Németországi gyakorlaton voltak a közgázosok


2013-08-14 20:35:06  | cikk: mo  | 


Németországi gyakorlaton voltak a közgázosok  főképe
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézménye nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden lehetőséget kiaknázzon annak érdekében, hogy a diákok külföldi munkatapasztalatot szerezzenek, fejlesztve ezzel nyelvtudásukat. Éppen ilyen lehetőséget biztosít a Leonardo-projekt, melyet minden évben megpályáz a volt Közgáz. E projekt keretében vált gyümölcsözővé a kapcsolat a PGSZKIK és a németországi Berufskolleg Des Kreises Höxter között, melyet már 2007 óta ápol a két intézmény. Az együttműködés egy jól működő cserekapcsolaton alapul: a nyári szünet elején német diákok érkeznek Pápára, hogy az üzemlátogatások és szakmai kirándulások alkalmával megismerkedjenek a magyar viszonyokkal, míg a vakáció második felében 11-es és 12-es közgázosok utaznak ki Höxterbe, négy hetes szakmai gyakorlatra.

Aller Zsuzsanna elmondta, a közelmúltban 16 pápai diák kóstolhatott bele a német munkamorálba. A projekt felelőse hangsúlyozta, különféle kereskedelmi egységekben, üzletekben, áruházakban és szállodában dolgoztak a fiatalok, igazodva a német munkarendhez. 
- Mind az iskolának, mind pedig a diákoknak hatalmas lehetőség ez. Egyrészt azért, mert szakmai gyakorlatról van szó, másrészt pedig autentikus környezetben mélyíthetik el nyelvtudásukat – fogalmazott a pedagógus.
A projektfelelős kiemelte azt is, a csapat Höxter külvárosában, a Corvey Scchlossnál, egy kastélynál szállt meg, melynek érdekessége, hogy haláláig itt töltötte mindennapjait Hoffman von Fallersleben, a német himnusz költője. A munka mellett természetesen lehetőség nyílt az ország megismerésére, kirándulásra és szórakozásra is. A diákok meglátogatták – egyebek mellett – Köln városát, több szórakoztató programon vehettek részt és még kenuztak is a négy hétben.

Csányi Barbara szerint rendkívül gyorsan elröppent az egy hónap. Szívesen járt be dolgozni, ő egy olyan üzletben tevékenykedett, ahol lottót, papír-írószert, dohányterméket, gyerekjátékokat és háztartási cikkeket árultak. Barbara mindenben segített külföldi kollégáinak, de legjobban a munkafolyamatnak azt a részét élvezte, amikor a beérkező árut kellett ellenőriznie, beárazni, majd kipakolni a polcokra. A fiatal diáklány elmesélte azt is, német munkatársai nagyon kedvesek voltak és segítőkészek. Barbara számára úgy tűnt, szeretnek az áruházban dolgozni.

Stilet Ádám először járt Németországban. Úgy fogalmazott, fantasztikus élmény volt számára ez a négy hét, most azonnal visszamenne, ha tehetné. A csapat remekül összekovácsolódott, szoros barátságok alakultak ki és nagyon jók voltak a hétvégi programok is. Ádám egy élelmiszer-áruház italboltjában dolgozott, ahol szívesen segített külföldi munkatársainak. Volt, hogy a takarítógépet kellett használnia, néha az árufeltöltést bízták rá, de raktári munkát is végzett. Stilet Ádám nagy önbizalomra tett szert német nyelvtudása tekintetében is, sok szóval bővült a szókincse.

A PGSZKIK székhelyintézménye ebben az évben is pályázott a Leonardo-projektre, de sajnos sikertelenül. Ennek ellenére a projekt felelősei hangsúlyozták, mindent megtesznek annak érdekében, hogy diákjaik a következő tanévben is kijuthassanak németországi gyakorlatra.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!