Sziklára és hitre épített állam – Az államalapításra emlékezett a város


2013-08-21 11:48:56  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


Sziklára és hitre épített állam – Az államalapításra emlékezett a város főképe
– Államalapító Szent István királyunk személyre szóló üzenetét így fogalmaznám meg: minden nap mindannyian cselekedjünk egy jó tettet. Ha ez megtörténik, akkor a világunk is jobbá válik – többek között ezt a gondolatot emelte ki ünnepi beszédében Simon István, kovásznai testvérvárosunk önkormányzati képviselője és iskolaigazgatója kedd este az augusztus 20-ai megemlékezésen.
Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, a keresztény magyar államalapítás és a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Pápa városa idén az Erzsébet ligetben szervezett méltóságteljes, színvonalas megemlékezést az egyik legrégebbi magyar ünnepnap alkalmából.
Az állami ünnepre Pápa Város Fúvószenekara fújta a toborzót, majd a szemerkélő eső közepette a Müller Sára által előénekelt Himnusz dallamaival kezdődött a változatos, több programelemből álló rendezvény. Szabóné Juhász Klára verssel, míg a kovásznai Kádár Izabella énekhangjával emelte az ünnepélyes hangulatot.
Simon István ünnepi beszéde elején rámutatott, ma mindenhol a nagyvilágban, ahol magyar ember él, megünneplik e szent napot. – Szent István királyunk kemény kézzel, de jóságos, szerető szívvel vitte véghez államalapító tetteit. Szembeszállt azokkal, akik a kereszténység ellen léptek fel, és országunkat sziklára, hitre építette fel. A sziklára épített országot a vihar, a zuhatag nem tudta elsöpörni, és a sok megpróbáltatást, ostromot is kiállta, amelyet a történelem a magyarságra mért az idők folyamán – fogalmazott a kovásznai önkormányzati képviselő.
Mint mondta, a történelem szigorú tanítómester, keményen értékel, és államalapítónk döntését jelesre minősíti. – Mi, mai emberek sokat tanulhatunk tőle. Meg kell tanulnunk különbséget tenni a pillanatnyi haszon, az álértékek, illetve az időtálló, igazi értékek között. Soha nem szabad homokra építkeznünk, még akkor sem, ha ez rövidtávon sokkal kifizetődőbb és kényelmesebb. Mindig csak szikla alapokra építkezzünk, még akkor is, ha ez több munkával jár a jelenben – fűzte hozzá a szónok.
Megjegyezte, a hazaszeretet nem csupán érzés, hanem tettekben is meg kell nyilvánulnia. Szent István nemcsak szavakban szerette az országát, hanem tett is érte, és hitt abban, amit cselekedett. – Amikor az ember kap, csak a keze telik meg, de amikor ad, a szíve is megtelik. Tetteinket hassa át a szeretet. Milyen csodálatos, hogy amikor mi Magyarországra jövünk, azt érezzük, hogy hazajövünk. De ez fordítva is igaz, az innen hozzánk érkezők is hazajönnek, és otthon vannak Erdélyben is. Szent István királyunk bevilágította országunkat a szeretet fényével, továbbá örökségül hagyta nekünk, hogy gondozzuk, ápoljuk és gyerekeinknek továbbadjuk, hogy tetteikkel ők is beragyogtassák országunkat. Amikor az ember kap, csak a keze telik meg, de amikor ad, a szíve is megtelik – zárta gondolatait Simon István.
Az ünnepi beszéd után dr. Áldozó Tamás polgármester Pápa Város Önkormányzatának nevében oklevelet és jutalmat adott át Lőrincz Péter, valamint Lőrincz András szövőszékkészítőknek, a Lőrincz Textiles Műhely Kft. vezetőinek. A Lőrincz Textiles Műhely a Magyar Kézművesség 2013 kiállítás díjazottjaként érdemelte ki a város rangos elismerését.
A nemzeti ünnep folytatásában a Belém vagy írva, Magyarország című ünnepi műsort láthatták, hallhatták az egybegyűltek, amelynek során Ócsai Annamária és Bognár Szabolcs énekkel, Eisenbeck Ágota zenével, Nagy Imre szavalattal, míg a Vadvirág Néptáncegyüttes tánccal működött közre.
A színpadi műsort követően az ünneplő közösség a fúvószenekar vezetésével az Országzászló-emlékműhöz vonult, ahol koszorúkat helyeztek el az államalapítás tiszteletére, emlékére. Az augusztus 20-ai ünnepség a Szózattal ért véget, majd az Erzsébet ligetben a Teleszterion Színházi Műhely Szélkötő kalamona című látványos tűzszínházi előadása zárta az estét.
A megemlékezésen az említetteken túl közreműködött az MH Pápa Bázisrepülőtér és az S.K. Társulat. A rendezvényen az erdélyi Kovászánáról érkező vendégek mellett többek között részt vett Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, valamint Pápa Város Képviselő-testületének több tagja.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!