Befejeződött a szelektív hullladékgyűjtés arányának növelését célzó projekt a megyében


2013-07-30 21:58:51  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Befejeződött a szelektív hullladékgyűjtés arányának növelését célzó projekt a megyében főképe
A pápai Városházán tartotta ma délután projektzáró rendezvényét az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás. A Tiszta Európa Program második elemeként megvalósított, „Az Észak-balatoni regionális települési szilárdhulladék–kezelési rendszer továbbfejlesztése” című európai uniós projekt a társulás 158 települését érintette és célja elsősorban a szelektív hulladékgyűjtés arányának növelését biztosító rendszer kiépítése volt a szilárdhulladékok teljes körű és szelektív gyűjtésének kialakításával. A rendezvényre a társulás településeinek polgármestereit, a megye országgyűlési képviselőit, valamint a projekt megvalósításában közreműködő szakembereket és szervezeteket hívták meg. A projektzárót megelőző sajtótájékoztatón Czaun János, az önkormányzati társulás elnöke emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt, amikor a megye 158 települése összefogott a hulladékgazdálkodás rendszerének átalakítására, európai uniós pályázaton 26 millió eurót nyertek el a királyszentistváni központú létesítmény felépítésére. A létesítmény elkészült a modern és környezetbarát hulladékgazdálkodási rendszer működik és ennek továbbfejlesztésére nyújtott be újabb pályázatot a társulás 2010 végén. A Tiszta Európa Program második elemére közel 2,5 milliárd forint uniós forrást nyertek el, ez zárul július 31-ével.
-Az Európai Unió elvárása az, hogy a korábbi évi hatezer tonna szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét öt év alatt harmincezer tonnára emeljük a társulás területén, így ez a projekt elsősorban a szelektív gyűjtés elterjesztésére irányult. Ennek megvalósításához sok eszközt szereztünk be és építési beruházás is zajlott – mondta. A projekt keretében többek között tízezer komposztládát osztottak szét a lakkosságnak a társulás településein, harmincezer edényt szereztek be a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséhez és négyezer-kétszáz gyűjtőedényt a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés bevezetéséhez. Emellett nyitott konténerek, veszélyes hulladékok gyűjtésére alkalmas zárt konténerek, szállító járművek, rakodógépek és targoncák beszerzése is beletartozott a fejlesztésbe. Ugyancsak ennek a beruházásnak a keretében készült el Pápán a háromezer-hatszáz négyzetméteres hulladékudvar és a királyszentistváni mechanikai kezelő technológia fejlesztése. Az elnök kiemelte, az eszközbeszerzés mellett intenzív szemléletformáló, felvilágosító tevékenység folyt a lakosság körében, melynek során tájékoztató előadások, tematikus lakossági rendezvények és kiadványok szolgálták a környezettudatos ismeretterjesztést.
-A lakosság figyelmének felhívása a környezetbarát hulladékkezelés fontosságára elengedhetetlen a korszerű hulladékgazdálkodás megvalósításához. Meglátásunk az, hogy minél fiatalabb korban kell ezt elkezdeni, így a fiatal korosztály számára is tartottunk programokat.
Czaun János arról is szólt, a Tiszta Európa program minden eleme, így a most záruló is arra irányul, hogy a depóniáról eltérítsék a hulladékot, vagyis minél kevesebb szemét kerüljön a hulladéklerakóba.
Az elnök érdeklődésünkre elmondta, a projekt keretében Pápára harminckét – bővítési célt szolgáló - konténer, négyezer lakossági hulladékgyűjtő edény, öt nyitott, két zárt és egy üveggyűjtő konténer került. Ezen kívül a pápai szolgáltató kapott egy szelektív gyűjtéshez szükséges konténerrakodót, egy kimondottan belvárosi használatra kialakított konténerrakodót, két tömörítőlapos gyűjtőjárművet, egy görgős konténerszállítót, továbbá homlokrakodót, targoncát.
A sajtótájékoztatót követő projektzáró rendezvényen a társulási elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Farkas László projektvezető ismertette az elmúlt két év munkáját. A rendezvény végén dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott üdvözölte a 158 településből álló önkormányzati társulás sikeresen végrehajtott fejlesztését.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!