Halottaikra emlékeztek


2010-01-27 16:38:49  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Halottaikra emlékeztek  főképe
Megemlékezést tartott a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület a pápai zsidó temetőben az Auschwitz-Birkenau Koncentrációs Tábor felszabadításának 65. évfordulója és a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából. A rövid főhajtás és koszorúzás előtt Politzer Sándor elnök tartott emlékbeszédet. 

- Mi, zsidók hazának valljuk e helyet. S a haza attól válik igazán hazává, hogy valamivel több mint szülőföld. A haza elvárja, hogy az ott élő polgárai szorgalmasan, dolgosan éljenek, tiszteljék a másikat, építsék a várost, gazdagítsák a kultúrát. De a polgár is joggal várja el a hazától, hogy megvédje gyermekeit. Hogy ne engedje kiszolgáltatni, s hogy ne engedje marhavagonokban elszállíttatni koncentrációs táborokba, különböző megsemmisítő helyekre! Legyen végre békessége azoknak, akiket megölt a gyűlölet, szülessen meg szívünkben a remény, hogy a holnap talán szebb lesz, mint a tegnap volt – emlékezett elnök.

A beszédet követően Politzer Sándor elhelyezte az emlékezés koszorúját a zsidó temetőben állított emléktáblánál.

Képek:

Nemzetközi Holokauszt Emléknap

1945. január 27-én az első ukrán front néhány katonája lépett be elsőként az auschwitzi haláltábor kapuján. A látvány döbbenetes volt. Halottak mindenütt, az élők pedig emberi roncsok voltak csupán. 1942–45 között majd 2 millió ember pusztult el a legnagyobb náci haláltáborban.
Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét Nemzetközi Holokauszt Emléknappá. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, igen nagy többségében zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Forrás: Internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!