképződés előtt végezzék el a mentesítést. Parlagfű tekintetében a törvény előírja, hogy a föld tulajdonosának, használójának június 30-ig végre kell hajtania a védekezést, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania – tudtuk meg Timáné Nagy Zitától. A környezetvédelmi előadó figyelmeztetett arra is, hogy ahol június 30-át követően nem akadályozzák meg belterületi ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását, ott a jegyző azonnali hatállyal – függetlenül attól, hogy ismert-e a földhasználó kiléte – külön értesítés nélkül elvégezteti az elmaradt védekezést. Az eljárás szabályai szerint a parlagfű elleni hatósági védekezés zárt ingatlanon, telephelyen is elvégezhető. A közérdekű védekezés költségét a növényvédelmi bírságon felül, a tulajdonosnak, illetve a földhasználónak meg kell fizetnie. A kiszabható növényvédelmi bírság belterületi ingatlan esetén, a terület nagyságától függően 20.000,- és 5.000.000,- Ft közötti összeg. 

Timáné Nagy Zita hozzátette, az egyéb gyomok tekintetében a védekezést folyamatosan kell elvégezni a használóknak, tulajdonosoknak. Itt nincs határidő, ebben az esetben májustól, a gyomok megjelenésétől kezdve egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan mentesíteni kell az ingatlanokat.

A környezetvédelmi előadó tájékoztatott, belterületi ingatlanon ebben az évben közel 150 eljárást folytattak le, ezek többsége gyommentesítésre vonatkozott. Az eljárások száma hasonlóan alakult a korábbi évekhez képest, a parlagfüves ügyek száma azonban csökkenő tendenciát mutat – jelentette ki az ügyintéző.  Az előadó elmondta, idén is kiemelt figyelmet fordítanak a gyomnövénnyel és parlagfűvel fertőzött területek felderítésére. A közterület-felügyelőkkel, a Városgondnokság munkatársaival együtt folyamatosan ellenőrzik az ingatlanok gyomfertőzöttségét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!