Tíz éves a Várkertfürdő


2013-08-08 22:55:10  | cikk: HuHa  | 


Tíz éves a Várkertfürdő főképe
Pontosan tíz esztendővel ezelőtt, 2003. augusztus 8-án nyitotta meg a pápaiak és környékbeliek hatalmas érdeklődése mellett kapuit a Várkertfürdő. Akkor a strandot és az uszodát vehették birtokba a fürdőzni vágyó vendégek, október végén pedig a termálfürdőt is átadták. Az augusztusi fürdőnyitó ünnepségen kétezren próbálták ki a város legújabb létesítményét, az avató ceremónián részt vett Matolcsy György, aki 2000-2002 között az Orbán-kormány gazdasági minisztere volt és Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter. A köszöntő szavakat követően dr. Kovács Zoltán akkori polgármestert és Kovács Antalt, a fürdő vezetőjét kollégái egy jól irányzott mozdulattal öltönyöstül lökték a strand élménymedencéjébe, őket pedig Gyurcsány Ferenc követte ugyancsak ruhástul, de önszántából.
E szokatlan, ám egy fürdőnyitóhoz mókásságában remekül illő momentumra ma is szívesen emlékezik vissza Kovács Antal, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. elnök-vezérigazgatója, akivel a jubileum kapcsán beszélgettünk.
-Hogyan emlékezik vissza a Várkertfürdő tíz évvel ezelőtti megnyitására?
-Természetesen nagyon jó szívvel gondolok vissza erre az eseményre, hiszen közel három éves előkészítő munka fejeződött be 2003. augusztus 8-án. A város még 2001-ben alapította a részvénytársaságot, melynek fő feladata a fürdő megépítése és üzemeltetése lett. A létesítmény tervezése már 2000-ben megkezdődött és három év múlva megfelelően jó hangulatban adtuk át a vendégeknek. Egyébként valóban nagyon ritkán kerül az ember felöltözve a vízbe, azóta egyszer volt ehhez hasonló alkalom.
-Most a hétvégi, 10. születésnapi rendezvényen tervez ruhástul fürdeni valamelyik medencében?
-Tíz évvel ezelőtt sem terveztem, az egy jól szervezett meglepetés volt, de most azért figyelni fogok.
-A létesítmény tervezésekor és építésekor már bizonyára megvoltak azok az elképzelések, hogy mit szeretnének ebből a fürdőből kihozni. Az elmúlt évtized elegendő volt az eredeti tervek megvalósítására?
-Nagyrészt igen, a medencék száma, a vízfelület nagysága és a gyógyászat megépítése, tehát ami 2012-re kialakult az mind szerepelt az eredeti elképzelések között, egyes, kettes és hármas ütem elnevezéssel. Természetesen az eredeti tervek módosultak az évek alatt, de a nagyságrend megmaradt és amekkorák lenni akartunk, azt elértük. Persze vannak további tervek, ötletek, ez már csak forrás kérdése.
-A 2003 óta eltelt időben több infrastrukturális fejlesztés is volt a fürdőben. Tekintsük át ezeket!
-A 2003-ban befejezett beruházás után apróbb lépések következtek, hiszen a Széchenyi-terv adta lehetőségeket kimerítettük, így saját forrásból tudtunk fejleszteni. 2005-ben kialakítottunk egy mini gyógyászatot, figyelembe véve a járóbeteg igényeket. Ezt követően kezdtük meg a víz gyógyvízzé minősíttetését. Az uszodában szintén saját forrásból építettünk egy gyermekpancsolót, baba-mama szobát, kialakítottunk egy szaunát, sószobát és jégkamrát – mindez azonban nagyságrendileg meg sem közelítette azt, amit a 2008-as pályázatunk eredményeképpen 2010-2011-ben meg tudtunk valósítani.
-Ez a strand és a gyógyászat bővítése volt.
-Igen, a beruházás nagysága megközelítette az 1,1 milliárd forintot, ebből 440 millió forint európai uniós támogatás volt, a többi pedig saját erő. A fejlesztés során az addigi 2000 négyzetméteres vízfelületet 3700 négyzetméterre növeltük, ez új medencék, új csúszdatorony valamint több új attrakció megépítését jelentette, az addigi 350 négyzetméteres gyógyászat helyett pedig felépítettünk egy vadonatúj, kétszintes, 1500 négyzetméteres gyógyászati épületet.
-Az infrastrukturális fejlesztések szolgáltatásbővüléssel is jártak?
-Természetesen, hiszen voltak felszabaduló terek, amiket például wellness szolgáltatások kínálására tudtunk kialakítani, maga a gyógyászat pedig, amely korábban évi 18-20 ezer kezelésre volt alkalmas, most több mint 100 ezer kezelést tud elvégezni a kórházzal való együttműködés során. Emellett pedig nagyon fontos, hogy a megnövelt vízfelülethez kapcsolódó új élményelemek is a szolgáltatások bővülését eredményezték.
-Mi az erőssége a pápai létesítménynek a környékbeli fürdőkkel összehasonlítva?
-Feltétlen előnyünk, hogy egyedül vagyunk Veszprém megyében, rendkívül barátságosak az áraink nemcsak régiós, de dunántúli viszonylatban is, a tisztaság és a rend pedig lassan védjegyünkké válik. Nagy előnyünk, hogy a fejlesztés kapcsán az eddigi négy hektárról hat és fél hektárra nőtt a strand területe, tehát ha hat és félezer vendég tartózkodik egyszerre a strandon, akkori s van mindenkinek tíz négyzetméternyi zöld felülete. Ezt egyébként nagyon sok Győrből érkező törzsvendégünk, bérletes fürdőzőnk rendszeresen kiemeli előnyként.
-Az, hogy termálfürdő, uszoda, strand, gyógyászat és wellness szolgáltatások is várják a Várkertfürdőben a vendégeket, ez előnyt jelent más fürdőkkel szemben?
-Azt gondolom, igen. Az utóbbi tíz évben nagyon elterjedt az a marketing megállapítás, hogy minden fürdő különböztesse meg magát a többitől valami különleges szolgáltatással, mi azonban nem ezt a nézetet valljuk, hiszen a városban és vonzáskörzetében minden korosztály képviselteti magát, mi pedig mindenkit szeretnénk becsalogatni ide vendégként. A Várkertfürdő kialakítása olyan, hogy minden korosztálynak tudunk kínálni valamit, legyen az kisgyermek, aktív fiatal, felnőtt vagy idős nyugdíjas.
-A fiatalok szertelen, olykor akár zajos szórakozása miként fér meg az idősebb korosztály csendes pihenés iránti igényének kielégítésével?
-Emiatt kevés panasz érkezett a vendégek részéről. Ez azért is jó hír, mert eszerint fiataljaink tudnak viselkedni. A termálfürdő ülőmedencéjében volt egy kicsit nagyobb zajhatás, ezt azonban különböző hangtompító berendezésekkel megoldottuk. Egyébként amint mondtam, a fürdő kialakítása olyan, hogy a fiataloknak van ugrótorony, óriáscsúszda energiájuk levezetésére, az idősebbek számára pedig ott vannak a melegvizes, termálvizes medencék a kellemes üldögélésre, kikapcsolódásra.
-Ha az egyes szolgáltatástípusokat, létesítmény elemeket nézzük, megállapítható, hogy melyik a húzóágazat?
-Nem lehet így különbséget tenni, illetve az új gyógyászat esetében lehet, hiszen ott minden költséget külön tudunk mérni, és lemérhető, hogy milyen eredményt hoz. De azt, hogy a három hónapon át üzemelő strand mennyit tesz hozzá az év végi eredményhez, vagy az uszoda, amelyik egész évben működik és állandó költségei vannak, ezt nehéz külön szedni. Örvendetes viszont, hogy már négy egysége van a Várkertfürdőnek és mindegyik teljesít.
-Miként alakult a vendégforgalom az elmúlt tíz esztendőben?
-Az abszolút látogatói csúcs 2005. augusztus 20-án volt, akkor 5500 vendég váltott jegyet. 2004-ben volt az éves látogatói rekord 330 ezer vendéggel, ami azóta sajnos minden évben – igaz csak egy-két százalékkal – csökkent, és 2008 óta, a válság kezdete óta pedig kissé felerősödött ez a csökkenés. Azt lehet mondani, hogy ez országos tendencia, de azt reméljük, hogy idén is elérjük a 250 ezres látogatói számot.
-Tíz év alatt hány látogatója volt összesen a fürdőnek?
-Tíz év alatt elértük a 2,5 milliós látogatói számot.
-Vezérigazgató úr, egy születésnap nemcsak a visszatekintésre ad lehetőséget, hanem az újabb tervek megfogalmazására is. A Várkertfürdőnek milyen tervei vannak a jövőre?
-Ötleteknek nem vagyunk híján, nagyon szeretnénk az új csúszdatornyot téliesíteni, ami azt jelenti, hogy az érkeztető medencét befednénk, az épületet felöltöztetnék és bekötnénk egy üvegfolyosóval az uszodába, vagyis egész éven át használhatóvá válna. És már a tervei el is készültek annak a negyven ágyas úgynevezett fekvőbeteg osztálynak, amit hozzácsatolnánk a gyógyászathoz délkeleti irányban, ezzel emelt szintű kórházi ellátást tudnánk megvalósítani a fekvőbetegek számára. Amint forrás lesz ezekre a fejlesztésekre, nekiállunk és csináljuk.
-Térjünk vissza a mába néhány gondolat erejéig. A Várkertfürdő kétnapos rendezvénnyel ünnepli 10. születésnapját augusztus 10-11-én. Mi minden vár a látogatókra az ünnepen?
-Természetesen minden vendégünknek szeretnénk emlékezetessé tenni ezt a születésnapot, ez nagyon változatos programokat jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A zenés vízi tornától kezdve, a gyermekműsorokon, a női és férfi szépségversenyen, az éjszakai fürdőzésen, karaoke partin át az operett parádéig és a családi vetélkedőig nagyon sokféle program várja majd a hozzánk érkezőket. Szeretnénk mindenkinek a kedvében járni és vidám perceket, órákat szerezni ezen a jeles hétvégén. (Készült a Pápa Városi Televízió felvétele alapján.)

Részletes program ITT!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!