Igazi sikertörténet a pápai rendezésű X. Hungarian Baja


2013-08-18 23:32:18  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: Babos Petra, Haraszt  | 


Igazi sikertörténet a pápai rendezésű X. Hungarian Baja főképe
Vasárnap újabb két szelektív szakasszal zárult a jubileumi Hungarian Baja Terep-rally Világkupa futam. Az előre nem tervezett erdészeti munkálatok és a száraz idő tűzveszélyessége miatt a rendezők törölték a vasárnapi különleges szakasz egyik részét, ennek ellenére is volt bőven látnivaló. A mezőny Tapolcafőről rajtolt és mivel ez volt a verseny utolsó napja 122 kilométer után ma győzteseket is hirdettek. A magabiztosan autózó Joan Roma a beszámolók szerint kis híján egy, a pályára tévedt személyautóval ütközött, szerencsére a rutinos pilóta el tudta kerülni a balesetet, folytatta a versenyt és végül meg is nyerte. Mögötte a második helyet 42 másodperces hátrányt összeszedve csapattársa, a lengyel Krzysztof Holowczyc szerezte meg, a dobogóra Toyotával a Coffaro, Meneses duó állhatott fel, a legjobb magyar egység az ötödik helyen záró Lónyai Pál - Nyeste Róbert kettős lett. A szervezők, a versenyzők és a nézők elmondása alapján is sikerült a tíz éves jubileumot méltóképpen megünnepelni, ezen a véleményen volt Garamvölgyi Zoltán, a viadal főszervezője is.
- Mindenféle szerénység nélkül mondhatom, hogy jól sikerült a rendezvény, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a verseny 70-80 százaléka minden egyes momentumában új volt. Olyan fogadtatást kaptunk a várostól, az érintett településektől, a nézőktől, aminél nem kívánhatunk jobbat. Jó pályákon, teljesen betartott időtervvel, a teljes hazai élmezőny és több korábbi Dakar-győztessel az indulók között azt mondhatom, hogy sikerült megkoronáznunk az elmúlt 10 esztendőt.
Jean-Paul Gombeaud, aki a versenyen a nemzetközi szövetség megfigyelője volt szintén úgy vélekedett, hogy a szervezők jó munkát végeztek.
- Bevallom őszintén, abszolút nem számítottam arra, hogy ilyen csodálatos helyen rendezik meg a jubileumi HunGarian Baját. Az ország földrajzi elhelyezkedése miatt ráadásul a környező országok összes nagyágyúja megtalálható a mezőnyben, és hatalmas dolognak tartom, hogy ha csak szerelőként is, de itt van az idei motoros Világkupában többször is rajthoz állt, összesen tizenegy Dakar-győzelemmel rendelkező Stephane Peterhansel, aki a sportág ikonja. Én sosem adok egy-egy versenynek osztályzatot, mert azt vallom, mindig van feljebb és feljebb, de annyit elárulhatok, több olyan dolog van, amire megadnám a maximumot egy tízes skálán – fogalmazott a verseny hivatalos honlapján Jean-Paul Gombeaud.
Dr. Áldozó Tamás szerint is jó hatással volt a város megítélésére a verseny, melyet a tervek szerint jövőre is Pápa központtal rendeznek meg.
- Sok érv szól amellett, hogy jövőre is Pápára érkezzenek a sportág legnagyobb sztárjai. Egyrészt rengeteg ország képviselőit láthattuk vendégül, másrészt a város nagy hazai és nemzetközi sajtófigyelmet kapott. Nagyon sokan látogattak ki a pályára, és a Fő téren rendezett kísérőprogramokról nem is beszélve. A szervezéshez, rendezéshez minden adott volt, épp ezért a mezőnyt jövőre is visszavárjuk Pápára.

A verseny végeredménye (autósok):
1. Joan Roma, Michel Perin (Mini All4) 4:01:49
2. Krzysztof Holowczyc, Andreas Schulz (Mini All4) 42 másodperc hátrány
3. Nunzio Coffaro, Daniel Meneses (Toyota Hilux) 22:28 perc hátrány

A verseny végeredménye (motorosok):
1.Alex Zanotti (TM Baja) 4:35:25
2. Rousso (Quaddy ZF) 7:18 perc hátrány
3. Kamil Wisniewski (Yamaha) 18:41 perc hátrány
4. Somfai Mátyás (KTM) 32:37 perc hátrány

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!