Különdíjas filmet készítettek a pápai fiatalok


2013-08-06 17:01:35  | cikk: mo  | 


Különdíjas filmet készítettek a pápai fiatalok főképe
Széleskörű összefogásnak köszönhetően készült el az a diákalkotás, mely rangos különdíjat nyert el az ökumenikus diákfilmszemlén. A lavina című kisfilmet három középiskolás, illetve egyetemista fiatalember készítette: Varga Vajk Vilmos rendezőként és forgatókönyvíróként, Iványi Dávid rendezőasszisztensként és főszereplőként, míg Ferenczi Csongor operatőrként tevékenykedett. A fiataloktól megtudtuk, széleskörű összefogással jött létre a film, hiszen rajtuk kívül még sokan tették hozzá kreatív munkájukat a város más-más középiskoláiból.

Iványi Dávid elmondta, az ökumenikus diákfilmszemlén már tavaly is indultak, de akkor díjat nem nyert a pályázatuk. Idén újra próbálkoztak, s elkészítették a filmet, melynek megvalósításában nagy segítséget nyújtott Cserneczky Attila mozgóképtanár koordinálása. A szemlén a fiatalok 11 perces kisfilmje elnyerte a Magyar Katolikus Újságíró Szövetség különdíját.

A diákalkotás rendezője Varga Vajk Vilmos volt. A középiskolás diák hangsúlyozta, már korábban is vonzódott a fotózáshoz, a képkomponálás legkülönfélébb módjaihoz. Saját bevallása szerint mindig volt érzéke ahhoz, hogy bizonyos témákat különleges nézőpontból mutasson be, s dolgozzon fel. Filmje a káoszelméletre épít. Azt az üzenetet járja körül, amely szerint legapróbb, vagy csupán apróbbnak hitt döntéseink, miként befolyásolják, adott esetben változtatják meg életünk folyását. 
- Úgy gondolom, az élet sokkal összetettebb annál, minthogy félvállról vegyük. A film arra sarkallja a nézőt, hogy minden apró döntést át kell gondolni, hiszen egy rossz döntés nagy mértékben változtathatja meg életünket – magyarázta az alkotás mondanivalóját Varga Vajk Vilmos. 
A rendező érdeklődésünkre elmondta azt is, pápai utcákon forgatott filmben felfedezhetők a mozgóképkultúra és a médiaismeret tantárgy keretében tanult filmnyelvi eszközök. Vajk igyekezett több szemszögből megragadni a történetet és a mondanivalót, oly módon, hogy mindezzel felkeltse korosztálya érdeklődését. Varga Vajk Vilmos hozzátette, a történet egy fiúról szól, akinek azáltal változik meg az élete, hogy elfogadja-e osztálytársa meghívását egy buliba, vagy nem. A film minkét döntés következményeit végigkíséri. 

A fiatalok a nyáron sem pihennek. A filmes csapat újabb darabot készít a közeljövőben, A fátyol címmel, mely arról fog szólni, hogy a hétköznapi tárgyak, események miként változnak a szemünkben hangulatunk, érzelmi kivetüléseink által – tudtuk meg a rendezőtől.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!