Rendőrségi iroda nyílik a vasútállomáson


2010-01-27 22:15:16  | cikk: HuHa  | fotó: HuHa  | 


Rendőrségi iroda nyílik a vasútállomáson főképe
Várhatóan tavasszal nyílik meg a vasútállomás épületében az a rendőrségi iroda, mely a Szabó Ervin utcaihoz hasonlóan közvetlenebb kommunikációs lehetőséget nyújt a vasútállomás dolgozói, az utazóközönség, az állomás környékén lakók és a rendőrkapitányság között. A MÁV Területi Igazgatóságának vezetői és biztonsági szakemberei tavaly ősszel keresték meg a pápai kapitányságot, hogy az országos törekvésekhez igazodva együttműködést kérjenek a rendőrségtől. Akkor a hajléktalanok távoltartásában vártak segítséget, majd a tárgyalások kiterjedtek az állomás közbiztonságának növelésére. A tegnapi egyeztetésen a vasúttársaság képviselői megfogalmazták elvárásaikat, a kapitányság pedig konkrét cselekvési tervvel állt elő. Stangl Imre, a MÁV Területi Vasútbiztonsági Osztályának vezetője elismerte, hogy a pápai állomás és környéke sokkal kevésbé veszélyeztetett bűnügyileg, mint az igazgatóság több más állomása, ám előrelépésre itt is szükség van. Az utasokat a rendzavarásoktól, vagyon elleni bűncselekményektől a vasúttársaságot pedig a rongálásoktól és a színesfémlopásoktól szeretnék megkímélni.

-Természetesen azt szeretnénk, ha rend lenne az állomáson és környékén és sem az utasbiztonságot, sem a vasútbiztonságot nem zavarnák meg negatív események – mondta az osztályvezető. Az előző évek tapasztalatából az derült ki, hogy nem tudunk elég jól vigyázni az állam vagyonára, ezért kell jobban együttműködnünk a rendőrséggel – ezt már Danka Lajos területi igazgató állapította meg az értekezleten. A vasútbiztonság javításában a vasútőrökön kívül a polgárőrség segítségét is igénybe vettük, most pedig a rendőrséggel próbálunk szorosabb együttműködést kialakítani, hiszen ha egy kicsivel is javítjuk a helyzetet, azzal milliókat, milliárdokat takaríthatunk meg – tette hozzá. A biztonság növelése érdekében az első lépéseket már megtették a pápai állomáson: jól látható helyekre kifüggesztették az állomás rendjét, bevezették az üzemidőn kívüli zárva tartást, a fotocellás ajtókat pedig biztonsági védőráccsal szerelték fel.

A Pápai Rendőrkapitányságot dr. Töreki Sándor kapitány, Varga Balázs, a Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály vezetője és Rácz Gyula, az Őr- és Járőrszolgálati Alosztály vezetője képviselte. Tájékoztatójukban elhangzott, a vasútállomás és környéke bűnügyileg nem fertőzöttebb, mint a város többi olyan része, ahol sok ember fordul meg. Egyes jellemző jogsértések azonban – így kerékpárlopások, rendzavarások, tolvajlások – előfordulnak. A kapitányság ezek visszaszorítására az állomás épületében rendőri irodát tervez kialakítani, ahol majd heti rendszerességgel teljesítenek szolgálatot a rendőrök. Az iroda újabb kommunikációs csatornát jelenthet az állomás dolgozói és a kapitányság között, ez lehet a Celldömölk és Győr között szolgálatot teljesítő vonatkísérő járőrök bázisa, biztosíthatja a gyors információcserét a MÁV és a rendőrség közös feladatellátásában, lehetővé teszi a közös szolgálatellátást és ide fordulhatnak rendőrségre tartozó panaszaikkal a környéken élők.

A tegnapi egyeztetés a részletek kidolgozására és az iroda működéséhez szükséges pénzügyi források megosztásáról való egyeztetésre is kiterjedt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!