Sikeres tárlatvezetői vizsgát tettek az önkéntes múzeumi frontszemélyzet tagjai


2013-08-13 21:19:12  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Sikeres tárlatvezetői vizsgát tettek az önkéntes múzeumi frontszemélyzet tagjai főképe
Idén júniusban kezdődött a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ által indított önkéntes múzeumi frontszemélyzet képzése Pápán. A nyolc alkalomból álló előadássorozaton 14 lelkes önkéntes vett részt, akik közül négyen ma délelőtt adtak számot tudásukról a képzés egyik helyszínén, a pápai Kékfestő Múzeumban. A felkészítés során szakemberek segítségével ismerkedhettek meg a résztvevők Pápa város történetével, turisztikai- és marketingstratégiájával, a városi múzeumok és kiállítóhelyek –a Gróf Esterházy Károly Múzeum, a Kékfestő Múzeum és a Pápai Református Gyűjtemények – történetével, állandó kiállításaival, gyűjteményeivel és Pápa város egyéb turisztikai látnivalóival. 
Vonnák Andrea képzési koordinátor a vizsga kapcsán érdeklődésünkre elmondta, négy részre osztották a múzeumot, melyről tételhúzás alapján beszélnek a vizsgázók. Az önkéntesek próba-tárlatvezetésen is részt vehettek a vizsga előtt. 
- Az első tétel a vendégek köszöntése, a Kluge család története, a második a szárítószoba, a harmadik a tarkázó helyiség, a negyedik pedig a kisgyár története lesz, miközben várostörténeti kérdéseket is kapnak a vizsgázók.

- A képzési központ egyik fő feladata, hogy népszerűsítse a múzeumi tevékenységet, a munkát. A múzeumok nem rozsdás vasak gyűjtőhelyei, hanem élő, szerves helyek, ahol nemcsak a muzeológusoknak van létjogosultsága, hanem minden laikusnak, akik a múzeumi tevékenységek iránt elkötelezettek - hangsúlyozta Vidi Nándorné kulturális menedzser, a Szentendrei Múzeumi Oktatási és Képzési Központ Veszprém Megyei koordinátora.

- A múzeumi frontszemélyzet kicsit több, mint egy tárlatvezető. A képzés magában foglalta a múzeumi kommunikáció mellett a kiállítóhelyek gyűjteményeinek tudományos tartalmait, s azt, hogy hogyan is kell ezt megjeleníteni egy jó, hiteles tárlatvezetőnek – tette hozzá a kulturális menedzser.

A vizsga során a felkészültség mellett természetesen pontozták a megfelelő öltözködést, a kommunikációt, a kapcsolatteremtő készséget és a befogadókészséget is. Ezen szempontok alapján döntötte el a vizsgabizottság, hogy alkalmasak-e tárlatvezetőnek a vizsgázók. A sikeres vizsgázók oklevelet kaptak, melyben igazolják, hogy alkalmasak múzeumi frontszemélyzetnek. Szabóné Juhász Klára a vizsga előtt kérdésünkre elmondta, sok új dolgot tanult a Kékfestő Múzeumról, amit már korábban szakdolgozatának témájául is felhasznált.
A lelkes, mosolygós hölgy reméli, sokat segíthet majd a múzeum munkájában a későbbiekben.

A képzés augusztus 31-én zárul.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!