Bőröztek a Várkastélyban


2010-01-26 22:17:05  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Jókai Mór Művelődési Központ (továbbiakban: JMK) nyertes pályázata, a TUDÁS-SZÍN-TÉR projekt keretében Kenderkóc foglalkozást tartottak fél 2-től a Várkastély 7-es és 9-es termében. 2010. januárjától májusig keddenként és csütörtökönként, heti 2x2 órában, 13 óra 30 perctől 15 óra 30 percig az intézményben állandó műhelyekben ismerkedhetnek meg a gyerekek népi kézműves tevékenységekkel, és a gyakorlatban használhatnak kézműves eszközöket.

- Párhuzamosan zajlanak a foglalkozások a két teremben a Bakonyalja Népművészeti Egyesület tagjainak irányításával, mindig iskolánként egy osztály jön. A foglalkozások során a vidék népművészeti motívumainak megismerése mellett a résztvevők megtapasztalják a kreatív tárgyalkotás örömét. Ma bőröztek a diákok Vácziné Agg Rita bőrműves útmutatásával. Csütörtökön origamizni fognak a gyerekek. Összesen nyolc féle népi kézműves tevékenységet ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a résztvevők: a szövés, a korongozás, a kosárfonást, a tűzzománcolást, a bőrözést, a szalmafonást, a tojásírást és az origami készítést- tudtuk meg Bognárné Novák Ilonától.

A projekt időtartama alatt közel 200 alkalommal vehetnek részt a hagyományápoló foglalkozásokon az általános iskolások. A tevékenységekhez szükséges összes felszerelést, mint például az égetőmedencét, vagy a szövőszéket a projektfelelős intézmény, a JMK szerezte be, a foglalkozások teljesen ingyenesek.

 - A program során az iskolai oktatás kiegészítéseként népi kézműves foglalkozások keretében a már elfeledett népi mesterségek felelevenítésével a hagyományőrzést tűztük ki célul- mondta a program szakmai koordinátora.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!