Világsztárokkal érkezik a Terep-rally Világkupa futam Pápára


2013-08-09 13:49:27  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Világsztárokkal érkezik a Terep-rally Világkupa futam Pápára főképe
Már egy hét sem választja el az autósport szerelmeseit attól, hogy a WTCC és a Forma 1 után újabb szakág világklasszisait láthassák Magyarországon versenyezni. Ezúttal Pápa központtal rendezik meg az FIA és a FIM égisze alatt a jubileumi, tízedik HunGarian Baja Terep-rally Világkupa futamot, amely egyben az UEM által szervezett motoros Európa-bajnoki futam, valamint a legjobb magyar terep-rallysok részvételével az MNASZ égisze alatt a hazai pontvadászat egyik állomása is lesz. Az augusztus 15 és 18-a közötti versenyen a teljes hazai élmezőny mellett számos világsztár teszi a tiszteletét városunkban, több korábbi Dakar-győztes is indul. Garamvölgyi Zoltán, a viadal sajtóirodájának közleményében azt mondta, az előkészületek jól haladnak, és ha mindenben sikerül megegyeznie az érintett települések vezetőivel, akkor egy komoly fesztivál adja majd a jubileumi verseny hátterét.
- Az idei viadal különösen kiemelkedő viadal lesz, mert egyrészt tízedik alkalommal kerül megrendezésre, másrészt az FIA és a FIM égisze alatt motoros, quados és autós Világkupa futam, valamint az UEM által szervezett motoros Európa-bajnoki futam, valamint a legjobb magyar terep-rallysok részvételével az MNASZ égisze alatt a hazai pontvadászat egyik állomása is lesz a HunGarian Baja. Miután ez a verseny a WTCC és a Forma 1 mellett a legtöbb világklasszist hozza el Magyarországra, így talán nem jogtalanul állíthatjuk azt, hogy a két említett, kötött pályás verseny mellett a magyar autósport harmadik legnagyobb hazai rendezésű világversenye lesz az augusztus 15-18 között megrendezésre kerülő HunGarian Baja. Ráadásul a nézők ingyen tekinthetik meg a versenyt, és a szervizparkban testközelből figyelhetik meg akár a legnagyobb klasszisokat is. A magyar élmezőnyön kívül számos külföldi világsztár jelezte érkezését. Az előzetes nevezések alapján biztosan rajthoz áll az idei Világkupa összetett állásának első öt helyezettjéből minimum négy. A 2013-as Dakaron győztes Mini csapat a legerősebb összeállításában érkezik, a 11-szeres Dakar-győztes Stephane Peterhansel mindenképpen itt lesz, immár csak az a kérdés, elindul-e a Minivel az autósok között, vagy csak a feleségének, Andrea Mayernek lesz a főszerelője, aki a motorosok között a Világkupa futamon vesz részt. Az már eldőlt, hogy a csapat legtöbb Világkupa ponttal rendelkező párosa, a korábbi Rally Európa-bajnok és FIA Baja Kupa-bajnok Krzysztof Holowczyc elrajtol, oldalán azzal a Michel Perinnel aki navigátorként háromszor nyerte meg a Dakart és hat alkalommal a FIA Világkupát. Az idei évben a Mini csapat számára a legtöbb győzelmet szerző, 2004-ben a Dakaron motorral diadalmaskodó, idén már autóval negyedikként befutó Joan Roma - 2013-ban az Abu Dhabi Desert Challenge után a legutóbbi Baja Aragon győzelmét is megszerezte - is itt lesz, akinek navigátora az az Andreas Schulz, aki két alkalommal nyerte meg a Dakart, és az utóbbi három évben a Világkupa sorozat regnáló bajnoka volt. Jelenleg 30 ország versenyzői adták le a nevezésüket, de ez még a versenyig természetesen tovább emelkedhet. A fent említetteken kívül a teljes magyar élmezőny indulása várható az allergiájától szenvedő Szalay Balázson kívül, éppen ezért a hazai bajnokin is hatalmas csata várható. Ami a motoros és quados mezőnyt illeti nyugodtan kijelenthető, hogy a teljes magyar élmezőny elrajtol Hodola Richárddal, Horváth Lajossal, Tóth Barnával, és az élete első Dakarjára készülő Somfai Mátyással együtt.
Garamvölgyi Zoltán hozzátette, a záró, díjátadó ceremóniát a Várkertfürdő területén rendezik meg.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!