Lipcsei magyar muzsikusok az evangélikus templomban


2013-08-08 09:01:09  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Lipcsei magyar muzsikusok az evangélikus templomban főképe
Király Dóra, Székely Fanni, Erzberger Dávid és Opicz József alkotja a Lipcsei magyar muzsikusokat. A fiatal zenészekből álló együttes színvonalas, igazi különlegességnek számító barokk koncerttel örvendeztette meg a zenebarátokat szerdán kora este az evangélikus templomban.
– A mostani koncerttel alapvetően az volt a célunk, hogy átfogó képet nyújtsunk a barokk muzsikáról. A történészek szeretik évszámokkal behatárolni a barokk korszakot, mi ezt nem tesszük. E tekintetben nekünk nincsenek éles határaink. A legkorábbitól kezdve a legkésőbbi példákig bezárólag mindenből, amire azt mondhatjuk, hogy barokk zene, szerettünk volna megmutatni egy kicsit – fogalmazott Székely Fanni fuvolista, a zenekar szóvivője, aki barokk fuvolán és furulyán játszott az evangélikus templomban. Király Dóra barokk fagottot és furulyát, míg Erzberger Dávid csembalót szólaltatott meg a hangversenyen, Opicz Dávid pedig kontratenor hangfajban énekelt.
Székely Fanni kérdésünkre elmondta, a barokk fagott Magyarországon ritka hangszernek számít, amelyen nehéz játszani, ugyanis nem könnyű megtalálni az egyes hangmagasságokat. A csóti származású fiatal fuvolista egyúttal megjegyezte, a zenekaruk által művelt műfaj még nagyon kezdeti stádiumban van hazánkban.
Tájékoztatása szerint a Lipcsei magyar muzsikusok tagjai közül hárman a németországi Lipcsében tanulnak, őket a magyar nyelv és a mentalitás hozta össze két évvel ezelőtt. Így alakult meg a zenekar, amelyhez aztán tavaly nyáron csatlakozott az ugyancsak csóti kötődésű Opicz József.
– Két éve zenélnek együtt, hivatalosan pedig a tavaly nyári, Ferences templomban adott koncertünkkel alakult meg a zenekar. Céljaink között szerepel, hogy részt vegyünk minél nívósabb nemzetközi versenyeken, és egy idő után felvételeket is jó lenne készíteni. De szívesen koncertezünk bárki meghívására – nyilatkozta mosolyogva Székely Fanni. Hozzáfűzte, a magyar kulturális helyzet – szemben a németországival – jelenleg nem tart ott, hogy a barokk zenéből és a koncertezésből itthon meg lehessen élni, de a Lipcsei magyar muzsikusok tagjai reménykedve tekintenek a jövőbe.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!