Különleges fények és zenék a Fő téren


2013-07-28 15:09:23  | cikk: HuHa  | fotó: Huha, Babos Petra  | 


Különleges fények és zenék a Fő téren főképe
Fény-zene szombat címmel szervezett programot szombat este a Fő térre a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete a Pápa városközpont funkcióbővítő rehabilitációja című európai uniós projekt keretében. A langyos nyári estén sokan gyűltek össze a téren, megteltek a kiülő teraszok vendégekkel, mások pedig az egyik teraszból kinevezett színpad köré gyűltek a produkció idejére. Az egyesület két teljesen különböző, bár - mint az előadásból kiderült – remekül összeilleszthető stílust vegyített a sötétesdéskor kezdődő programba, a LesTaylor and the Swing Sisters és a Mátrix Reklám-Média Kft. közreműködésével. Dr. Baloghné Uracs Marianna egyesületi elnök elmondta, olyan különlegességgel készültek, amit még nem láttak eddig a Fő téren az érdeklődők.
-A közelmúltban alakult együttes a 20. század elejének-közepének hangulatát idézi meg hangulatos zenéivel, a dinamikus fényfestés pedig egy új technikának számít és mi azt gondoltuk, hogy a mai estére összeházasítjuk ezt a két műfajt és egyedi hatásokat keltő produkciót hozunk el a pápaiaknak.
A közművelődésben és a civil közösségfejlesztésben dolgozó szakember szerint, a megújuló Fő térre szervezett, szeptember közepéig tartó rendezvénysorozat nagyon jó ötlet, hiszen régóta várta már mindenki, hogy újra birtokba vehessék a teret, másrészt pedig szüksége is van a pápaiaknak arra, hogy minden szombaton visszatérhessenek, és változatos programokon vehessenek részt a gyönyörűen felújított Fő téren.
-Nemcsak szakemberként, de egyszerű pápai polgárként is úgy érzem, hogy a városban működő civil szervezetek sikeres pályázatainak és fellépéseinek köszönhetően nagyon színes és érdekes programok követik egymást hétvégéről-hétvégére – tette hozzá.
A fél éve alakult Les Taylor and the Swing Sisters együttes nem először szerepelt a pápai közönség előtt nem mindennap hallható zenei stílusával. Vezetőjük, Szabó László mégis úgy fogalmazott, különleges számukra a Fő téri fellépés.
-Nagyon vártuk már, hogy itt a Fő téren szerepelhessünk és különleges a mai műsor a zenéket kiegészítő fényfestés miatt is – mondta.
A 20. század 40-es, 50-es és 60-as éveinek zenéit mai hangzásra átdolgozó együttes, olyan népszerű slágereket és filmzenéket visz színpadra, melyeket ismertségüknél fogva könnyű együtt énekelni az együttessel és nem csak tapsra, hanem táncra is invitálja a hallgatóságot. Mindehhez korabeli viselet, kiegészítő kellékek és az elmaradhatatlan szaxofon hangja társul.
-Egy kicsit bigband-es hangzást követünk, szeretjük, ha minél több hangszer hangja szólal meg a színpadon és ezt teszi teljessé a női vokál a Swing Sistersnek köszönhetően. Igyekszünk olyan dalokat válogatni a repertoárba, amit a közönség is ismer, hiszen így lehet igazán jó hangulatot teremteni. A mai estén leginkább filmslágereket adunk elő – mesélte az együttes vezetője. A jó hangulatból és a tapsból nem is volt hiány a műsoron, sőt néhányan még táncra is perdültek a gránit kővel burkolt, alkalmi táncparketten. A remek zenékhez társuló különleges fények a színpad mögötti Zichy-házat burkolták be látványos figurákkal, alakzatokkal. Készítőjük, Holdosi Balázs nem csak az együttes dalaira, hanem más zenékre is komponált fényeket.
-A fényfestés egy nagyon modern médiaművészet, ami Európában is most kezd virágozni és hazánkban még kevésbé elterjedt. Igazából a hollandok művelik ezt nagyon intenzíven és világszerte – magyarázta, hozzátéve, az ilyen produkció készítése akár több hónapot is igénybe vesz, többféle animációs szoftver vegyítésével készül, de a számítástechnika mellett a kreativitás is nagyon fontos a fényfestés műfajában.
Az előadáson 2D-s és 3D-s animációkat vetített a Zichy-házra, melyek remekül érvényesültek a sötétbe borult tér patinás épületén és tovább emelték a 20. század ismert dallami által keltett nosztalgikus hangulatot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!