MSZP: Sürgős beavatkozásra van szükség


2013-08-21 22:17:47  | cikk: mo  | 


MSZP: Sürgős beavatkozásra van szükség főképe
A húsgyár ügyével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót az MSZP helyi szervezete ma délután. Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, július 29-én írásbeli kérdéssel fordult az illetékes minisztériumhoz, melyben a pápai húsgyár jövőjével kapcsolatos álláspont után érdeklődött. A politikus kifejtette, a terjedelmes válaszban nem látszanak a gyár megmentésének körvonalai. 
- Ha a jelenlegi helyzetre nem ad konkrét kormányzati választ a kormány, akkor a gyár működéséből adódóan a probléma olyannyira mélyül, hogy kezelhetetlenné válik. Ez a gyár a fejlesztési bankon keresztül jelenleg is állami tulajdonban van. Hiába az önkormányzat a tulajdonos, miután a fejlesztési banknak jelzálogjoga van a teljes vagyonára, ezért ez az államé. Én azt gondolom, hogy a turisztikai vállalatok mintájára a fejlesztési banknak saját hatáskörbe kell vennie a céget. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztési bank él a jelzálogjogával és megpróbál a többi adósnak egy ajánlatot tenni – jelentette ki Gőgös Zoltán.
A képviselő hozzátette, továbbra is kulcsfontosságú az élelmiszeráfa csökkentése, hiszen nem tud talpon maradni egyetlen vállalat sem, ha az élelmiszeriparban makrogazdasági szinten ez a változás nem következik be. 
- Csak a húsiparban a hivatalos szereplőknek ez plusz 100 milliárd forintos bevételt jelenthetne. Ugyanis körülbelül ennyi veszik el a feketegazdaságban a húsipari ágazat tekintetében. A teljes vertikumot tekintve ez a szám 500 milliárdra tehető. Ha az élelmiszeripar megkapná ezt a plusz 100 milliárd forintos bevételi lehetőséget, akkor egy-két év alatt ki tudna jönni ebből a válságból – fogalmazott a politikus. 
Gőgös Zoltán megjegyezte, azonnali, gyors beavatkozásra van szükség, hiszen a gyár jövője a város számos területére kihathat. Ha nem sikerül megoldani a problémát, annak beláthatatlan következményei lehetnek a város életére.

Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő összefoglalta, két megoldás létezik a problémára. 
- A probléma a jelenlegi tulajdonosi szerkezettel nem kezelhető. Az egyik megoldás, hogy a tulajdonosi szerkezet megtartása mellett a vállalat ismételten állami segítséget igényel: forgó tőkére lenne szükség például a munkahelyek megmentésére. De ehhez is szükség van a fejlesztési bank közreműködésére. A másik megoldás pedig amit Gőgös Zoltán említett. Nincsen kifogásunk az első megoldási javaslattal sem, de ez a variáció sokkal lassabban valósul meg – tette hozzá a képviselő.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!